KOLIKO STE GODINA IMALI KAD STE SE VENČALI? Povećana je stopa razvoda, a ovo doba utiče na šanse za rastanak

Autor: N. J.

Lifestyle

10.10.2022

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porastao je broj razvoda.

KOLIKO STE GODINA IMALI KAD STE SE VENČALI? Povećana je stopa razvoda, a ovo doba utiče na šanse za rastanak

Foto: Shutterstock

Nema tačnog recepta za uspeh. Neko će biti u vezi pet godina i razvesti se nakon nekoliko meseci braka, a neko može stupiti u brak nakon par meseci vezi i trajaće do kraja života. Ne znamo tajnu, ali znamo statistiku.

Republički zavod za statistiku je objavio procenat zaključenih i razvedenih brakova za 2021. godinu.

Porast sklopljenih brakova

U 2021. godini u Republici Srbiji zaključeno je 32.757 brakova, što predstavlja rast od 38,8% u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, 26.309 zaključenih prvih brakova ukazuje na rast od 44,5% u odnosu na 2020. godinu. Broj zaključenih brakova na 1.000 stanovnika iznosi 4,8.

Prosečna starost bračnog para

Prosečna starost pri zaključenju braka za mladoženje iznosi 34,3 godine, a za neveste 31,1 godina.

U protekloj godini razvelo se skoro 10.000 parova

U Republici Srbiji u 2021. godini razvedeno je 9.790 brakova, odnosno za 12,7% više u odnosu na prethodnu godinu. Broj razvedenih brakova na 1.000 stanovnika iznosi 1,4.

Prosečna starost muža pri razvodu braka iznosi 44,7 godina, a za žene 41,2 godine. Studija popisa Sjedinjenih Država pokazala je da se brakovi sklopljeni u mlađim danima, do dvadesete godine, brzo "raspadaju".

Republika

Foto: Shutterstock

Svađa partnera

Najčešći razlozi za razvod braka

Nedostatak komunikacije može biti osnovni razlog zbog kojeg nastaju svi drugi, kasniji, problemi u braku. Usled zdravstvenih, finansijskih i poslovnih problema, ali i "brzine" života, partneri se često viđaju u prolazu, obično pod stresom usled poteškoća. Najbolje je da se "nađete na pola puta" i pokušate na miran način da rešite nesuglasice.

Posvećenost

Zapravo, neposvećnost je problem. Ipak, ova tačka posmatra se kroz različite prizme. Sve zavisi od karaktera osoba, nekoga mnogo pažnje guši, dok drugi žele da osete da im je partner stalno tu.

Prioriteti

Mislimo da se u 21. veku dosta suprotstavljaju mišljenja partnera oko "rada" na porodici i usklađivanja sa karijerom. Teško je, ali se sve može, uz mnogo truda. Ne pitajte se kada je pravi trenutak za nešto, već uživajte u datom momentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading