OVI TRIKOVI OLAKŠAĆE VAM KUVANJE PO VELIKOJ VRUĆINI: Evo kako da spremite ručak bez ZNOJENJA!

Autor: Republika

Lifestyle

28.06.2021

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada uprži napolju, poslednja stvar koja vam treba je da satima budete zarobljeni u vreloj kuhinji.

RepublikaFoto: Photo by Jason Briscoe on Unsplash
Foto: Ilustracija

Iako je leto i vrućina je, ipak morate da spremate hranu.

Naravno, to ne znači da ne možete sebi da olakšate život i letnje kuvanje učinite podnošljivim.

Donosimo vam sedam trikova koji će vam olakšati letnju pripremu hrane:

RepublikaFoto: pixabay.com

1. Kuvajte bez “plamena”

Ko kaže da kuvanje mora da podrazumeva uključivanje rerne ili ploče za kuvanje? Okruženi smo obiljem sezonskih proizvoda, pa to treba iskoristiti. Posetite lokalnu pijacu ili uzgajajte svoje povrće u vrtu.

Bazirajte letnje obroke na raznim salatama, ohlađenim supama (gaspačo) i svežim, sirovim jelima.

RepublikaFoto: Photo by cottonbro from Pexels

2. Slatkiši bez pečenja

Budući da su naše salate, supe i predjela pripremljeni bez toplote, zašto ne bi i poslastice? Možete da spremite kolačiće, sirove torte, pite i poslastice, a da ne upalite rernu.

Jagode s gotovim šlagom, voćna salata, torta bez pečenja, frape, smuti – to su sve poslastice koje će vas zasladiti, a neće povećati temperaturu u kući.

RepublikaFoto: pixabay.com

3. Pripremite laganije verzije omiljenih jela

Čak i ako vam ne smeta kuvanje tokom leta, ne želite da se osećate opterećeni teškim obrocima. Pripremite lakše verzije uobičajenih jela. Dodajte puno povrća u jela s testeninom ili pirinčem.

Napravite na primer, rezance od tikvica, humus ili paprike punjene svežim sirom i začinima.

Napravite ‘sendviče’ od krekera ili dvopeka napunjene hrskavim, svežim povrćem kao što je zelena salata, paprika ili luk.

RepublikaFoto: pixabay.com

4. Neka bude jednostavno

Puno je prečica i strategija koje mogu olakšati letnje kuvanje. Kad kupujete, olakšajte sebi pripremu i kupite već narezano povrće ili polupripremljena jela koja ćete brzo završiti i skratiti vreme provedeno u kuhinji. Možete da isprobate skuvani tofu, unapred izrezane proizvode i bilo što drugo što vas zanima.

Pripremite svoje namirnice čim ih donesete kući – obavite sva guljenja, rezanja na kockice i seckanja odjednom, a sastojke držite u zamrzivaču, u kesama. Kad dođe vreme za kuvanje, pola posla već će biti gotovo, prenosi Objektiv.

Osim toga, verovatnije je da ćete grickati zdravo voće i povrće ako je već pripremljeno i spremno za jelo.

RepublikaFoto: Photo by Kevin McCutcheon on Unsplash

5. Kad se mora, kuvajte odmah duplu meru

Kad odlučite da kuvate, napravite dvostruku ili čak trostruku porciju nekog omiljenog jela, kako biste ga potom podelili na više obroka i sledećih par dana uživali bez razmišljanja o kuvanju.

Udvostručite recept za marinirano meso, uzmite polovinu onoga što marinirate i zamrznite za kasnije.

Ako palite rernu da napravite ručak, ispecite dva ili tri jela odjednom. Sve što danas ne jedete stavite u frižider i zamrzivač. Tako ćete imati već pripremljeni obrok spreman za podgrejavanje.

RepublikaFoto: e-stock/J. JOVANOVIĆ

6. Upotrebite sve kućne aparate koji vam inače bespotrebno stoje

Ako ne iskoristite sve uređaje koje držite iznad i ispod svojih pultova, sada je vreme. Uređaji za radne površine proizvode i emituju manje toplote od rerne.

Upotrebite lonac pod pritiskom za kuvanje žitarica i pasulja. Vaš blender postaće vam najbolji prijatelj kad shvatite da u njemu možete da napravite mnogo više stvari od sokova i smutija.

Napravite maslac od orašastih plodova, hladnu supu, veganski sir, biljno mleko, pa čak i dezerte – sve pritiskom na jedno dugme.

RepublikaFoto: pixabay.com

7. Pripremajte hranu napolju

Ako ne možete da podnesete vrućinu, izađite iz kuhinje i kuvajte napolju. Zapalite roštilj i napravite neverovatno povrće s roštilja, veganske pljeskavice i kobasice, pa čak i picu s roštilja.

Čak i ako nemate dvorište, možete da kupite mali stoni roštilj i stavite ga na terasu ili odete na piknik u izletišta gde su već postavljeni roštilji na otvorenom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading