Kuvar star 120 godina u kome su recepti sremačkih specijaliteta ispisani ručno na manifestaciji Gastro Srem

Autor: Republika

Lifestyle

31.08.2022

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priprema sremačkih specijaliteta iz kuvara starog 120 godina, vinksi plato, kulinarski show

Kuvar star 120 godina u kome su recepti sremačkih specijaliteta ispisani ručno na manifestaciji Gastro Srem

Foto: Dejan Todorović

Gastronomsko - turističke manifestacije "Gastro Srem" održaće se po peti put 2. i 3. septembra od 18h na Trgu doktora Zorana Đinđića u Staroj Pazovi na kojoj će se predstaviti oko 70 autentičnih izlagača iz regiona koji se svojim raznovrsnim proizvodina izdvajaju po kvalitetu.

Republika

Foto: Dejan Todorović

Kuvar star 120 godina

Na manifestaciji će biti izložen i kuvar star 120 godina  u kome su recepti sremačkih specijaliteta ispisani ručno. Kuvar ima 403 recepta i 227 strana, a trenutno se nalazi u vlasništvu porodice Janković iz Srema koja ga je ustupila Manifestaciji tokom dana održavanja. Njegov autor bio je Nikola Janković (1869-1947)  po zanimanju  bankar. Pojedini recepti su napisani i na nemačkom jeziku. Ovaj kuvar čuva recepte koji su već decenijama zaboravljeni.

U okviru kulinrskog show-a koji će se održati oba dana, na centralnom delu manifestacije, osim takmučenja u brzom razvijanju testa,priremanju nadlacki, svoja kulinarska umeća posetiocima će predstaviti i najpoznatija, nagradjivana, srpska gastro blogerka Minja Bogdanovski.

Gastro Srem će ove godine biti sadržajno bogatiji i za vinski plato na kome će se predstaviti afirmisane vinarije, ali i mali proizvođači vina iz Vojvodine kojima je zajednički način proizvodnje vina. Svi vina se prave na tradicionalan način. U ponudi će biti nežnih rozea, vrhunski karlovački bermet...

- Veoma sam ponosna, jer svake godine Gastro Srem je sve sadržajniji i zanimljiviji. U okviru kulturno – umetničkog programa nastupaće najpoznatiji tamburaški sastavi iz Vojvodine koji izvode i rok numere, nastupaće glumac Aleksandar Dunić, kao i kulturno – umetnička društva. Moj zadatak je da kroz ovu manifestaciju na savremen i zanimljiv način, tradiciju približim mladim generacijama. Moram da se pohvalim da će veoma uskoro na sajtu Turističke organizacije opštine Stara Pazova biti kuvar ove manifestacije u elektronskom obliku, tako da će i tradicionalni i moderni recepti iz Srema biti dostupni svima - ističe Dragana Zorić Stanojković, direktorka Turističke organizacije opštine  Stara Pazova.

Gastro Srem je dobitnik priznanja  "Najbolje iz Vojvodine", koje garantuje kvalitet.

Manifestacija se održava u organizaciji Opštine Stara Pazova i pod pokroviteljstvom  Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu .

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading