KOPRIVA JE LEK PROTIV UMORA! Sada se bere, a ovo su boljke na koje deluje

Autor: Republika

Lifestyle

18.03.2021

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekcem, glavobolja, reumatizam, giht, artritis - na sve ove boljke kopriva ima blagotvorno dejstvo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čaj od koprive uklanja umor

Uz to list koprive, koji se bere i suši u ovo doba, bogat je gvožđem, pa se koristi kod anemija izazvanih nedostatkom ovog minerala. U narodnoj medicini se smatra da kopriva "jača krv", pa se koristi i u slučaju nedostatka energije i brzog umaranja.

Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale, pa je neki travari smatraju za prirodni multimineralni i multivitaminski kompleks. Zato se ova dragocena biljka primenjuje i u slučaju opadanja kose i peruti, u vidu šampona i tinktura za utrljavanje u koren kose, ali i kao čaj i tinktura za unutrašnju upotrebu.

Opadanje kose je prateća pojava anemije, a kopriva je najbolji lek, jer je bogata gvožđem.

Opadanje kose je česta prateća pojava anemije, pa kopriva koja je bogata gvožđem utiče na rešenje pravog uzroka problema. Sem gvožđa, kopriva sadrži i silicijumovu kiselinu, a silicijum je neophodan element za kožu i kosu.Stoga se kopriva uspešno koristi i kod herpesa, akni, lišajeva i gljivica.

Kupka za giht

Kod gihta i reumatskih oboljenja najbolja je kupka od koprive. Oko 200 grama lista koprive se stavi u toplu vodu.

Kopriva se upotrebljava i u slučaju gastritisa, oboljenja disajnih organa, želudačnih čireva, čira na dvanaestopalačnom crevu...

RepublikaFoto: pexels.com
Kopriva ublažava gastritis

Stimuliše organe za varenje, a smanjuje holesterol...

Kopriva stimuliše i rad organa za varenje, sekreciju želudačnih žlezda, rad jetre, žuči, slezine i pankreasa. Doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi, zahvaljujući uticaju na gušteraču. Smatra se da utiče i na smanjenje holesterola, pa usporava procese ateroskleroze. Kopriva smanjuje sklonost ka krvarenju, ublažava preobilna menstrualna krvarenja, krvarenja iz nosa, iz želuca zahvaljujući prisustvu vitamina K.

Čaj od koprive se koristi i kod alergijskih oboljenja, pri čemu ga treba piti tokom dužeg vremenskog perioda.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading