Prestanite danas! 5 stvari koje vašu mačku izluđuju, a vi ih uporno radite

Autor: petface, Republika

Lifestyle

29.03.2020

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od usamljenosti, pokvarene hrane do preglasne muzike, mačke jednostavno ne vole neke stvari i pomirite se sa tim.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Takođe, možda ste radili neke stvari pogrešno i nesvesno prouzrokovali uznemirenost vašeg ljubimca.

Ne brinite, imamo rešenje za vas. Ovo nemojte raditi i  vaša maca neće više biti neraspoložena.

1. Ne vole da se osećaju usamljeno

Uprkos predrasudama, mačke ne vole samoću! Tačno je da svoju mačku možete ostaviti samu duže nego psa, ali mačići žude za pažnjom, druženjem i ljubavlju kao i bilo koja druga bića. Ako vašu macu ostavite suviše dugo samu pojaviće se osećaj tuge koji može prerasti u depresiju.

Razumemo da imate preopterećen raspored, ali sigurno možete da izdvojite malo vremena za svog ljubimca.  Čak i 15 minuta igre na svakih nekoliko sati održaće je srećnom i zdravom. Još bolje rešenje? Razmislite o usvajanju druge mačke, tako da uvek ima društvo.

 

2. Mačke mrze prljave kutije za nuždu

Korišćenje prljavog wc-a, u javnosti ili kući nikome ne prija, zar ne? Pa, mačke se osećaju isto tako kad koriste prljave kutije za nuždu.

Važno je svaki dan ili barem svaki drugi dan čistiti kutiju za nuždu vaše mačke, zavisno od broja mačaka koje imate i njihovih navika. Razmislite o investiranju u kutiju za samočišćenje.

Korišćenje prljavog wc-a, u javnosti ili kući nikome ne prija, zar ne? Pa, mačke se osećaju isto tako kad koriste prljave kutije za nuždu.

Važno je svaki dan ili barem svaki drugi dan čistiti kutiju za nuždu vaše mačke, zavisno od broja mačaka koje imate i njihovih navika. Razmislite o investiranju u kutiju za samočišćenje.

3. Mačke ne podnose pokvarenu hranu

Verovatno ne želite da kopate u velikom tanjiru pokvarene hrane i iznenadite se! Ni vaša mačka. Ne samo da nije prijatnog mirisa ili pokvarena hrana ima loš ukus, već se vaša mačka može i razboleti. Bakterije poput salmonele i stafilokoka mogu se naći u hrani koja je bila otvorena predugo, posebno u toplijim mesecima.

Kad god služite obrok svom ljubimcu, obavezno proverite rok trajanja hrane koju jede.

4. Mačke ne podnose preterano agresivno maženje

Ako imate mačku, znate da postoje određena područja koja voli da im mazite, ali i ona koja ne podnose. Ukoliko je mazite tamo gde ne voli, ona će frktati, ogrebati vas ili ugristi.

Želite da usrećite svoju mačku? Mačke obožavaju maženje po glavi i vratu, pa je najbolje da se pridržavate tih regija. Vole nežne pokrete, bez preteranog ,,gnjavljenja’’. Obratite pažnju na njeno ponašanje i signale tela da biste razumeli šta joj najviše prija, a šta joj se nikako  ne sviđa.

 

5. Mačke mrze buku

Od grmljavinske oluje, svađe, do vatrometa, puno buke i gužve mogu ozbiljno potresti vašu mačku. A hronični stres od glasne buke može da prouzrokuje niz problema u ponašanju i zdravlju, uključujući neraspoloženost, agresiju ili depresiju, kao i gubitak dlake i nedostatak apetita.

Pokušajte da ograničite izloženost mačke glasnim zvucima. Držite je u tihom i sigurnom prostoru tokom lošeg vremena, izbegavajte puštanje baš glasne muzike kao i pojačavanje jačine zvuka na televizoru.

Pokušajte da izbegavate stvari koje čine vašu macu nesrećnom i imaćete najboljeg prijatelja na svetu!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading