OVAKO IZGLEDA RUČAK NA SVETOJ GORI! Pogledajte šta JEDU i piju MONASI na Atosu (VIDEO)

Autor:

Lifestyle

13.11.2023

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetogorski monasi, koji se pridržavaju strogih pravila i tradicije, imaju jednostavnu, zdravu i ukusnu ishranu.

OVAKO IZGLEDA RUČAK NA SVETOJ GORI! Pogledajte šta JEDU i piju MONASI na Atosu (VIDEO)

Foto: Instagram_orthodoxie_

U ovom tekstu ističemo neke od detalja vezanih za njihovu ishranu, prema rečima oca Epifanija Milopotamisa, kuvara na Atosu.

Monasi na Atosu se hrane prirodnim proizvodima koje im daje zemlja Grčka, smatrajući da im upravo taj izbor hrane pomaže u očuvanju zdravlja. U njihovoj ishrani nema mesta za konzervanse, začine i masti, a obrok traje najviše 15 minuta. Monasi takođe praktikuju apstinenciju, odnosno uzdržavanje od hrane u određenim periodima.

 

 


Jedna od zanimljivih činjenica je da monasi ne jedu meso, već se hrane isključivo svežom ribom. U procesu kuvanja, kuvar koristi maslinovo ulje samo u određene dane - utorak, četvrtak, subotu i nedelju. Ostale masti, poput margarina, putera i sosa, su zabranjene. Takođe, monasi izbegavaju i mlečne proizvode tokom posta, ali ih konzumiraju u ostalom periodu kako bi ojačali organizam. Jastozi, hobotnice i lignje su retkost na njihovoj trpezi, dozvoljene samo u vreme posta, dok su šumsko voće, pečurke i zelene salate uvek prisutne.

Monasi takođe izbegavaju slatkiše i alkohol u svojoj ishrani, ali ponekad sebi dozvoljavaju halvu i lokum, kao i malo kafe i vina. Ipak, uživaju u hrani i smatraju je važnim delom njihovog života. Otac Epifanije Milopotamis kaže da je naučio kuvati od starijih monaha, a da su mu najvažnije stvari za pravljenje ukusnog jela - kvalitet sastojaka i strpljenje.

Na društvenoj mreži Instagram, pronađen je snimak ručka jednog od monaha na Atosu. Na trpezi su se našli bela čorba, poširana riba, dva sira, hleb, voće i slatki hleb, uz vodu i belo vino. Ručak je bio serviran u prelepoj bašti, okruženoj zelenilom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading