Mačkoljubci, obradovaćete se! Istraživalje je pokazalao da oni koji veruju da samo psi imaju OVU osobinu, grdno su pogrešili

Autor:

Lifestyle

12.03.2020

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obično se kaže da su psi odaniji ljudima nego mačke, ali istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu u Oregonu govori drugačije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučni tim koji je predvodila dr Kristin Vitale, sproveo je istraživanje nad 79 mačića i 38 odraslih mačaka.

Najpre su ih sa vlasnikom smestili u istu prostoriju u kojoj je čovek sedeo u označenom krugu. Ako bi mačka ušla u krug, čovek bi započeo interakciju sa njom i posle dva minuta otišao. Nakon nekoliko minuta ponovo bi se vratio u prostoriju i seo u krug.

Prema rezultatima istraživanja, 64,3 odsto mačića pokazalo je sigurnu privrženost ljudima (opušteni su u njuhovom društvu bez obzira na okolinu), a 35,7 takozvanu nesigurnu naklonjenost (pokazali su radost kada se čovek vratio i nisu se od njega odvajali ili bi ga potpuno ignorisali).

Slično su se ponašale i odrasle mačke - 65,8 odsto demonstriralo je sigurnu privrženost, a 34,2 odsto nesigurnu.

Stepen naklonjenosti kod mačaka je nešto viši nego kod pasa. Ovo je pokazatelj da mačke nisu nezainteresovane za ljude, već da mogu da budu verne svom vlasniku i jako povezane s ljudima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading