Najčešće zablude vlasnika pasa kada je u pitanju psihologija vašeg ljubimca

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

26.12.2020

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponašanje psa ne menja se tako lako kako mnogi zamišljaju.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Psihologija pasa je goruća tema u poslednje vreme. Mnogi vlasnici pasa prate trendove u navedenoj oblasti i savete pokušavaju da primene na svom ljubimcu. 

Psihologija pasa i teorija vođe čopora

Teorija dominacije, odnosno teorija vođe čopora, zasnovana je na činjenici da su čopori vukova i pasa koncipirani tako da ih predvodi alfa mužjak i alfa ženka. Alfa par kontroliše sve što se dešava u čoporu, i postavlja pravila ponašanja.

U teoriji, kada su psi počeli da žive sa nama, mi smo postali deo njihovog čopora i morali bismo da preuzmemo pozicije alfa para. Tada ćemo mi biti dominantni i oni će nas slušati. Međutim, novija istraživanja su pokazala čopori vukova i pasa imaju znatno složenije odnose od ovih.

Vođstvo je u prirodi nekako dinamičnije. Alfa mužjak više vlada kroz kontrolu resursa koji su na raspolaganju čoporu, nego fizičkom snagom. To znači da i ova teorija nije baš zasnovana na realnom ponašanju u prirodi.

Pojedini treneri tvrde da psihologija pasa uključuje teoriju vođe čopora i način ponašanja kao da ste pas. Prema njihovom mišljenju, trening poslušnosti ne spada u psihologiju već samo u učenje psa trikovima.

Njihov argument je da pas koji je prošao trening poslušnosti razume komande kao što su “sedi” ili “dole” i dalje može imati probleme u ponašanju kao što je agresivno ponašanje, žvakanje stvari ili slično. Da li je ovo tačno?

Najpre, treba da znamo da ove termine ne treba odvajati. Ponašanje pasa, trening pasa i trikovi imaju iste korene u psihologiji pasa.

 

Česte zablude

Evo nekih zabluda koje vlasnici imaju, kada je reč o psihologiji pasa:

- Trening poslušnosti i učenje trikova nisu zasnovani psihologiji pasa.
- Samo hrana ima efekta kod treninga psa i učenja trikovima.
- Upotreba hrane prilikom treninga je jednako podmićivanju i nema efekta.
- Trening zasnovan na nagradama jedino radi ako je nagrada hrana.
- Fizička sila je obavezna da bi se promenilo ponašanje pasa.
- Fizička sila je sastavni deo psihologije pasa.

Da li su sad neke stvari malo jasnije? Ne zaboravite da podelite ovaj članak i sa drugim vlasnicima pasa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading