OPREZ PRILIKOM SKRAĆIVANJA MAČJIH KANDŽI: Nekima je dovoljna grebalica, a evo kome moraju da se seku nokti

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

25.07.2021

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandže su svim životinjama, pa i mačkama, prvenstveno, oružje. U nemogućnosti da isto upotrebe u divljini, kućne mace često zadaju muke vlasnicima praveći štetu u stanu.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Mačke koje izlaze napolje same potroše svoje kandže

 U ovakvim situacijama mnogi od njih razmišljaju da li je i koliko opravdano skratiti mačje kandže.

- Grebanje je deo prirodnog ponašanja mačaka. Na ovaj način mačka oštri kandže, ali i obeležava teritoriju, ispuštajući mirisne supstance iz žlezda koje se nalaze upravo na šapama. Kandže, odnosno mačji nokti, rastu u kontinuitetu, kao i kod ljudi. Kod mačaka koje borave van kuće kandže se više troše, dok kod nekih kućnih mačaka, uprkos raznim podlogama za grebanje, nokti i dalje ostaju predugi i mogu stvarati probleme vlasniku i samoj životinji - kaže dr vet. med. Igor Ćosović.

NE BRANITE, VEĆ EDUKUJTE

On dodaje da macu treba naučiti da ne grebe nameštaj dok je još mlada. U tome vam može pomoći nešto od sredstava s mirisom privlačnim za mačke, kojim ćete njenu pažnju usmeriti na grebalicu. S vremenom mačke nauče da prilikom igre uvuku kandže da ne bi ogrebali članove porodice i bliske osobe.

- Grebanjem se mačka, između ostalog, oslobađa stresa i nije dobro da joj se to onemogući. Dešava se, međutim, da je mačji nokat toliko dugačak da životinji stvara probleme prilikom hodanja, a kod izuzetno dugih noktiju može doći do urastanja u donji deo šape, pa je tada neophodno da ljubimcu skratite nokte. Najčešće je dovoljno odseći samo vrhove kandži, tek toliko da ne budu oštre - naglašava dr Ćosović.

SPECIJALNA GRICKALICA

On savetuje da kandže skraćujete u vreme kad je mačka opuštena, veoma opreznim i blagim pristupom. Ukoliko budete pažljivi, mačka će uvideti da joj postupak nije bolan i pokloniti vam poverenje za naredna skraćivanja kandži.

- Važno je naglasiti da se pri skraćivanju kandži moraju koristiti posebna klešta koja se kupuju u pet-šopovima. Nikako ne secite mački nokte običnim makazama ili vašim makazicama za nokte jer možete oštetiti rubove kandži. Laganim pritiskom s obe strane prsta, mačka će otpustiti kandžu. Na dnevnom svetlu kroz sredinu kandže moguće je primetiti ružičastu liniju, koju nikako ne smete preseći jer se tu nalaze krvni sudovi. Polako odsecite višak nokta, malo iznad završetka ružičaste linije - ističe dr Ćosović.
On dodaje da je, ukoliko niste sigurni u sebe ili vaša mačka uporno odbija da vam dozvoli da joj skratite kandže, najbolje da se obratite veterinaru, koji će to stručno i bezbedno obaviti umesto vas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading