ZAŠTO PSI NAPADAJU DECU? Da li su rotvajleri zaista agresivni ili je problem u vlasnicima ljubimaca

Autor: Republika

Lifestyle

10.03.2021

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srbiju je potresla vest da je u Senti preminuo dečak (4) nakon što su ga izgrizla dva rotvajlera i jedan doberman. Stravičan napad dogodio se sinoć između 20 i 21 čas, a uprkos naporima lekara, mališan je preminuo nakon prijema u bolnicu

Foto: pixabay.com
Rotvajleri verni pratioci čoveka i njegove porodice

Napad se dogodio u dvorištu, a psi su, dete napali ispred ulaznih vrata kuće.

Ova informacija je naravno uznemirila roditelje koji svakodnevno brinu da će im decu napasti lutalice, a kada se dogodi i da dete napadne vlasnički pas, i to rasan, uvek se pokrene pitanje koliko su pojedine rase opasne za ljude i zašto ih ne bi trebalo puštati da šetaju bez povoca i korpe, kao i da u dvorištu moraju da budu vezani, piše Telegraf.

Iako još nisu poznati svi detalji tragedije koja se sinoć dogodila u Senti već na društvenim mrežama kruže komentari kako su rotvajleri i dobermani opasni, da uopšte nije pametno da budu u blizini dece, te da će da napadnu i za najmanju moguću sitnicu.

Ništa od ovog, naravno, nije istina. Kako za Telegraf.rs objašnjavaju stručnjaci, psi su agresivni u slučajevima kada se agresivno postupa sa njima, i kada se agresivnosti uče.

Odani, hrabri i dobroćudni

Rotvajleri su ranije odgajani kao vodiči stoke i spadaju u rasu koja je među prvima bila u upotrebi vojske i policije, a danas su  su verni pratioci čoveka i njegove porodice. 

Slove za neustrašive, samouverene, odane, hrabre i dobroćudne pse, koji će, ukoliko su adekvatno odgajani i lepo dresirani biti odlični psi čuvari, sa blagim temperamentom i uspehom ne samo kao policijski ili vojni pas, već i kao ljubimac, koji će biti najverniji zaštitnik porodice.

Imaju urođeni instikt da zaštitite svoje vlasnike i ako ih slučajno neko ugrozi, mogu da budu opasni. Zato ih treba pažljivo odgajati da budu smireni, kako ne bi došlo do toga da budu previše zaštitnički nastrojeni.

Foto: pixabay.com
Temperament psa zavisi od uzgoja

Životinje koje su trpele nasilje su nasilne

Kao i kod svakog psa i temperatment rotvajlera će zavisiti isključivo od načina odgoja, kaže za naš portal Tibor Gere, međunarodni kinološki sudija, koji se već decenija bavi uzgojem i ocenjivanjem rotvajlera.

To su stabilni, snažni, pouzdani psi. Radim sa njima preko 35 godina, uvek sam imao pozitivna iskustva. Nikad nije bilo problema. Izuzeci postoje u svakoj rasi, bez obzira da li je to bernandinac, koji je izuzetno miran, ali dešavalo se nekoliko nesreća sa njima i sa drugim rasama. Tu je sve pitanje odgoja i odnos vlasnika prema ljubimcu. Važno je da se o psu brine, da se pas socijalizuje. Ako se pas adekvatno drži i socijalizuje, ovako nešto ne može da se dogodi - objašnjava gospodin Gere.

Maja Dimitrijević, doktorka veterinarske medicine, za Telegraf.rs kaže da pas nikad neće biti agresivan, ukoliko se sa njim agresivno ne postupa. Kaže da, nažalost, nekad nisu vlasnici ti koji su agresivni prema psima, već prolaznici, pa ako je pas više puta izložen nekom maltretmanu, može da odreaguje.

Ako psa učiš agresiji ili si nasilan prema njemu, očekuj da će i on biti nasilan Foto: Shutterstock

- Znam za slučaj zlatnog retrivera koji se radovao svima koji prođu pored kapije osim deci. Kad god bi prošlo neko dete, on bi lajao. Ispostavilo se da su deca iz ulice koristila svaku priliku da ga gađaju kamenjem, i on se sad agresivnije ponaša kada god ugleda dete - objašnjava dr Dimitrijević.

Gere kaže da ovakve stvari jesu moguće jer kod pasa rade uslovni refleksi.

- Ukoliko pas ima pozitivna iskustva, on će imati pozitivnu naviku. Ukoliko je imao negativno iskustvo, ne daj bože sa decom, kod psa će se javiti ta negativna navika i, nažalost, verovatno prema svoj deci. Postoje slučajevi kada mališani nekad preteraju u igri, ne mora da bude iz loše namere, ali nesvesno povrede psa ili ga izlože nečemu što mu ne prija. Tada psi umeju da izgrade uslovni refleks koji povezuju sa decom, pa budu loše raspoloženi ili čak i agresivni prema njima - kaže Gere.

Foto: pixabay.ocm
Verni čuvar

On kaže da je veoma važno da prilikom vaspitavanja i dece i pasa treba ukazivati na brigu i ljubav.

- Ja sam štenad uvek spajao sa decom, baš da bi se razvio taj pozitivan odnos - kaže naš sagovornik.

Dr Dimitrijević takođe ističe da je socijalizacija životinja i dece veoma važna i da, ako se prema psu ponaša normalno i pas se ne uči nasilju i ne trpi nasilje, nikad neće biti agresivan prema deci.

- Toliko sam puta videla malu decu koja šetaju dogu ili rotvajlera i nikad nije bio nijedan problem. Viđala sam i agresivne pse, ali tačno vidiš iz stava vlasnika da on psa dresira da on bude opasan - navodi doktorka.

Psihologija čopora

Na pitanje kako je moglo da dođe do toga da više pasa odjednom napadne dete, naši sagovornici kažu da u tom trenutku kreće da vlada psihologija čopora.

- Ako je jedan pas krenuo na dete, a slovi za vođu čopora, i ostali psi će krenuti za njim - ističe Dimitrijević.

Gere objašnjava da je veoma interesantno kako psi znaju da reaguju u čoporu, pa čak i da se promene.

- Jedan pas, koji je sasvim miran i normalan, može da promeni ponašanje u čoporu. Zato se posebno vodi računa kod dresure, pregleda, da psi imaju pozitivina iskustva iz čopora, da preuzmu pozitivno ponašanje, a ne agresivno, jer sasvim miran i staložen pas može da se pretvori u agresivnog ako se svi tako ponašaju u čoporu, a da toga nije ni svestan - ističe Gere.

Razlog zbog kojih pas napada

- Psi laju da upozore čoveka da ulazi na njihovu teritoriju. Čoper ume da napada u želji da odbrani mladunce. To se veoma retko dešava. Dešava se da pokušavaju da odbrane teritoriju gde imaju hranu - objasnio je Aleksandar Gavrić iz Animal rescue Serbia.

On nam otkrio i nešto što ide u prilog poslovici "da pas koji laje, ne ujeda":

- Pas laje da upozori. Kad hoće da napadne, on se ućuti, iskezi zube, nakostreši dlaku, povije uši, nekad povije rep, nekad i maše repom. Ako maše repom, dakle, ne znači da neće napasti. Ali pas koji laje kada prolazite pored dvorišta, često prestane da laje kada uđete u dvorište.

Dešava se i da psi potrče za kesom sa hranom, što je posebno veliki problem

Foto: pixabay.com/unsplash
Nešto obično može biti okidač za napad

za decu.

- Psi krenu za njima, ljudi se uspaniče i mlate tom kesom, psi to dožavljavaju kao napad. To je zabuna između čoveka i čopora. Najveći problem jeste što su deca ugrožena kategorija jer su mali. Njih psi prepoznaju kao manji plen koji lakše mogu da savladaju - kaže navodeći mogući scenario:

Roditelji spakovali detetu hranu, okačili mu je o ranac na leđima. Ono đače prvače, drugi, treći razred... Psi jednostavno krenu za tom hranom, a deca krenu da beže, onda to izaziva još veću paniku i tako to eskalira. Savetujmo roditeljima i deci da ne pakuju hranu u kese, nego u kutije koje ne puštaju mirise, jer psi imaju daleko oštrije čulo mirisa nego mi.

Pored toga što upozorava na bežanje, objašnjava na koji način treba postupiti kada se čovek nađe pred čoporom pasa.

Ako čopor pasa stane ispred čoveka, očekujući reakciju, čovek ne sme da se uspaniči, ne sme da beži. Druga stvar je da ne treba ni da ih napada. U prvom slučaju se predstavlja kao plen. A ako krenete da ih napadate, onda ste faktički agresor i oni se brane.  Verovatno će vas napasti. Važno je da ih ignorišete - rekao je Gavrić.

 

 

Tagovi

Komentari (0)

Loading