Kako da izaberete zdrave suplemente za veće mišiće i lepše telo?

Autor:

Lifestyle

12.06.2023

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko želi da ima veće mišiće ili izgubi kilograme često se pita šta to nepravilno radi na treningu kada ni nakon nekoliko meseci redovnog treninga ne vidi značajne rezultate na telu?

Kako da izaberete zdrave suplemente za veće mišiće i lepše telo?

Foto: unsplesh.com

Odgovor se neretko ne krije u treningu nego u zdravoj ishrani odnosno suplementima koji poboljšavaju efekte vežbanja. Stručnjaci zato preporučuju samo suplemente koji su prošli testiranje u različitim regulatornim agencijama i organizacijama i ispunjavaju sve propisane standarde.

Za željenu formu i zategnuto telo pored konstantnog treninga neophodna je i zdrava ishrana - reći će vam to svaki profesionalni sportista koji je zbog neurednog života bio sklon povredama i ranijem završetku karijere. Slično je i sa rekretivcima. Teško da neko ko se redovno hrani u “fast fudu” može da se pohvali savršenom muskulaturom ma koliko pravilno i učestalo trenirao. A opet ni zdrava ishrana nije nam garancija da ćemo u kratkom vremenskom roku nabaciti mišiće ili stesati stomak. Stručnjaci ističu da čak i namirnice koje su u javnosti poznate kao zdrave nemaju neophodnu nutritivnu vrednost u svom sastavu.

-Zato se preporučuju različiti dodaci ishrani naročito za profesionalne ili rekreativne sportiste. Nutricionisti se zalažu za pravilan unos makro i mikronutrijenata i daju smernice o optimalnoj ishrani za sportiste. Takođe, nutricionisti pomažu u razvoju sportskih suplemenata koji zadovoljavaju nutritivne potrebe rekreativaca i profesionalnih sportista – naglašavaju u “Protein Box”-u, savremenom shop-u za suplemente i fitnes opremu.

Kako kažu, neizostavnu ulogu u lancu proizvodnje i upotrebe zdravih i efikasnih suplemenata imaju farmaceuti, istraživači iz oblasti sportske nauke i treneri.  

- Farmaceuti brinu o pravilnoj formulaciji i doziranju proizvoda koji nastaju u procesu proizvodnje pridržavanjem strogih standarda i propisa.  Istraživači iz oblasti sportske nauke na osnovu istraživanja prate uticaj suplemenata na sportske performanse i zdravlje sportista dok korisne informacije pružaju i sportski treneri i konsultanti koji imaju uvid u individualne potrebe sportista kada je reč o suplementaciji - apostrofiraju u “Protein Box”-u koji prati inovacije na svetskom tržištu u oblasti sportske suplementacije i dodataka ishrani.

Republika

Foto: unsplesh.com

 

Mišići zahtevaju poseban režim ishrane

Naši sagovornici objašnjavaju zbog čega je važno profesionalnim sportistima ili rekreativcima koji redovno treniraju da koriste provereno zdrave suplemente.

-Ako ste posvećeni fitnesu verovatno ste primetili da fizički napor kome se izlaže telo i mišići zahteva poseban režim ishrane. Važno je razumeti da vaši mišići zahtevaju posebnu prehranu zbog fizičkog opterećenja kojem su izloženi. Zato se upotrebljavaju raznovrsni suplementi koji imaju svoje specifične uloge i različite potencijalne koristi – objašnjavaju u “Protein Box” koji ima širok spektar svetski poznatih suplemenata.

Kakav je sastav suplemenata koji doprinose boljim rezultatima i povećanju mišićne mase - interesuje verovatno većinu sportista i rekreativaca.

- Za unapređenje fizičkih postignuća i povećanje mišićne mase možete se opredeliti za keratin monohidrat i asortiman aminokiselina koji uključuje beta alanin, citrulin, BCAA, glutamine, arginin i druge važne aminokiseline. Gejneri kao visokokalorični dodaci ishrani vam mogu pomoći kod povećanja telesne i mišićne mase dok sagorevači masti podržavaju gubitak telesnih masa - ističu u “Protein Box”-u.

Suplementi koji se koriste pre treninga daju telu više energije i snage

Mnogi misle da se suplementi koriste samo posle treninga, međutim postoje i dodaci ishrani koji se unose u organizam pre vežbanja i donose telu više energije i snage.

- Pre-workout preparati će vam poboljšati fizičku izdržljivost i mišićni oporavak. Pored toga postoje i neizostavni vitamini i minerali, kao i biljni preparati koji potiču iz biljaka tribulus terrestis i ašvaganda - navode u “Protein Box”-u.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading