VELIKE ŠANSE ZA SUNČANICU: OVE rase pasa su naročito UGROŽENE tokom LETA!

Autor: b92.net, Republika

Lifestyle

20.08.2020

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici upozoravaju da rase koje imaju ravnu njušku, poput mopsa i buldoga, trpe čak 17 puta veći rizik da dobiju sunčanicu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako kažu, reč je o rasama koje imaju male lobanje i kratak nos, koje se zbog toga teže hlade dahtanjem i ne bi trebalo da se zadržavaju na suncu.

Takođe, i čau čau ima 17 puta veće šanse da pretrpi toplotni nego labrador, kao i francuski buldog, bordoška doga, kavalirski španijel kralja Čarlsa i mops.

"Psi se hlade dahtanjem. Kad nemaju izvučen nos, dahtanje je manje efikasno. Zapravo, brahiocefalične rase mogu dahtanjem da generišu više toplote nego što je gube", pojasnila je veterinarka Emili Hal sa Univerziteta Notingem Trent.

Rizik trpe i neke rase koje nemaju ravnu njušku, poput hrta, zlatnog retrivera i springer španijela. Psi koji su gojazni ili mišićavi takođe bi trebalo da se klone sunca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading