Naučnici upozoravaju: BRITANSKI SOJ KORONE OPASAN ZA PSE I MAČKE!

Autor: Republika

Lifestyle

24.03.2021

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Britanski veterinari upozoravaju na moguću vezu između nove britanske varijante korona virusa i problema sa srcem kod mačaka i pasa, nakon sve većeg broja kućnih ljubimaca obolelih od miokarditisa koji su zbrinuti u specijalnoj veterinarskoj bolnici u Bakingemširu tokom drugog talasa pandemije.

Foto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

- Ne želimo da bespotrebno širimo paniku, posebno zato što sada imamo jaku sumnju da je moguć prenos virusa sa čoveka na kućnog ljubimca. S druge strane, životinje ne mogu preneti virus na čoveka i to je sasvim sigurno. Ali, želimo da apelujemo na veterinare da testiraju ljubimce ukoliko postoji sumnja na infekciju kovidom - kaže Luka Ferasin, kardiolog u Veterinarskog centra Ralf u Marlou, koji je sproveo istraživanje.


Veoma zarazan britanski soj korona virusa, koji je prvi put otkriven u Kentu u decembru 2020. godine i ubrzo postao dominantna mutacija u Velikoj Britaniji, čineći oko 95 odsto infekcija, detektovan je u najmanje 85 zemalja širom sveta, piše Gardijan.

Postoje podaci o zaražavanju mačaka i pasa varijantama virusa koje su ranije otkrivene, međutim, tada su simptomi bili uglavnom respiratorni: curenje iz nosa, kašalj, kijanje ili konjuktivitis. Slučajevi u Bakingemširu su među prvim zabeleženim infekcijama životinja britanskim sojem korone.

Ferasin i njegov tim apeluju na kolege da testiraju na korona virus pse i mačke koji imaju simptome srčane insuficijencije, naročito ako su i njihovi vlasnici zaraženi kovidom. Veterinari se nadaju da će im ovo praćenje pomoći da bolje razumeju kako nova varijanta utiče na ove vrste životinja, ali i o potencijalnoj ulozi u prenošenju virusa.

Naime, u vremenskom periodu između decembra i februara, Ferasin i njegovi saradnici primetili su da je povećan broj pasa i mačaka primljenih u veterinarsku ustanovu sa simptomima miokarditisa (bolest srčanog mišića). Broj slučajeva nije bio ogroman, ukupno 18, ali je bio 10 puta viši nego što se ranije beležilo na godišnjem nivou.

Životinje su imale simptome poput letargije, nedostatka ili povećanog apetita, ubrzanog ili kratkog daha, kao i aritmiju (nepravilan rad srca). Dve životinje su imale i nesvesticu. Testovi su potom pokazali da pate od miokarditisa. Ustanovljeno je i da su vlasnici imali simptome kovida ili su bili pozitivni tri do šest nedelja pre nego što su se njihovi ljubimci razboleli. Međutim, za razliku od prethodnih slučajeva zaražavanja drugim varijantama virusa, ove životinje nisu imale druge respiratorne simptome, piše britanski list.

 

 

Komentari (0)

Loading