Kako da pripremite kućnog ljubimca za dolazak bebe?

Autor: Moj ljubimac, Republika

Lifestyle

09.03.2020

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao što dolazak bebe u kuću uslovljava promenu navika i uspostavljanje nekih novih pravila među mamom i tatom, tako prinova utiče i na promenu načina ponašanja kućnih ljubimaca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Verovali ili ne, i kućni ljubimci (pre svega mačke i psi), kao i starija deca imaju period navikavanja na bebu, kroz koji svi zajedno morate proći, kako bi što bezbolnije prevazišli manjak pažnje, ljubomoru ili depresiju.

Narednim tekstom pokušaćemo da vam ukažemo na nekoliko glavnih karakteristika u ponašanju neprilagođenog i zbunjenog ljubimca novim članom porodice, kao i na korake pomoću kojih ćete dovesti u red njihovo ponašanje.

1. Privikavajte ljubimca na bebine stvari i mirise

Dok beba ne stigne u zajedničku dom, roditeljima koji žive u zajednici sa kućnim ljubimcem savetujemo da polako počnu da upoznaju psa ili mačku sa bebinim stvarima. Ponudite im da njušnu minky ćebe za bebe, da se privikavaju na miris njenih stvari i da se upozaju sa igračkama. Životinjama ne treba puno vremena da se naviknu i na novi nameštaj u kući tako da ćete ovim koracima uštedeti vreme oko upoznavanja sa mirisima i novim razmeštajem.

Ne smete ga kažnjavati kad reži!

Nova sredina i nepoznati mirisi mogu da budu veoma stresni nadražaji za bića koja ne poseduju inteligenciju kakvom je čovek obdaren, tako da budte spremni na to da se one mnogo teže nose sa stresom i često se mogu osetiti kao da su u neprijateljskoj sredini, te pokušati da se odbrane.

Iako je retko da neki ljubimac postane agresivan prilikom bilo kakvog menjanja sredine – u slučaju da to bude slučaj sa vama ono što nikako ne smete da radite jeste da kažnjavate psa ili mačku zbog režanja, grebanja nameštaja ili vršenja nužde na neuobičajenim mestima.

Kažnjavanjem bi ga samo naučili da prestane da nas upozorava kada nije zadovoljan.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Redovna nega kućnog ljubimca

Ne samo pred bebin dolazak, redovna nega kućnog ljubimca teba da bude sastavna stvar u održavanju njegovog psiho-fizičkog zdravlja – jednako kao i kod bilo kog drugog člana porodice. U redovnu negu spada:

Uredna vakcinacija protiv besnila i zaraznih bolesti, dehelmintizacija (čišćenje od glista) i aplikovanje sredstava protiv buva.

Dlaku bi trebalo češće četkati a šape prati ili brisati redovno (nakon svakog izlaska u šetnju ili izlaska iz peska). Redovno usisavajte prostorije, pogotovo mesto gde vaš ljubimac najčešće spava. Na ovaj način preduređujete da se dlake vaših ljiubimaca nađu svuda u stanu, na bebinim stvarima i isključujete mogućnost da ih beba udahne ili da joj iritirju još preosetljivu kožu.

Pripremajte ga na kraće šetnje.

Kako ćete sa dolaskom bebe u dom skoro svu pažnju i vreme posvetiti njenoj nezi i navikavanju, vreme je da počnete i svoju kucu ili macu da uvodite u taj postupak. Prvo čega bi trebalo da postanu svesniji jeste kraći boravak napolju i manje vremena za trčkaranje na otvorenom.

3. Ljubimac i dete se moraju navići jedno na drugo

Kućne ljubimce nikada ne smete prisiljavati da trpi maženje i druženje sa detetom ako mu to ne prija, isto kao što ih ne smete ostavljati nasamo sa bebom! Međutim, najčešće su ljubimci (pre svega psi) veoma zainteresovani za sve novo što se događa oko njih, tako da ćete verovatno pre doći u situaciju da morate često da ga sklanjate s puta.

Međutim, zajedničko “druženje” ljubimaca i bebe, naročito tokom detetovog odrastanja, ima brojne benefite za učenje o poimanju okoline i opasnosti. Bitno je da vaše dete nauči razliku između kuce u svojoj kući i kuce na ulici, jer nešto što bi on sa njegovom kucom želeo da uradi, drugi psi to možda neće tolerisati.

Posle igranja sa psom, obavezno detetu operite ruke. U slučaju ujeda ili ogrebotine to mesto odmah isprati vodom, ako se javi crvenilo ili otok , odmah otići kod doktora.

4. Mali trik i prevremeni dolazak “bebe”

Mnogi vlasnici pasa se za privikavanje svog ljubimca na dolazak bebe pripremaju vrlo aktivno i posvećeno. Jedan njihov trik može vam poslužiti kao uvid u to kako će se pas ponašati prema bebi kada bude u njenom prisustvu.

Kupite svom ljubimcu bebu igračku, koja plače, pokreće ekstremitete i sl. Obucite joj neki komad bebine garderobe ili je uvijte u ćemence i ostavite kod psa da se privikne na njen miris.

Neke delove bebe-lutke možete obrisati i maramicama ili kupkom koju ste namenili za bebino kupanje – kako bi se pas što pre upoznao sa načinom na koji će mirisati njegov novi drugar.

Možda sve ovo deluje previše komplikovano, ali verujte nam na reč – period prilagođavanja brzo prođe, i ljubimci se brzo i lako naviknu na novog člana i uživaju u igri i maženju sa njim. Takođe, imajte u vidu da odrastanje uz životinje uči decu odgovornosti, a odanost koju dete uspostavi sa ljubimcem pozitivno utiče na njegovo kasnije samopouzdanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading