JELI STE, A OPET STE GLADNI? Postoji nekoliko OBJAŠNJENJA zbog čega vaš ORGANIZMA TRAŽI JOŠ...

Autor: republika

Lifestyle

09.11.2020

02:00

Često vam se dešava da jedete, a opet ste nakon nekoliko trenutaka gladni. Postoji nekoliko uzroka ove pojave, a u nastavku pročitajte o čemu je reč.

Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash
Foto: Ilustracija

Niste popili dovoljno vode

Ovo se može činiti čudnim, ali kada je telo dehidrirano ono zapravo počinje imitirati osećaj gladi. Kada sledeći put osetite glad ubrzo nakon obilnog obroka popijte čašu vode i pričekajte 15-ak minuta – osećaj gladi mogao bi nestati. Kako bi sprečili dehidraciju tokom dana pokušajte započeti jutro uz čašu vode.

Dosadno vam je

Jedenje iz dosade može postati nezgodna navika. Kada sledeći put posegnete za grickalicama pokušajte razmisliti jeste li zaista gladni ili vas nešto drugo muči. Šetnja ili čitanje knjige može vam odvući pažnju kako biste izbegli jedenje iz dosade.

 

Ne jedete dovoljno proteina ili masti

Natrpati tanjir zdravim proteinima i mastima najbolji je način da ostanemo siti celi dan. Piletina je odličan izvor proteina, a ako ste vegetarijanac u ishranu možete uključiti više grčkog jogurta, jaja, pasulja i celovitih žitarica. Za dodatak zdravih masti u ishranu uključite orašaste plodove i avokado.

Photo by Jarritos Mexican Soda on Unsplash

Jedete u nepravilnim intervalima

Preskakanje obroka kao što je doručak može kasnije pojačati apetit. Takođe, neredovni obroci ili dugački periodi među njima takođe nas mogu naterati na konzumaciju nezdravih grickalica. Kako biste to sprečili pobrinite se da nešto pojedete svakih 4-5 sati kako biste sprečili napade gladi. Takođe, veoma je važno doručkovati, čak i ako ne pojedemo puno.

Ne spavate dovoljno

Nakon loše prospavane noći hormoni koji kontrolišu glad već su uzburkani. Takođe, ako vam je telo konstantno umorno ono će stalno tražiti izvore energije (najčešće je to šećer) kako bi ostalo budno. Pokušajte odspavati 7-8 sati svake noći kako bi vaši hormoni i nivoi energije ostali zdravi.

 

 

Komentari (0)

Loading