KAO STVORENA ZA POSLE PRAZNIKA! Brzinski detoks posle prejedanja: Novi "MANDARINA REŽIM" je ludački efikasan!

Autor: Republika

Lifestyle

04.01.2021

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treba oporaviti organizam od velike količine nezdrave hrane za praznike!

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Ako vas je uhvatio praznični duh - a kakva god da je ova godina bila bar možemo da računamo na to da ćemo uživati u proslavi njenog kraja - onda su mandarine svuda oko vas.

Od kuvara kao što je Jamie Oliver koji ih stavljaju u što više božićnih đakonija pa sve do polica u lokalnom supermarketu, mandarine su tu u svim vrstama i oblicima. Na neki svoj način, one su simbol upravo ovog doba godine i uopšte se zbog toga ne bunimo.

Ako sa ovim spojite činjenicu da je oko nas isto tako i gomila takozvanih monodijeta (ili kako ih sad ljudi politički korektnije zovu “detoksima”) vrlo lako se dolazi do sledećeg pitanja: zašto ne bismo probali varijantu sa mandarinama? Preukusne su, slatke, zdrave, nikom ne smetaju (za razliku grejpa koji je za ovo ipak najpopularniji), što da ne? Monodijete praktično postoje u varijaciji na temu svakog voća i povrća, od krastavca do banane, a one zasnovane na citrusima su posebno popularne. Zašto? I da li su najslađi citrusi od svih - sve vrste madarina - pogodne za takav poduhvat?

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

ZAŠTO SU MANDARINE ZDRAVE

Mandarine su prava niskokalorična nutritivna bomba. Imaju oko 33 kcal na 100 g i sadrže vitamine A, C, D, K i B grupe, zatim minerale kalijum, fosfor, gvožđe, kalcijum i magnezijum.
Odlične su za varenje. Mandarine ne sadrže gluten (kao ni ostalo voće) ali su bogate biljnim vlaknima. Njihovo redovno konzumiranje pomaže prtoiv nadimanja i konstipacije.
Alkalizuju organizam, poput drugih citrusa, što pomaže telu da se očisti i regeneriše.
Bogate su antioksidansima. Mandarine sadrže bioflavonoide koji posebno povoljno utiču na oštećenu funkciju kapilara i vena te da imaju antitrombotska svojstva
Smanjuju nivo stresa, ublažavaju nervnu napetosti i stabilizuju raspoloženje, kao i drugi citrusi.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

LOŠE STRANE DIJETE ZASNOVANE NA MANDARINAMA

Iako mandarine imaju puno dobrih osobina i veoma su zdrave, zasnovati ishranu na samo jednoj namirnici je radikalan potez koji ne treba sprovoditi bez stručnog nazora. Naravno, ne bi trebalo ništa da vam se desi ukoliko to uradite na jedan ili dva dana ali ako planirate da se upustite u svoju varijaciju na temu dijete sa grejpfrutom i jajima koja decenijama kruži pod nazivom Mayo (a od koje je poznata klinika davno oprala ruke) molimo vas da to ne radite na svoju ruku.

Najvažnije od svega jeste da budete sigurni da nemate negativne reakcije na same mandarine, makar i one vrlo blage. Na primer, sama činjenica da su dosta kisele može iziritirati kožu oko usana do te mere da popuca.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Sve dijete sa citrusima daju ukupnu količinu određenog citrusa koju smete da pojedete na dnevnom nivou. Kada je dijeta sa mandarinama u pitanju, to je 1.5 kilograma. Treba imati na umu da ukoliko se dnevno pojede više od samo 1 kilograma mandarina, one mogu izazvati alergiju. Pored toga, postoji šansa da posle ovako velike količine mandarina vaše telo neće moći da ih toleriše neko vreme.

Dijeta koja se bazira na mandarinama se ne preporučuje osobama koje boluju od gastritisa, kao ni osobama koje imaju upalu bubrega, upalu creva, upalu debelog creva i upalu žučne kese.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

ŠTA I KAKO JESTI U TOKU JEDNOG DANA

Ukoliko ne spadate ni u jednu rizičnu grupu i zaista želite da probate dan, dva ili tri detoksa uz pomoć mandarina, postoje pravila koja treba da pratite kako bi telo dobilo optimalne rezultate.

Ne konzumirajte sveže ili sveže ceđene mandarine na prazan stomak.

Pijte 1.5 do 2 litre vode na dan, važno je da budete optimalno hidrirani. Ukoliko vam ne prija više od ove količine, nemojte se terati.

Pripremite se nekoliko dana unapred: postepeno smanjujte broj kalorija koje dnevno unosite i polako izbacite proizvode od belog brašna, začinjenu hranu, teška jela… Jednom rečju, hranite se zdravo nekoliko dana pre samog detoksa. Tek nakon nedelju dana ovakve ishrane, možete preći na dan monodijete.

Predlažemo vam umerenu verziju jelovnika: čaša mlake vode čim se probudite, zatim doručak od 2 kuvana jajeta i 2 mandarine (možete dodati malo parče integralnog hleba); za ručak pileća supa bez testa ili bareno pileće meso sa svežim povrćem (paprika, krastavac, paradajz, šargarepa); užina od dve mandarine i večera od zelene salate sa svežim povrćem (može se dodati belo meso, pileće ili ćureće).

Za vreme dijete je posebno važno osvestiti svoja osećanja i ukoliko vam nije dobro iz bilo kog razloga, dodati i “običnu” zdravu hranu. Jelovnik koji smo vam predložili predviđen je da se ne drži duže od tri dana što je dovoljno da se osetite lakšim, izbacite višak tečnosti i odmorite telo od nezdrave hrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading