(RECEPT) PRAVA POSLASTICA: Knedle sa ajvarom i mocarelom koje se tope u ustima
Knedle ne moraju biti isključivo sa šljivama da biste se lepo zasladili. Sve popularnije su i one punjene različitim čokoladnim ili vanila kremovima, višnjama, makom ili orašastim plodovima. Sa druge strane, sve je više i onih ljudi koji bi te slatke knedle rado menjali za slane, na primer neke sa ajvarom. Mnogi čak navode da su upravo slane knedle prava poslastica.

Ove koje vam predstavljamo su posebno popularne tokom jesenjeg i zimskog perioda, jer je njihovo punjenje deo tradicionalne zimnice. Punjene su ajvarom. Da li ljuti, blagi ili cepkani, izbor je na vama, a da sve dobije dodatnu slast, doprinosi kuglica mocarela sira, koja je takođe deo fila.
Ove knedle se jedu tople, dok je mozzarela još rastopljena. Ukoliko vam ostane po neka i za sutradan, knedlu samo lepo zagrejte u mikrotalasnoj.
Sastojci :
- Testo (za 10 knedli):
- 500 gr krompira
- 30 + 50 gr putera
- 1 jaje
- 250 gr brašna
Fil:
- ajvar
- 10 loptica mocarela sira (ukoliko nemate mozzarelu, možete staviti i komadić krem sira)
Prezle:
- 150 gr prezli
- 2 kašike mlevenog badema (opciono)
- 30 gr putera
- 1/2 kašičice soli
- začini po želji (malo bibera, peršun, slatka mlevena paprika)
Priprema:
Krompir oljuštite i skuvajte. Procedite ga odmah nakon kuvanja, dodajte 30 gr putera, izgnječite u pire i ostavite da se prohladi. Napravite testo od ohlađenog krompira, brašna, jajeta i još 50 gr omekšalog putera.
Odvajajte po 90-100 gr testa i vlažnim rukama testo rastanjite među dlanovima. Na sredini stavite malo ajvara i lopticu mozzarele, zatvorite sa svih strana i oblikujte lopticu.
U šerpu stavite vodu i prstohvat soli i pustite da provri. Spuštajte loptice u kipuću vodu i kuvajte dok ne isplivaju na površinu.
Napravite prezle tako što ćete otopiti puter, pa dodati ostale sastojke i na tihoj vatri mešati u tiganju dok se smesa malo ne zarumeni. Pazite da ne izgori. Uvaljajte knedle u smesu sa prezlama i uživajte u ovom jesenjem specijalitetu. Ukoliko vam ostane vremena i energije, za dezert napravite keksiće sa bademom.


ZIMNICA PRSTE DA POLIŽEŠ: Spremite preukusni AJVAR SA SENFOM!
0
(RECEPT) Ukusne šnicle sa susamom i senfom: Ideja za obrok koji će nahraniti sva vaša čula!
0
(RECEPT) Mekane krofne koje ne upijaju ulje: Poslastica u kojoj će svi uživati!
0
(RECEPT) Okrepite se predsednikovim omiljenim jelom: Legendarni vojnički pasulj koji hrani dušu i telo!
0
(RECEPT) Ukusne šnicle sa susamom i senfom: Ideja za obrok koji će nahraniti sva vaša čula!

HOROSKOP ZA UTORAK 26. JANUAR - Blizanci u opasnosti od TRIK-PITANJA, Strelčeve ljubavno izaziva nova osoba!
Dobro, vreme je da malo pogledamo i u nebo... Planeta levo, planeta desno, konstelacija ovde, konstelacija onde. Toliko je toga što nam...

ZATO STE STALNO GLADNI: Ako doručkujete ovih 8 namirnica žestoko grešite!
Prvi obrok je veoma važan i utiče na vaš metabolizam tokom dana...

"VERUJEM DA ĆE VAKCINA BITI PREDNOST, ALI NE I USLOV": Direktor Jute najavio protokol za ulazak Srba u Grčku
Direktor Jute Aleksandar Seničić, rekao je, povodom putovanja srpskih državljana u Grčku, da je "ideja da se zna da će granice biti...

Bela čokolada: Slatki otrov koji svi volimo da pojedemo ponekad!
Bela čokolada, koju mnogi vole, zapravo je mešavina masnoća i hemijskih aroma.
KOMENTARI 0