RAZLOZI DA OVE ZIME UDOMITE KUĆNOG LJUBIMCA: Spasite životinji život, a sebi ga ulepšajte

Autor:

Lifestyle

14.12.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa dolaskom hladnih dana, sve je više napuštenih ljubimaca koji nemaju sklonište i hranu tokom zime, pa je pravo vreme da ih primite u svoj dom i učinite uslugu sebi i svojoj porodici.

RepublikaFoto: youtube.com/ Devin Crouch
Ljubimci decu uče odgovornosti i razvoju empatije, nesebičnosti i bezuslovne ljubavi

Četvoronožni drugari su dragoceni deo naših porodica. Svi koji su imali kućnog ljubimca znaju koliku radost oni donose u našu svakodnevicu i kako na brojne načine pozitivno utiču na naše raspoloženje. Ipak, sa dolaskom hladnijih dana, sve je više slika napuštenih ljubimaca koji nemaju sklonište i hranu tokom zime, što je problem sa kojim se suočavaju gotovo svi gradovi u Srbiji.

Neodgovorni vlasnici su najveći problem kada se govori o broju napuštenih pasa, pa ako želite da udomite životinju, važno je znati da su oni živa bića koja imaju potrebe i kojima treba pružiti svu ljubav. JKP "Veterina Beograd", koje je zaduženo za poslove komunalne zoohigijene na teritoriji Beograda, ima pet prihvatilišta, u okviru kojih je smešteno više od 3.000 napuštenih pasa, a svi oni čekaju da ih neko udomi kako bi mu ulepšale život. Srpski telegraf otkriva nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo, ako do sada niste, da razmotrite udomljavanje kuce ili mace, naročito u zimskom periodu.

RepublikaFoto: infocentrala.rs
Scena koje retko koga ostavljaju ravnodušnim
  • Dobri su za naše raspoloženje. Dokazano je da kuce i mace mogu biti naši najbolji drugari kako u detinjstvu tako i u odraslom dobu. Postoje čak i mišljenja da psi mogu da pomognu kod lečenja tuge i depresije. Samo se setite osmeha koji vam uvek izazove pas koji vas pozdravi mahanjem repom!
  • Pomažu nam da budemo aktivni. Ukoliko imate ljubimca u dvorištu, onda znate koliko energije oni imaju i koliko je zabavno učiti ih trikovima i različitim igrama. Ako živite u stanu, obaveza izvođenja psa u šetnju svaki dan je dobra i po vaše zdravlje, jer vam predstavlja važnu rekreativnu rutinu. Jednom kada ljubimca uvedete u život, biće vam nezamislivo da on nije tu.
    RepublikaFoto: pixabay.com
    Šetnja ne prija samo psu, već i našem zdravlju

     

  • Udomljavanjem činite dobro delo. Mnogo je napuštenih ljubimaca u našoj zemlji, ali malim koracima možemo uticati na rešavanje ovog problema - udomljavanjem napuštenih pasa, na primer, umesto kupovine rasnih.
    - Mi stalno ponavljamo koliko koristi ima od usvajanja napuštenih kuca ili maca, koliko je humano kada napuštenoj životinji pružite toplinu doma, da ne pominjemo tek koliko radosti će vam oni uneti u život. Oni su jedina bića koja vas vole više nego sebe - kaže direktor JKP "Veterina Beograd" dr vet. med. Budimir Grubić.

  • Zima je pravi momenat za novog člana porodice. Uživanje u prazničnoj čaroliji postaje još lepše uz četvoronožnog prijatelja. Ljubimci unose posebnu radost u odrastanje, a pozitivno utiču na decu. Život sa kućnim ljubimcem i odrastanje uz njega stručnjaci vide kao stalnu mogućnost za decu da uče o odgovornosti i razvoju empatije, nesebičnosti i bezuslovne ljubavi.
  • Lak i jednostavan proces. Za udomljavanje je potrebna samo želja da nekoj od napuštenih kuca pružite toplinu doma, a postupak u kojem postajete vlasnik kućnog ljubimca koji je čipovan, vakcinisan protiv besnila i sterilisan je vrlo jednostavan. Kontaktirajte sa JKP "Veterina Beograd" (Veterinabeograd.rs), a potrebno je da ste punoletni i imate ličnu kartu, izaberete psa i potpišete ugovor sa ovom organizacijom, čime postajete vlasnik sa svim pravima i obavezama.
  •  

     

     

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading