KLOPA KAO ZAŠTITA OD VIRUSA: Nutricionista za "Ruski lekar" otkriva kako treba da izgleda JELOVNIK u doba korone!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

05.11.2020

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pandemija koronavirusa je odličan podsetnik koliko je zdravlje bitno, a posebno ishrana, koja je najbolji način da ojačamo imunitet.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tanja Ilić, viši dijetetičar-nutricionista, za Ruski lekar preporučuje kako da se zdravo hranite, podignete imunitet i sačuvate organizam od virusa za vreme pandemije koronavirusa.

- Pravilna ishrana je od velikog značaja za očuvanje dobrog opšteg stanja organizma i imunog sistema, koji nas brani od virusa. Izbegavajte da jedete previše jer to može dovesti do gojenja i naškoditi imunološkom sistemu. Vrlo je važno kada i koliko jedete. Važno je doručkovati u prvih pola sata nakon buđenja i jesti na svakih od dva do četiri sata. Takođe je važno ne preskakati obroke. Treba da imate tri glavna obroka i dve užine - podseća nutricionista.

Da bi se imuni sistem odbranio od virusa, potrebno je da se u dovoljnim količinama unose vitamin D, vitamin C, cink i selen. Ako ih u organizmu nema dovoljno, telo je podložnije virusima.

RepublikaFoto: Photo by freestocks on Unsplash
Foto: Ilustracija

DORUČAK

* dve kriške hleba, jedno ili dva jajeta, salata

* žitarce (ovas, ječam, raž), čaša kiselog mleka do 3% mm, četiri suve šljive

* tunjevina, salata, dve kriške hleba

UŽINA

* čaša kiselog mleka do 3% mm

* parče mladog sira do 10% mm, salata

* šaka orašastog voća (orah, lešnik, badem, suncokretove ili bundevine semenke)

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

RUČAK

Jedite 200-250 grama mesa (piletina, ćuretina, junetina, teletina ili riba) i povrće. Izbor je zaista širok, a broj kombinacija veliki. Budite maštoviti i birajte između zelene salate, krastavaca, rotkvica, rotkve, belog i crvenog kupusa, kelja, prokelja, karfiola, crnog i belog luka, praziluka, peršuna, paprike, kelerabe, celera, spanaća, blitve, zelja, cvekle, špargle, tikvica, brokolija, plavog patlidžana, pečurki, paradajza, rukole ili avokada. Najbolje je ove namirnice jesti sveže ili blago skuvane kako bi se sačuvali vitamini.

UŽINA

300 g svežeg voća

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

VEČERA

* salata od povrća

* čorba

* dva puta nedeljno skrobno povrće (pirinač, pasulj, grašak, boranija, krompir, bundeva)

- Vitamin C se nalazi u limunu, pomorandžama, mandarinama i paprikama. Namirnice bogate vitaminom D su ulja (riblje ili maslinovo), kravlje ili sojino mleko sa dodatkom vitamina D i žumance. Dovoljno cinka i selena unećete kroz piletinu, ćuretinu, junetinu, tunjevinu, jaja, žitarice, suncokretove i bundevine semenke, orah, badem, brazilski orah, pšenične klice, pivski kvasac i puter - kaže Tanja Ilić i otkriva kako da dodatno ojačate organizam.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

SUPER ELIKSIRI ZA PODIZANJE IMUNITETA

Med, limun i đumbir

Sastojci:

  • 500 g prirodnog meda
  • 3 limuna
  • 200 g svežeg đumbira
  • kašičica kurkume

Priprema:

Limun oljuštiti i iseći na komadiće, a đumbir izrendati. Sve zajedno izblendirati i dodati kurkumu. Kada se sjedini pomešati sa medom. Svako jutro uzimati po kašišicu pre doručka, a može se dodati i u čaj. Odlično je za imunitet i preporučuje se osobama koje ujutro imaju manjak energije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Avokado i beli luk

Sastojci:

  • avokado
  • čen belog luka
  • malo peršuna
  • pola limuna

Priprema:

U bledneru izblendati avokado, pa dodati sitno naseckan beli luk, sitno naseckati peršun i isceđen limun. Naraviti kao namaz. Beli luk sadrži velike količine vitamina C i B6, koji su neophodni da bismo organizam učinili otpornijim.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Citrusi i banana

Sastojci:

  • 2 pomorandže ili 3 mandarine
  • limun
  • banana

Priprema:

Sve oljuštiti i staviti u blender. Citrusno voće je puno vitamina C. Ovaj smuti može biti zamena za voćnu užinu.

- Posle doručka ili ručka korisno je popiti šolju zelenog čaja, koji pomaže u borbi protiv bakterija i virusa i odličan je za imunitet, a po podne šolju čaja od koprive ili kukuruzne svile. Preporučuje se oko dva-2,5 litara vode za žene i tri-3,5 litara za muškarce dnevno da bi se vršila detoksikacija organizma i hidrirale ćelije - kaže nutricionista Tanja Ilić, koja je za čitaoce Ruskog lekara napravila po tri predloga za idealan doručak, ručak i večeru i otkriva recepte za preparate koje i sama koristi za podizanje imuniteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading