BOL ODNOSI KAO RUKOM! Prirodni lek za bolju cirkulaciju, želudac, ove biljke najviše ima na Jelici i Povlenu

Autor:

Lifestyle

23.03.2021

19:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sremuš je jedna od moćnih samoniklih biljaka koja posle hladne i duge zime brzinom munje obnavlja telo i čisti organizam od glave do pete. U narodu poznat kao medveđi luk, ova biljka čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Domaćice iz Čačka imaju mnogo lekovitih recepata čiji je sastojak sremuš

Travari kažu da je dovoljan samo gram sremuša dnevno da podstaknete cirkulaciju, a domaćice iz Čačka imaju mnogo lekovitih recepata čiji glavni sastojak je upravo medveđi beli luk.

- Sremuš se sitno isecka ili se samelje, a potom zameša sa projinim brašnom i jabukovim sirćetom. Kada se zakuva umota se u oblogu i stavi na bolno mesto. To je izuzetno deletvorno kad neko ima visoku  temperaturu, upalu  ili zapaljenja, sremuš to sve izvlači kao rukom odneseno. Osećete se kao potpuno novi, čak se veruje da  nakon dugog zimskog sna medvedi prvo u šumama potraže sremuš kako bi se okrepili - rekla je Vinka Dlačić za RINU.

Srbi su oduvek verovali u lekove iz prirode, a upravo sremuš jedan je od  dokazano najboljih. Vešte domaćice od njega prave salate, pite, ali lekovita svojstva medveđi luk ima i kada se nasecka u rakiju, po mogućstvu komovicu.

- Nekada nije bilo apoteka na svakom ćošku kao danas. Lečili smo se mnogo drugačije, ali bilo je uspešno. Osim za temperaturu i upale, u kombinaciji sa rakijom je odličan lek za bolove u želucu. Pročišćavanje čitavog organizma. Takođe se može pomešati sa medom, maslinovim uljem ili napraviti čaj - kaže Vinka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zahvaljujući sremušu bolovi prestaju kao rukom odnešeni

Miris belog luka sremuš ima samo dok se jede, pa je to razlog da ne odustajete od ovog divljeg leka iz prirode sa kojim, kako kažu, svi bolovi prestaju kao rukom odnešeni.

Raste na obroncima planina i ima ga u planiskim područjima, najviše na Jelici i Povlenu. U selu Donji Taor ovoj samonikloj lekovitoj biljci posvećena je i manifestacija "Dani sremuša". Na oko je sličan đurđevku, ali ima miris belog luka po kome se prepoznaje.

 


Foto: Wikipedia

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading