NEGA KOŽE TOKOM ZIME: Vazelinom protiv crvenila

Autor:

Lifestyle

04.01.2018

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korisna mast pomaže da se umiri i omekša nazebla koža, koju bi trebalo štititi tako što se 10 minuta pre izlaska iz kuće na lice nanese hidratantna krema, a usne namažu balzamom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kako bi koža lakše podnela zimske dane potrebna joj je dodatna nega, nezavisno od životnog doba 

Naša koža je najugroženija tokom hladnih dana, pa je upravo zima vreme kada je treba posebno zaštititi da ne bi bila suva i ispucala. Kozmetikolog i fizioterapeut Mima Ananijev za Srpski telegraf otkriva kako da pripremimo lice za hladan period.

- Kako bi koža lakše podnela zimske dane potrebna joj je dodatna nega, nezavisno od životnog doba osobe. Koža može da se pripremi na različite načine. Za mlađu populaciju između 20 i 40 godina dovoljan je tretman kiseonikom i hidratantne kreme, dok je za stariju populaciju od preko 50 godina potrebna značajnija nega i intenzivniji tretmani, a i u tom dobu svakako je preporučljiv kiseonik, kao i redovno čišćenje lica, stavljanje maski i upotreba vitaminskih koktela - priča kozmetikolog.

Kiseonik za sve generacije

Proces pripreme lica za hladnije dane, naravno, zavisi kako od životne dobi tako i od stanja kože.

- Ne možemo odmah da odredimo koliko je tretmana potrebno dok se koža ne testira, ali svakako imamo više etapa u pripremi koje podrazumevaju, pre svega, ultrazvučno čišćenje, aplikaciju kiseonika i piling kože lica i za stariju populaciju aplikaciju vitamina C, posebno potrebnog tokom hladnih dana - kaže Ananijev.

Tretmani za pripremu kože za hladne dane podrazumevaju masažu lica radi bolje prokrvljenosti, čišćenje lica ultrazvukom niske frekvencije i apliciranje kiseonika.

- Ove tretmane preporučujem u svakom životnom dobu. Za stariju populaciju tu su apliciranje kolagena i hijalurona, zatim je potrebno i kremama dodatno zaštiti lice. Najbolje je odabrati kremu prema tipu kože uz pomoć farmaceuta. Naime, u svakoj bolje opremljenoj apoteci možete testirati svoju kožu lica i na taj način odabrati pravu kremu - savetuje stručnjak.

Zaštita od vetra

Svima je poznato da je vetar veliki neprijatelj kože lica, posebno zimi kada je crvenilo gotovo redovna pojava.

- Zaštita kože lica od vetra za vreme hladnih dana veoma je važna, pa je zato bitno da pre nego što izlazite napolje na lice nanesete neku hidratantnu kremu, ali obavezno 10 minuta pre izlaska kako bi je koža upila. Takođe je potrebno zaštititi i usne nanošenjem nekog prirodnog balzama. A nakon povratka u dom najbolje je namazati kožu vazelinom, koji je omekšava i smanjuje crvenilo. Takođe obavezno pijte što više vode jer je hidrirana koža svakako otpornija - uputstva su kozmetikologa Mime Ananijev.

Posledice hladnoće su i popucali kapilari na licu, ali i za ovaj problem postoji rešenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Izbegavajte umivanje vodom po hladnoći

- Vidljivost ispucalih kapilara na licu možete da smanjite hladnim tretmanom sa ultrazvukom. Takođe i prirodnim maskama za lice koje ga dodatno osvežavaju. Izbegavajte umivanje toplom i vrućom vodom za vreme hladnih dana jer ona dodatno proširuje kapilare - kaže kozmetikolog i objašnjava da bi i kreme sa zaštitnim faktorom trebalo koristiti tokom zime:

- UV zračenje je stalno prisutno, pa je potrebno stavljati kreme sa zaštitnim faktorom. Plus, ovakve kreme ne samo da štite od sunca već štite i od vetra i smanjuju iritaciju kože. Zato pre izlaska uvek možete staviti i kremu sa zaštitnim faktorom 15.

Ublažite bore

Bore su najveći neprijatelj mladolikog izgleda, a Ananijev savetuje kako da ublažite njihovu vidljivost.

- Pojava bora nije striktno vezana za životnu dob jer zavisi i od načina života i prethodne nege lica, ali se najčešće javlja posle 40 godine života, što opet zavisi i od toga koliko je osoba izložena stresu i koliko je negovala lice. Najbolji načini kako da sprečite ili smanjite nastanak bora jeste da hidrirate svoju kožu, da je hranite pravim testiranim kremama, kao i da redovno odlazite na masaže. Za osobe preko 40 godina preporučujemo tretmane s kolagenom i hijaluronom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading