U JEDNOM RUSKOM PLEMENU PAR IMA INTIMAN ODNOS PRED SVEKRVOM: Kada oni krenu sa AKCIJOM, ona radi ovo!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrijte zašto je njihova prva bračna noć bizarna!

U JEDNOM RUSKOM PLEMENU PAR IMA INTIMAN ODNOS PRED SVEKRVOM: Kada oni krenu sa AKCIJOM, ona radi ovo!

Foto: Credit: Sergey Yakovlev / Alamy / Alamy / Profimedia

Nenci, starosedeoci Sibira, žive u ekstremnim uslovima Sibira, gde temperature ponekad padaju i do -50 stepeni Celzijusa. Godišnje prelaze i do 2.000 kilometara migrirajući s letnjih na zimske pašnjake, seleći svoje kampove. Nenci žive južno od delte reke Ob, a potom kreću prema severu poluostrva Jamal, gde se nalaze njihovi letnji pašnjaci. Poluostrvo Jamal, okruženo Severnim ledenim okeanom, na nenetskom jeziku znači "ivica sveta". Nenci su uspešno prilagodili svoj način života ovim ekstremnim uslovima, pre svega zahvaljujući irvasima koji ih greju i hrane.

Irvasi - ključni za opstanak Nenca

Irvasi su ključni za opstanak Nenca. Oni pružaju ovom plemenu sve što im je potrebno za preživljavanje. Nenci koriste irvasove resurse za izradu odeće, domova i alatki. Ove životinje su kućni ljubimci Nenaca, a svaka porodica ima svog posebnog irvasa koji je oslobođen vuče sanki. Irvasi im pružaju meso, kožu, kosti i krv, koja je posebno cenjena kao bogat izvor vitamina.

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@TheUlengovs

Kako žive ljudi u ruskim plemenima


Šator kao dom

Nenci žive u šatorima od kostiju i kože, čija se konstrukcija može sastaviti i rastaviti za manje od dva sata. Zahvaljujući odličnoj izolaciji od irvasove kože, unutar šatora je toplo i ugodno čak i kada spoljne temperature padaju na desetine stepeni ispod nule. Žene iz plemena izlaze iz šatora s malim sankama i lopatom kako bi prikupile sneg i otopile ga za piće, piše "Blic žena".

Život u potpunom mraku i svadbe

Nenci provode duga razdoblja u potpunom mraku, od novembra do januara, kada u najsevernijim područjima sunce uopšte ne izlazi. Otežava im to opstanak, ali jednom godišnje se okupljaju na trkama sankama i druženju. Brak je veoma poštovana institucija u ovom plemenu. Venčanje se organizuje nakon što mladoženja plati cenu za svoju buduću suprugu, a prva bračna noć je vrhunac venčanja, koji označava i mladin prekid sa očevim klanom. Oni odlaze u šator gde svekrva sprema postelju, koja će od ostatka prostora biti odvojena zavesama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading