KAKO DA POMOGNEMO ŽIVOTINJAMA SA ULICE: Pomozimo lutalicama da prežive zimu

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

14.01.2021

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sita životinja koja ima zaklon ima mnogo veće šanse da preživi niske temperature, pa od naše dobre volje zavise životi brojnih pasa i mačaka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svake godine dolaskom zime na stotine napuštenih psa i mačaka iznova se suočavaju sa izazovima preživljavanja. Period od decembra do marta za njih je najteže vreme jer hrane ima malo, a svakodnevno im preti i opasnost od raznih bolesti i promrzlina.

Problem predstavlja i voda, koja se na niskim temperaturama ledi, pa su životinje često prinuđene da jedu sneg i tako gase žeđ. Razloga ima još, ali su ovi sasvim dovoljni da prestanemo da mislimo samo na sebe i pomognemo životinjama kojima je ulica jedini dom.

Ovakva pomoć nije samo znak dobre volje već i obaveza svakog ko iskreno voli životinje jer njima u surovim zimskim uslovima naša pomoć može da spase život.

Oprez za vozače

Vozači bi zimi trebalo da budu posebno oprezni kada nameravaju da pokrenu svoj automobil. U nameri da se zaštite od hladnoće, neretko se dešava da se psi ili mačke zavuku ispod auta da bi ih zagrejala toplota motora. Vozačima se savetuje da pre svakog polaska pogledaju da se između točkova ne nalazi napuštena životinja ili da prilikom ulaska u vozilo, kao znak upozorenja, pritisnu sirenu.

KUĆICA OD KUTIJE

- Vrlo niske temperature opasne su za životinje koliko i za ljude. Neki psi koji imaju duže ili duplo krzno, kao što su psi iz polarne i primitivne grupe, dobro podnose hladnoću. Međutim, psi kratke dlake mogu se smrznuti i upasti u hipotermiju. Svakako da najviše stradaju ulični psi, koji nemaju tu mogućnost da se negde sklone - kaže doktorka veterine Tamara Drakulić.

Ona objašnjava da psima koji borave napolju treba obezbediti toplije mesto, gde mogu provesti noć. To može biti dobro izolovana kućica u koju ćete staviti deblje ćebe ili neka zatvorena prostorija u kojoj ćete psu napraviti mesto gde može da prezimi. Takođe, možete napraviti i improvizovanu kućicu od veće kutije, koja se može ušuškati stiroporom i ispuniti nekim debljim materijalom koji će psa zagrejati. Za mačke je najbolje rešenje pustiti ih u podrum, a za pse u ulaz zgrade da prezime. Bezbroj je lepih primera da pas ulaz prihvati kao svoju kuću i s velikom ljubavlju se raduje svakom stanaru.

 

Ako pak želite da pomognete većem broju pasa, Tamara predlaže da iskoristite drvene palete koje se koriste na pijacama ili u većim prodavnicama, kao i staru vunenu ćebad i ostale tople materijale. Na kraju krajeva, životinjama će značiti i skrovište ispod stepeništa ili neko drugo natkriveno mesto, koje ćete obložiti slamom ili starim tkaninama.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Ne zaboravite ptice

Tokom ledenih dana i ptice imaju problem da se zaštite od hladnoće i dođu do hrane. Treba da znate da su najbolja hrana za ptice semenke, naročito one od suncokreta, koje sadrže zdrave masnoće. Izbegavajte hleb, a naročito beli jer on nije zdrava hrana za ptice. Ako ga već dajete, onda neka to bude stari, sitno izmrvljen hleb od integralnog brašna i sa semenkama.

HRANA I VODA

- Ono što još možemo da uradimo jeste da uličnim psima i mačkama obezbedimo hranu, koju u zimskim mesecima teže pronalaze. Mačke se, na primer, dosta dobro prilagođavaju hladnom vremenu ako im se redovno obezbeđuje topla hrana. U nedostatku kvalitetnije hrane možete kupiti najjeftinije granule za pse ili mačke, koje ćete preliti toplom vodom. Ostaci kobasice, toplo mleko ili kaša isto mogu biti dobro rešenje. Što se vode tiče, važno je da bude topla da se ne bi odmah smrznula, ali ne i vrela da se životinje ne bi opekle. Posude sa smrznutom vodom sklanjajte od pasa jer, ukoliko su mnogo žedni, znaju da ližu led, a to može da izazove bolesti respiratornih organa - naglašava dr Drakulić.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Sita životinja ima mnogo veće šanse da preživi niske temperature nego gladna. Doktorka Drakulić preporučuje da redovno hranjenje pasa iz komšiluka treba da bude naš prioritet u narednim danima i da će sasvim dobro doći i ostaci od vaših obroka. Izgladnele lutalice će se obradovati svakoj hrani.

- Dobro rešenje je i da lutalicama zaštitite šape tako što ćete ih namazati vazelinom, koji može dobro doći i vlasničkim psima. Na taj način ćete zaštiti nežne pseće jastučiće na šapama od soli, koja bi mogla da ih nagrize i dodatno oteža prezimljavanje - ističe dr Drakulić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading