POSLE JELA VAM SE SPAVA I NISTE NIZAŠTA: Ovo su cake kako da izbegnete osećaj slabosti i da bukvalno letite

Autor:

Lifestyle

01.12.2021

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neke namirnice i određeni obroci mogu prouzrokovati jak umor i pad energije. Istraživači su ponudili brojne teorije o tome zašto dolazi do ove pojave, ali se slažu u jednom – radi se o prirodnom odgovoru organizma koji ne mora biti znak za uzbunu..

POSLE JELA VAM SE SPAVA I NISTE NIZAŠTA: Ovo su cake kako da izbegnete osećaj slabosti i da bukvalno letite

Foto: pixabay.com

Umor ili problemi sa koncentracijom nakon obroka su učestala pojava, a taj jaki umor se javlja u zavisnosti od toga šta ste jeli, kada ste jeli i koliko ste pojeli. Za pojavu ovog stanja postoje nekoliko faktora, piše portal Ordinacija.

Vrsta hrane koju konzumirate

Hrana bogata proteinima i ugljenim hidratima može uspavati više od ostale hrane. Neki naučnici veruju da su neke osobe umornije nakon obroka jer njihovo telo proizvodi više serotonina, a radi se o hormonu koji ima veliku ulogu u regulaciji raspoloženja i ciklusa spavanja.

Amino kiselina koja se naziva triptofan, a koja se nalazi u mnogim namirnicama bogatim proteinima, pomažu proizvodnji serotonina. Iz tog razloga, konzumacija ovakvih jela može izazvati osećaj umora.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Triptofan se nalazi u lososu, piletini, jajima, spanaću, semenkama, mleku, soji, siru.

Količina hrane koju pojedete tokom obroka?

Umor nakon obroka se često može javiti ako je on bio obilan, pa oni koji tako jedu češće i imaju ovu vrstu problema. Kada jedemo, šećer u krvi raste, pa može doći do porasta energije, ali i naglog pada. Ali tu su i neki drugi faktori koji mogu doprineti umoru nakon obroka.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Kako sprečiti umor nakon obroka?

Ako ste jeli na poslu, može biti dosta nezgodno ako vas napadne umor pre važnog sastanka kada morate biti potpuno koncentrisani, ali i ako radite na mašinama gde je potrebna sva vaša pažnja. Studija iz 2017. godine je pratila uticaj obroka na rad kod radnika u noćnoj smeni, a otkrila je kako oni koji jedu uveče puno lošije obavljaju svoj posao i oko 4 sata ujutro su puno umorniji od onih koji nisu ništa jeli.

Postoje strategije koje vam mogu pomoći da sprečite ovu neugodnu pojavu:

Jedite malo i često: 

Umesto da jedete velike obroke kada ste gladni, jedite češće ali manje količine hrane svakih nekoliko sati kako bi nivo energije bio u ravnoteži. Malo voća ili orašastih plodova bi trebalo ublažiti osećaj gladi, ali vam i dati energiju.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Dobro spavajte: 

Ako ste kvalitetno spavali tokom noći, manje su šanse da ćete iskusiti nagli pad energije nakon obroka.

Šetajte: 

Dovoljno je samo malo izlaganja suncu, a posebno nakon jela, kako biste manje osećali umor.
Tokom dana obavezno uzmite kratku pauzu za odmor.

Ove taktike će vam pomoći da uravnotežite stanje organizma i sačuvate dovoljno snage za izazove koji vas čekaju tokom čitavog dana.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading