RECEPT ZA NAJBOLJE PERECE! Neverovatno ukusne, spolja hrskave, unutra mekane

Autor: Republika

Lifestyle

21.04.2021

15:06

Omiljeno pecivo za doručak većini ljudi su upravo perece.

pixabay.com
Proveren recept za mekane perece

Mirisnim, svežim, vrućim perecama iz pekare retko ko može da odoli. Međutim, nisu uvek takve dostupne. Zato je idealno imati dobar i proveren recept za mekane perece, koje uvek možete napraviti sami kod kuće.

Kada jednom probate ovako pripremljeno pecivo, uvek će biti vaš prvi izbor.

Sastojci: 

800 gr brašna
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
500 ml tople vode
1 dl ulja

Za slani preliv:

50 gr brašna
20 gr soli
60 ml vode

* ili krupna morska so, susam, kim za posipanje

pixabay.com

Priprema:

Kvasac sa malo tople vode, od ukupne količine, i šećerom razmutite i sačekajte da proradi.

U posudu za mešenje sipajte brašno, so, dodajte nadošli kvasac, ostatak tople vode i ulje. Umesite testo prvo varjačom, a onda rukom. Posudu ostavite sa strane da testo naraste i udvostruči se.

Za to vreme priremite slani preliv. U manjoj posudi izmešajte so i brašno, pa dodajte polako hladnu vodu i umutite sve u homogenu smesu, bez grudvica.

Smesa treba da bude prilično gusta, ali da može da curi sa kašičice.

Naraslo testo premesite i podelite na 10 delova, svaki deo oblikujte u lopticu, pokrijte krpom i ostavite da narasta još 10 minuta.

Potom svaki komad razvaljajte u dugačku nit od oko 70 cm i savijte u oblik perece. Savijenu perecu, sa šavovima na dole, stavite na pleh.

Rernu zagrejte na 250 stepeni i pecite perece dok blago ne porumene. Tada ih prelijte slanim prelivom i vratite još 5 minuta u rernu dok se blago ne zarumene, a preliv osuši.

* Ukoliko perece pravite sa kimom, morskom solju ili susamom, na još nepečeno testo stavite posip po izboru i pecite.

Izvadite perece iz rerne i uživajte u njihovom ukusu!

Prijatno!

 

 

Komentari (0)

Loading