ORIGINALAN RECEPT ZA PALAČINKE IZ POSLASTIČARNICE: Sve vreme smo bili u zabludi da su ključni sastojci

Autor: N.J.

Lifestyle

28.07.2023

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uverićete se da nema boljeg recepta za palačinke od ovog.

ORIGINALAN RECEPT ZA PALAČINKE IZ POSLASTIČARNICE: Sve vreme smo bili u zabludi da su ključni sastojci

Foto: shutterstock

Sigurno ste se bar nekada zapitali šta to stavljaju ljudi u restoranima i poslastičarnicama pa testo za palačinke bude onako mekano i lepo. Nije toliko reč o sastojcima, jer su uglavnom isti kao što i svako koristi kada priprema ovaj popularan dezert. Reč je o rasporedu sastojaka i načinu pripreme. Priprema nije komplikovana, samo pratite uputstva.

U četiri jaja dodajte jednu kašiku šećera, mutite tačno dva minuta ručnom mutilicom. Potom dok mešate dodajte mleko 250 mililitara. Glatko brašno prosejte direktno u smesu oko 250 grama. Ponovo dobro izmešajte ručnom mutilicom. Kada se testo dobro sjedinilo dodajte oko polovinu kašičice sode bikarbone, kao i jednu četvrtinu kašike soli. Dodajte postupno 250 mililitara vode. Kada ste sve to sjedinili, za kraj sipajte 50 mililitara ulja direktno u testo.

Dobro ugrejte tiganj na jakoj vatri. U vreo tiganj dodajete jednu kašiku maslaca ili ulja. Sačekate oko 30 do 40 sekundi i onda okrenete palačinak. Biće savršene boje, mekan i preukusan.

Odakle potiču palačinke?

Istovremeno najjednostavnija i najkomplikovanija poslastica potiče iz srednje Evrope, bar u obliku koje danas poznajemo. Nalazi o palačinkama potiču još od 1439. godine, ali da biste bolje razumeli prvo ćemo objasniti da su palačinke preteča hleba. Prve palačinke pravljene su od mleka, brašna, jaja i začina i nazivali su ih Alita Dolcia, a postojale su slatke i slane. Slatke su filovane voćem, medom, orašastim plodovima, a slane sirom, ribom ili mesom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading