Zbog čega psi zavijaju na zvuk muzike?

Autor: petmagazine.rs, republika.rs

Lifestyle

08.12.2020

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čim čuju muziku, neki psi počnu da zavijaju, kao da pokušavaju da oponašaju pevanje ili sam zvuk muzike.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pseće zavijanje na zvuk neke melodije je zapravo način komunikacije, kako kažu stručnjaci, jer ih muzika može asocirati na zavijanje drugih pasa.

Ako ste ikada čuli kad jedan pas počne da zavija, pa počne i drugi i treći i stvori se prava lančana reakcija "horskog" zavijanja, onda ste svedočili takvom načinu komuniciranja pasa.

 

- Razlog zbog kojeg psi zavijaju na muziku može se potražiti i u davnoj, davnoj prošlosti, kada je još nepripitomljeni pas živeo kao vuk. Vukovi u divljini međusobno komuniciraju upravo zavijanjem, a koriste ga malo drugačije nego psi. Kako se visoka frekvencija zavijanja može čuti na velikim udaljenostima, jedan vuk će drugom vuku na taj način otkriti svoj položaj – to je neka vrsta vučjeg dži-pi-esa (GPS-a). Ako je čopor raštrkan po divljini, zavijanje može da im pomogne da se ponovno okupe - kažu naučnici, prenosi Petmagazine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading