ROMANTIČNA VEČERA, KAO IZ BAJKE: Napravite preukusne špagete koje su jeli Maza i Lunja!

Autor: Citymagazine.rs

Lifestyle

03.11.2020

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema ko se ne seća čuvene scene iz crtanog filma Maza i Lunja, u kojoj dvoje pasa pod zvezdanim nebom iz istog tanjira sa slašću jedu špagete. Ali, u pitanju nisu bilo koje špagete, već one u sosu od paradajza sa ćuftama. Kako biste i vi napravili ovako romantičnu večeru za dvoje, dovoljno je da pratite recept u nastavku.

Foto: youtube.com/Roel71
Foto: Ilustracija

Da bi romantika bila na nivou, zaista probajte da jedete iz jednog istog velikog tanjira ili pliće činije. Takođe, upalite sveću koju ste prethodno nonšalantno zaboli u praznu flašu od vina. Pustite laganu muziku, i ne zaboravite da poslednja ćufta pripada vašoj lepšoj, ili jačoj polovini – već prema trenutnom štimungu!

Sastojci za sos

¼ šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja

½ crvenog luka
3 čena belog luka
2 kašičice koncentrovanog paradajz pirea iz tube
1 konzerva paradajza
12 listića svežeg bosiljka
¼ kašičice sušenog origana
prstohvat sušene čili papričice
morska so
sveže mleveni beli biber

 

 

 

Sastojci za ćufte

1 šolja mlevenog junećeg mesa

1 šolja mlevenog svinjskog mesa
1 čen belog luka
½ šolje narendanog parmezana
3 kašičice sveže iseckanog peršuna
2 jajeta
1 ½ parče običnog belog hleba
¼ šolje mleka
3 kašičice ekstradevičanskog maslinovog ulja
morska so
sveže mleveni crni biber

Testenina

Koristite tanje špagete, one pod rednim brojem 5, ili još bolje 3

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Priprema

Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u šerpi srednje veličine. Propržite sitno iseckan crveni luk i zgnječeni beli luk, mešajući sve vreme oko 5 minuta. Onda dodajte koncentrovani paradajz pire i mešajte još 1 minut. Ubacite sadržaj konzerve sa paradajzom i njegovim sokom, bosiljak, origano, čili, pola kašičice soli, i biber po ukusu. Smanjite vatru i kuvajte 25 do 30 minuta, sve dok se sos ne zgusne.

U činiji rukama pomešajte juneće i svinjsko meso. Dodajte zdrobljeni beli luk, parmezan, peršun, jaja, so i biber po ukusu. Hleb natopite mlekom na 5 minuta, pa ga dobro ocedite, izdrobite i ubacite u činiju zajedno sa mesom i ostalim sastojcima. Kada se sve lepo sjedini, dlanovima izvaljajte ćufte jednake veličine. Rasporedite ih na pleh ili poslužavnik, te odložite u frižider na 1 sat.

RepublikaFoto: Photo by Jason Briscoe on Unsplash
Foto: Ilustracija

U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, pa propržite ćufte oko 6 minuta, tako što ćete ih okretati s vremena na vreme. Prebacite ćufte u paradajz sos i kuvajte ih u njemu još 10 do 15 minuta. Skuvajte špagete prateći uputstvo na pakovanju, pa ih odmah prelijte sosom sa ćuftama.

Bonus savet

Kao i u crtanom filmu, služite špagete uz fini hleb poput bageta ili debljih grisina sa ruzmarinom. Zaboravite sve loše priče o ugljenim hidratima, te se opustite i uživajte. A, iako Maza i Lunja nisu, vi slobodno možete da naspete dve čaše kvalitetnog crvenog vina koje će se odlično slagati uz recept.

Ako ne jedete meso

Pripremite ćufte od neke ribe, na primer tunjevine iz konzerve. U slučaju da ste vegan ili veganka, ćufte od povrća biće fantastične, naročito one u kojima preovlađuju pečurke i soja. Mnoštvo recepata na tu temu naći ćete (kao i uvek) na internetu. Bon appétit!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading