Da li psi razumeju svaku našu reč?

Autor:

Lifestyle

11.12.2020

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda mislite da vaš pas razume svaku reč koju mu kažete, no najvjerojatnije to i nije slučaj, otkriva najnovija studija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uprkos sposobnostima da interpretiraju zvuk, psi ne čuju suptilne razlike među rečima kao što to čine ljudi, otkrila je jedna grupa istraživača.

Na primer, promenimo li samo jedno slovo u reči, ona može dobiti sasvim novo značenje. Recimo, engleska reč za psa (dog) se lako može pretvoriti u kopanje (dig). Istraživači u Etvus Lorand Univerziteu u Budimpešti merili su moždanu aktivnost pasa koristeći jedinstvenu tehniku elektroencefalografije kojom se elektrode lepe na glave životinja.

Psima su puštali snimke reči koje znaju, a koje slično zvuče, a kasnije su im puštali snimke reči koje nemaju baš nikakvo značenje te koje su zvučno sasvim različite od onih koje poznaju. Stručnjaci su utvrdili da su psi, koji nisu bili posebno pripremljeni za eksperiment, vrlo brzo prepoznali razliku između reči bez značenja i onih koje znaju.

 

Međutim, psi nisu obraćali pažnju na razliku između reči koje poznaju i onih koje im slično zvuče, a izmišljene su. Naprosto su ih percipirali jednakima.  Pa, iako možda ne prepoznaju finese, naučnici su potvrdili da psi zapravo slušaju ljudski govor te da ne reaguju  samo na osobe koje su im poznate ili govor tela.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading