NEVEROVATNO SAZNANJE NAUČNIKA: Krzno otkriva koliko će dugo živeti vaš pas?!

Autor: srbijadanas.com, Republika

Lifestyle

13.07.2020

17:26

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Sidneju otkrila su zapanjujuće rezultate u vezi sa psima.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naziv "čovekov najbolji prijatelj" dobili su sa razlogom. Psi imaju naviku da ti se uvuku u srce i dušu i za čas posla postanu deo porodice. Daju nam bezuslovnu ljubav i privrženost svaki dan. Mnogi su spremni da urade sve kako bi njihov kućni ljubimac dobio najbolju moguću negu.

Činjenica da naš najbolji prijatelj neće živeti koliko i mi veoma je bolna. Bez obzira koliko ih negujemo i pazimo, realno je da oni žive nedovoljno dugo. Gubitak psa za svakoga je neverovatno težak.

Postoji li mogućnost da se pripremimo za gubitak psa?

Istraživači sa sidnejskog univerziteta zapitali su se da li boja krzna vašeg kućnog ljubimca može da otkrije dužinu njegovog života? Istraživanje je sprovedeno na preko 3000 pasa raznih rasa i boja krzna. Od žutog do smeđeg i crnog.

Iznenađeno su zaključili da se skoro svaka  bolest "oslikava" na njihovom krznu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Psi sa smeđom dlakom ili krznom boje čokolade imali su prosečan životni vek 10 % kraći od pasa sa crnom ili žutom bojom krzna koji su živeli prosečno 12 godina.

Smeđi psi su takođe skloniji infekcijama uha kao i kožnim bolestima.

Istraživači su takođe zaključili da boja krzna nije presudna za životni vek pasa. Skraćen životni vek današnjih krznenih ljubimaca najčešće je uzrokovana gojaznošću.

Photo by kevin turcios on Unsplash
Foto: Ilustracija

Studija sprovedena u Sidneju otkrila je da su možda psi sa smeđim krznom skloniji infekcijama uha i kožnim bolestima, ali psi svih boja krzna i rasa skloni su gojaznosti.

Od 3000 pasa koji su učestvovali u istraživanju, čak 8,8% njiih bilo je gojazno. Debeo pas može biti ljubazan, ali zato ima sve vrste zdravstvenih problema koje su uslovljene i visokim krvnim pritiskom.

Komentari (0)

Loading