TRI VRSTE DORUČKA MORATE DA ZAOBIĐITE AKO IMATE DIJABETES: Stiglo UPOZORENJE od dijetetičarke, OVO masnovno jedu

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

26.02.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da strogo povedete računa o ishrani.

TRI VRSTE DORUČKA MORATE DA ZAOBIĐITE AKO IMATE DIJABETES: Stiglo UPOZORENJE od dijetetičarke, OVO masnovno jedu

Foto: shutterstock

Dijabetes tipa 2 je uobičajeno stanje koje uzrokuje previsok nivo šećera u krvi. To može biti zato što vaše telo ne proizvodi dovoljno hormona koji se zove insulin, ili insulin koji proizvodi ne radi ispravno - poznato kao insulinska rezistencija.

Ako patite od ovog stanja, ono što jedete može biti veoma važno za održavanje nivoa šećera u krvi. 

Čanda Petni je registrovana dijetetičarka iz "The London Diabetes Dietitian" koja pomaže ljudima u prevenciji i kontrolisanju dijabetesa. 

Republika

Foto: Shutterstock

Doručak je najvažniji obrok za početak dana, veoma je važno šta ćete jesti

"Ugljeni hidrati imaju najveći uticaj na nivo glukoze u krvi". 

- Individualni pristup, koji je fokusiran na kvalitet i količinu hrane sa ugljenim hidratima, ključ je za efikasno upravljanje dijabetesom - rekla je ona za " The Sun". 

Za Čandu, kvalitet obroka sa ugljenim hidratima svodi se na nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana. Koliko ugljenih hidrata konzumirate - veličina porcije - takođe će uticati na nivo glukoze u krvi.

Glikemijski indeks (GI) je sistem ocenjivanja za pojedinačnu hranu koja sadrži ugljene hidrate koji pokazuje koliko brzo određena hrana može uticati na vaš šećer u krvi.

Ugljene hidrate vaše telo brzo razrađuje što može izazvati skok glukoze u krivi, što znači da imaju visok GL. 

Vlakna mogu biti korisna hranljiva materija jer deluju kao fizička barijera koja usporava apsorpciju ugljenih hidrata, prema "Diabetes UK".

Čanda je navela tri namirnice za doručak koje mogu uticati na nivo šećera u krvi:

Žitarice sa mlekom 

Žitarice napravljene od rafinisanih žitarica koje sadrže čokoladu ili beli slez imaju viši GI i malo vlakana, dok punomasno ima nezdravu masnoću. 

Tost sa maslacem i džemom 

Beli hleb je rafinisani ugljeni hidrat sa malo vlakana i višim GI, kao i džem, dok je puter nezdrava mast.

Peciva

Još jedna namirnica s višim GI, koja sadrži šećer i nezdrave masti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading