PRESTANITE DA JEDETE BELI HLEB: Ovo su 3 velike promene koje će se desiti u vašem organizmu!

Autor: Republika

Lifestyle

15.11.2020

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle dan. Ali isto tako, ta bomba ugljenih hidrata dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše telo i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale. Zato je važno napraviti pravi izbor...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Da biste uvideli koliko je pravi izbor hleba važan za opšte zdravlje organizma, otkrivamo vam šta se dešava u vašem telu onog trenutka kada tu namitrnicu izbacite iz upotrebe... 

Dakle, izbacite beli hleb iz jelovnika i gledajte rezultate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz ishrane na vašem telu se primećuje gotovo trenutno, i to u vidu gubitka kilograma. Ali nije reč o instant-mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u telu.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo. Ali to ne znači da iz ishrane morate u potpunosti izbaciti hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od integralnih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Više energije i bolja probava

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su prekopotrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite integralne žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno, pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading