RASE PASA KOJE VOLE DA SE KUPAJU: Savršeni partneri za more, jezero ili bazen (+ VIDEO DOKAZ)

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

16.07.2021

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako očekujete da vam ljubimac, između ostalog, bude partner prilikom brčkanja, Srpski telegraf predstavlja pasmine koje prosto obožavaju vodu i aktivnosti u njoj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sa ljubimcem je zabava na vodi uvek mnogostruko veća

Ako ste strastveni plivač i obožavate da se satima brčkate u vodi, verovatno od kućnog ljubimca očekujte isto. Međutim, nisu svi psi raspoloženi za kupanje, dok neki od njih izrazito ne podnose vodu.

 

Za vas koji od psa očekujete da vam, između ostalog, bude partner u plivanju, portal Republika.rs predstavlja rase pasa koje prosto obožavaju vodu i aktivnosti u njoj.

Labrador retriver

Ovu rasu krase dobrota, umiljatost, nežnost i velika privrženost vlasniku i porodici. Osim toga, labrador ritriver je veoma društven, poslušan i odgovoran. Zbog visoke inteligencije ne predstavlja mu problem da nauči nove komande i prirodno je talentovan. Voli da se druži sa decom i zaštitnički je nastrojen prema njima, a takođe se odlično slaže i s ostalim životinjama. Osim što je idealan ljubimac za porodicu, ovaj pas je i odličan plivač. Snažne je građe i veoma pokretljiv, a njegove šape sadrže posebne kožice koje mu omogućavaju lakše plivanje.

Njufaundlend

Njuf, kako ga često nazivaju, zbog pomalo nezgrapnog izgleda i debelog krzna podseća na malog medu. Nazivaju ga još i nežnim divom jer je veoma dobroćudan i odlično se slaže s ljudima, decom i drugim životinjama. Poznat je po plivačkim i spasilačkim sposobnostima, a, prema legendi, jedan od predstavnika ove rase je spasao život i čuvenom Napoleonu kada ga je izvukao iz vode tokom bega s ostrva Elba. Njufaundlend se i danas koristi kao pas-spasilac. Potrebna im je svakodnevna fizička aktivnost, obožavaju da plivaju i budu u blizini vode. Zbog nepromočivog krzna uopšte im nije problem da plivaju u hladnoj vodi, kao i da budu na snegu, ali su osetljivi na visoke temperature, pa im je tokom letnjih meseci potrebno obezbediti dovoljnu količinu vode i hladovine.

Pudla

Pudla spada u jednu od najstarijih rasa, a prvobitno je uzgajana isključivo za lov na vodenu divljač. Iako ćete ih češće videti na kopnu i na raznim takmičenjima poslušnosti, pudle su odlični plivači. Engleski naziv za ovog psa izveden je od nemačke reči pudel, što znači zapljusnuti u vodu. Ovi psi su čuveni po razigranoj, ali dostojanstvenoj ličnosti i pronicljivoj inteligenciji. Osim toga, veoma su nežni prema ljudima, vezani za porodicu i uvek spremni na svaku vrstu igre i aktivnosti.

Portugalski vodeni pas

Ovo je jedna od najstarijih pasmina koja se prvobitno uzgajala za pomoć portugalskim ribarima. Savršen je kućni ljubimac za porodice u kojima su članovi skloni alergijama na pseću dlaku, kao i porodicama sa decom. Zabavan je, inteligentan i energičan, a ima čvrsto mišićavo telo i isprepletane nožne prste, koji im olakšavaju plivanje. Potrebna mu je svakodnevna fizička aktivnost, a satima mogu uživati u vodi sa porodicom u plivanju i zabavi.

Bojkinški španijel

Ovaj pas iz Južne Karoline pravi je izbor za aktivnu porodicu sa decom. Krase ga dobrodušnost, ljubaznost i odanost. Ova rasa se izvorno koristila za lov na kopnu i u vodi, a njihova veličina je idealna za čamce. Veoma su aktivni psi kojima je potrebna odgovarajuća količina svakodnevnih aktivnosti da bi bili srećni i zdravi, a uživaće u boravku u vodi sa porodicom.

Irski vodeni španijel

On je najveći i jedan od najstarijih španijela, a njegovo poreklo je i dalje pod velom misterije. Obdaren je oštrim umom i sjajnim smislom za humor i veoma su zadovoljni kada uvide da zabavljaju porodicu. Vodootporna gusta dlaka i mala traka između prstiju na šapama, kao i rep, koji psu služi kao upravljač u vodi, čine ih odličnim plivačima. Irski vodeni španijel se odlično slaže sa decom i drugim kućnim ljubimcima, a odličan je izbor za sve one koji vode aktivan stil života.

Mali holandski pas za lov ptica na vodi

Ovo je retka rasa pasa, nastala na teritoriji Holandije. Uzgajan je, pre svega, za lov na patke i ostale ptice na vodi, pa je izvrstan plivač. Prijateljske je naravi, druželjubiv i sposoban da se lako prilagodi raznim situacijama. Kada se jednom veže za vlasnika, ostaje mu veran i izuzetno privržen do kraja života. Nije težak za dresuru, dosta brzo uči i ima prirodnu želju da udovolji vlasniku. Obožava vodu i zahteva veliku količinu svakodnevnih fizičkih aktivnosti, pa je idealno da ga povedete sa sobom na plažu, gde ćete se zajedno zabavljati do mile volje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading