Kako da izmerite jačinu bola kod maca?

Autor: petmagazine.rs, republika.rs

Lifestyle

23.01.2021

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su uspeli da precizno izmere intenzitet bola kod felina tako što su merili rastojanje između mačjih ušiju, položaj brkova, očnih kapaka… i čitanjem tih skala postavljali dijagnozu

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Koliko jak bol mačka oseća? Izostanak odgovora je, osim samim mačkama, zadavao glavobolje i njihovim vlasnicima i veterinarima. Budući da one imaju "pokeraško lice", teško možemo da zaključimo da li ih nešto boli i koliko jako. Zbog nemogućnosti da pročitamo mačji izraz lica, bol veoma često ostaje neidentifikovan, a samim tim i nelečen, pa je “ključ” koji smo upravo dobili iz Montreala od izuzetnog značaja za sve. 

Zahvaljujući grupi kanadskih istraživača, na ova bi se pitanja konačno mogli dobiti odgovori, a time bi se moglo i olakšati veterinarima da svojim četvoronožnim pacijentima daju adekvatnu dozu analgetika i time im pomognu kada im je zaista najteže. Da je znanje zaista moć, verovatno bi se, danas više nego ikada ranije, sa nama saglasile i mačke.

Naučnici Univerziteta u Montrealu, sa Fakulteta za veterinu, svoja su otkrića objavili pre tačno godinu dana. U pojednostavljenom tumačenju, oni su utvrdili način kako da precizno izmere jačinu bola koji maca oseća tako što će meriti parametre kao što su rastojanje između mačjih ušiju, položaj brkova, očnih kapaka… i čitanjem tih skala postaviti dijagnozu.

RepublikaFoto: Nikola Ilić
Foto: Ilustracija

Kako su to utvrdili

U studiji “Izrazi bola kod mačaka: razvoj i validacija skale mačjih grimasa”, sedmočlani tim istraživača je posmatrao, snimao i procenjivao ukupno 70 mačaka tokom devet meseci. Mačke odabrane za procenu bile su različite rase, starosti i pola. Dvadeset mačaka je bilo zdravo, dok je 50 mačaka primljeno u jedinicu za hitnu i kritičnu negu u veterinarskoj nastavnoj bolnici u Kvebeku, gde je sprovedeno istraživanje. Sve mačke uključene u studiju regrutovane su i posmatrane tek nakon što je tim dobio pismenu saglasnost vlasnika.

-  Jedan od najvećih izazova u istraživanju bilo je strpljenje - objasnio je dr Danijel Pang, jedan od istraživača, za naučni magazin Nature i dodao:

- Kao i kod svih istraživanja, stvari nikad ne idu onako kako je planirano i, kao u ovom slučaju, sve može potrajati mnogo duže nego što se očekivalo. Budući da mačkama koje smo proučavali nismo zadali bol i zavisili smo od toga da li će mačke biti lečene u našoj hitnoj službi, morali smo sačekati da ih vlasnici sami dovedu. A to je uvek nepredvidivo. Sve mačke su nesmetano snimane u svom kavezu u ovoj studiji kontrole slučaja. Bolesne mačke bi primile analgetik, a video snimci bi se ponovili jedan sat kasnije. Identifikovano je pet akcionih jedinica: položaj ušiju, zatezanje očnih kapaka, napetost njuške, položaj brkova i položaj glave.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje, ma koliko bilo dugotrajno i mukotrpno, rezultiralo je jasno ilustrovanom skalom pomoću koje se može proceniti izraz lica mačke, i to preko očiju, brkova i položaja ušiju, i odrediti nivo bola koji ona oseća.

- Kod mačaka je posebno teško proceniti bol, što znači da često dobijaju manje lekova za ublažavanje bolova od pasa, čak i kada se podvrgavaju sličnim operacijama ili imaju slične bolne bolesti - kaže dr Pang i time zaključuje koliki je ovo pomak u nauci.

Istraživači se nadaju da će ove skale rezultirati time da mačke dobiju pravovremenu veterinarsku negu i, jednom kada se nađu kod veterinara, odgovarajuću terapiju za bol.

Tome se, verujemo, podjednako raduju i mačke i njihovi vlasnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading