Naučnici upozoravju: Kućni ljubimci su novi prenosioci koronavirusa

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

21.06.2020

04:13

Mačke i psi bi mogli da budu nosioci koronavirusa i da pokrenu drugi talas "tihog ubice", upozoravaju eksperti.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vlasnici ljubimaca, pogotovo u Velikoj Britaniji, su zamoljeni da u što kraćem roku testiraju svoje pse i mačke koji mogu biti potencijalni nosioci ovog opasnog virusa koji je odneo na stotine hiljada života širom sveta.

Naučnici veruju da bi upravo kućni ljubimci mogli da budu odgovorni za drugi talas epidemije, prenosi Mirror.

S obzirom na to da se već mesecima naučnici spore oko toga da li psi i mačke mogu da prenose virus, sada Univerzitet u Londonu prati brojne životinje koje žive sa ljudima kako bi ustanovili da li pretnja od drugog talasa dolazi zaista od ljubimaca.

Plan je da se testira što više životinja.

- Postoje dokazi da pojedine životinje mogu da dobiju SARS-Cov-2 od ljudi, i da ga prenesu na druge ljude. Za sada ne znamo koliki je rizik - kaže profesorka Džoana Santini sa Univerziteta.

Ona je rekla da je neophodno uspostaviti nadzor kako bi se sprečilo rapidno širenje virusa među životinjama, što bi moglo da predstavlja i direktnu pretnju ljudima.

- Ukoliko ne proverimo sve može da se dogodi da proces prenosa virusa među životinjama postane nezaustavljiv i da na taj način ugrozimo ljude - objašnjava Santini.

Profesorka Sara Edvards kaže da je neophodno izvršiti što veći broj testiranja u što kraćem roku. Ona predlaže da se testiranje vrši nasumično.

Prethodne studije su pokazale da se Covid-19 može preneti na životinje jer mnoge vrste sadrže protein koji omogućavaju koroni da opstane. Studija je pokazala da kućni ljubimci, ali i ulične mačke i psi mogu da budu zaraženi, baš kao i hrčak, majmun i feretka.

Naučnici su otkrili da i svinje mogu da budu "rezervoari" virusa, baš kao i slepi miševi i glodari.

Takođe, navedeno je da će biti teško uočiti virus kod životinje, jer mnoge ne pokazuju nikakve simptome. Savet je da se, ukoliko se dijagnostifikuje koronavirus, životinja stavi u karantin.

Podsetimo, u Holandiji je ubijeno 10.000 kuna na jednoj farmi, nakon što je ustanovljeno da su preneli virus na dvoje ljudi.

 

Komentari (0)

Loading