ZA JAČI IMUNITET I BOLJU ZAŠTITU OD VIRUSA: Čuveni srpski imunolog tvrdi da bez ovoga nema ni zdravlja

Autor: Mondo, Republika

Lifestyle

03.11.2020

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov otkrio je pet ključnih stvari za jak imunitet odbranu od virusa.

RepublikaFoto: youtube.com/screenshot

Čuveni imunolog savetuje da se u organizam unosi dovoljno probiotika, vitamina i minerala kako bi se ojačao odbrambeni sistem organizma.

Probiotik

Termin koji se koristi za skup "dobrih" bakterija, vrste mikroba koje se često nalaze u mlečnoj kiselini. Svi se pitaju kako je moguće da danas ne možemo bez probiotika, a odgovor se krije u našim lošim navikama, lošem odabiru hrane i činjenici da konzumiramo lekove koji kvare crvenu floru.

U borbi protiv virusa dobre bakterije su nam neophodne, kako bi imuni sistem mogao da da dobar odgovor na "napad".

Vitamin D

Jedan u nizu neohpodnih supstanci, vitamin D je "prva violina odbrane".

RepublikaFoto: Photo by Annie Spratt on Unsplash

- Apsolutno sam uveren da on može mnogo toga da ispravi u imunom sistemu i da sačuva živote. Taj "divlji" odgovor organizma koji ubija pacijenta, vitamin D uspeva da uspori i drži pod kontrolom. Mi ne znamo sve o kovidu 19, ali znamo kako da ga ubijemo, a tome doprinosi vitamin D koji popravlja ćelije -  rekao je on.

Minerali

Cink pomaže zarastanje rana, odličan je za kosti, nokte, kod gubitka osećaja ukusa i još mnogih drugih tegoba. Cink, ali i selen, važni su za jačanje imuniteta i trebalo bi jesti hranu u kojoj se oni nalaze. Cink pomaže i kod mentalnog napora, a bitnu ulogu igra i u prevenciji prehlade, gripa i hroničnih infekcija.

Nespecifični imunitet

Prva linija odbrane koju imaju deca, kod kojih imuni sistem nije "pokvaren" kao kod odraslih.

- Odrasli imaju specifičan stečeni imunitet, koji zahteva ogromno angažovanje celog sistema i vrlo često dolazi do prekoračenje nužne odbrane. Imuni sistem dece svaku ćeliju gleda kao problem za sebe, pa se problem ne množi na ceo organizam. On praktično ne daje komplikacije i to je razlog zašto se deca lako bore sa virusom - rekao je on.

Makrofagi

Vrsta belih krvnih zrnaca koja su deo odbrambenog mehanizma i imunološkog odgovora. Kada bakterija ili virus uđu u krvotok, makrofagi luče supstance koje eliminišu uljeza. Oni idenfitikuju i okružuju nepoželjnu supstancu a potom je uništavaju.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading