(RECEPT) POSLASTICA ZA CELU PORODICU: Piroške s mesom

IZVOR: coolinarika, Republika

petak, 23. 10. 2020.| 15:59

0

Piroške su popularna ulična "brza" hrana širom sveta. Iako recept za piroške s mesom nije od onih brzih i najbržih, piroške su od onih najukusnijih - hrskave korice spolja i mekog, vazdušastog testa iznutra, nadevene začinjenim mesnim filom.

youtube.com/anina kuhinjice
Piroške s mesom

Sastojci

Testo: 550 g mekog brašna 'tip 400',

100 g gustog jogurta,

20 g svežeg kvasca (1/2 pakovanja),

1 kašičica šećera, 2 kašike ulja, 1 kašičica soli,

250 ml mlake vode

Nadev:

250 g junećeg mlevenog mesa,

1 glavica crnog luka,

2 kašike ulja,

1 kašika koncentrovanog paradajza,

1 kašičica mlevene paprike,

1/4 kašičice bibera, 1/2 kašičice soli

Finale:

ulje za duboko prženje

Navedene mere su za 12 piroški dužine 14 cm nakon prženja.

Priprema nadeva:

Ako sami meljemo meso, komad junećeg buta isprati pod hladnom vodom, posušiti papirnim ubrusom, očistiti od masnoće i žilica, iseći na male komade, pa samleti na mašini ili u čoperu.

Na tihoj vatri zagrejati ulje u tiganju, pa dodati sitno iseckan crni luk i dinstati nekoliko minuta. Dodati mleveno meso i nastaviti s dinstanjem još 15 minuta, ili sve dok meso ne bude termički obradjeno. Često promešati. Dodati so, biber, mlevenu papriku i pire od paradajza, promešati i skloniti s vatre. Pokriti tiganj i ostaviti da se nadev sasvim ohladi.

Priprema testa:

Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i smlačiti vodu.

U veću činiju sipati 2/3 brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom mešenja. Posoliti i izmešati. Preko brašna izmrviti svež kvasac, pa dodati gusti jogurt. Dodati šećer, mlaku vodu i ulje. Promešati kašikom pa nastaviti mešenje rukom u činiji, uz dodavanje po malo preostalog brašna. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i završiti mešenje. Mera za brašno je prilično tačna, ali okvirno data, pa se ne treba striktno držati, već se voditi osećajem pod rukama. Kompaktnu i nelepljivu loptu od testa staviti u čistu, nauljenu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta na toplom mestu da se udvostruči.

Priprema piroški:

Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i bez mešenja razviti oklagijom na debljinu do 1 cm. Pomoću lenjira izmeriti i obeležiti pravougaonike veličine 12 x 8 cm, a zatim ih iseći oštrim nožem. Ostatak testa sakupiti, premesiti i ponoviti postupak. Dobićemo 12 pravougaonika, za 12 piroški.

Nadev od mesa podeliti na 12 jednakih delova. Na sredinu svakog pravougaonika staviti nadev, a ivice testa čvrsto spojiti štipkanjem, pa zaokružiti izmedju dlanova, ili kortljanjem po radnoj površini. Formirane piroške redjati na pobrašnjen poslužavnik, pa ih pokriti plastičnom folijom da se testo ne bi osušilo.

U tiganj sipati ulje za duboko prženje i zagrejati ga na umerenoj vatri. Važno je da vatra ne bude jaka da piroške ne bi spolja pregorele, a iznutra ostale nepečene. Pomoću čačkalice proveriti da li se ulje zagrejalo tako što ćemo vrh umočiti u ulje, pa ako se oko drvceta budu pojavili mehurići - ulje je spremno.

Stavljati piroške na vruće ulje onim redom kojim smo ih formirali. Pržiti ih uz okretanje nekoliko minuta, sve dok ne budu porumenele i povećale svoju veličinu. Ako nismo sigurni da li je piroška iznutra ispržena, preseći prvu pirošku i na osnovu preseka zaključiti koliko je vremena potrebno za dobro prženje i da li je temperatura ulja odgovarajuća. Ispržene piroške stavljati na papirni ubrus. Testo je takvo da ulje ne prodire u pirošku, već ostaje na hrskavoj korici. Najlepše su dok su tople i sveže, pa ih odmah servirati.

GRČKU ĆEMO JOŠ DUGO GLEDATI SAMO NA SLIKAMA: Produžena zabrana ulaska za Srbe do daljeg, a evo i zašto
GRČKU ĆEMO JOŠ DUGO GLEDATI SAMO NA SLIKAMA: Produžena zabrana ulaska za Srbe do daljeg, a evo i zašto
0
ZIMSKI LEK ZA PODIZANJE IMUNITETA: Košta samo 40 dinara, a ono što čini za organizam je NEPROCENJIVO!
ZIMSKI LEK ZA PODIZANJE IMUNITETA: Košta samo 40 dinara, a ono što čini za organizam je NEPROCENJIVO!
0

KOMENTARI 0


(RECEPT) NEŠTO NESVAKIDAŠNJE: Slani posni rolat
(RECEPT) NEŠTO NESVAKIDAŠNJE: Slani posni rolat
0
(RECEPT) OMILJENI RUČAK NA DRUGAČIJI NAČIN: Sočne lazanje IZ TIGANJA, prste da poližeš!
(RECEPT) OMILJENI RUČAK NA DRUGAČIJI NAČIN: Sočne lazanje IZ TIGANJA, prste da poližeš!
0
(RECEPT) ZDRAVO I UKUSNO: Salata od piletine
(RECEPT) ZDRAVO I UKUSNO: Salata od piletine
0
(RECEPT) Najsočniji ručak iz rerne: Piletina punjena kajmakom i spanaćem!
(RECEPT) Najsočniji ručak iz rerne: Piletina punjena kajmakom i spanaćem!
0
Zašto je ženama hladnije nego muškarcima?
0

Zašto je ženama hladnije nego muškarcima?

SPREMITE DOMAĆI SIRUP: Ovo voće dokazano pobeđuje kašalj!
0
SPREMITE DOMAĆI SIRUP: Ovo voće dokazano pobeđuje kašalj!
HOROSKOP ZA UTORAK 1.12 - Vodolijama ljubavni život NEPREDVIDIV, Jarčeve čeka LJUBAVNA ROMANSA na poslu
0
HOROSKOP ZA UTORAK 1.12 - Vodolijama ljubavni život NEPREDVIDIV, Jarčeve čeka LJUBAVNA ROMANSA na poslu
ZA NEGOVANO LICE OD RANOG JUTRA: Koliko dugo je potrebno da se umivamo da bi lice zaista bilo čisto?
Žena

ZA NEGOVANO LICE OD RANOG JUTRA: Koliko dugo je potrebno da se umivamo da bi lice zaista bilo čisto?

DDL, Republika

 - utorak, 1. 12. 2020. u 01:25 0

Obično se umivanje svede na svega nekoliko sekundi i žurimo dalje. Zastanite. Dajte ovoj rutini minut vremena, sigurno ćete toliko...

Ako spadate u grupu ljudi koja SPAVA SA OTVORENIM USTIMA, znajte da je to OPASNO!
Žena

Ako spadate u grupu ljudi koja SPAVA SA OTVORENIM USTIMA, znajte da je to OPASNO!

Republika

 - utorak, 1. 12. 2020. u 00:15 0

Ako imate ovaj problem, možda je vreme da ispitate uzroke...

OGROMAN JUBILEJ: Jugo 45 slavi 40. rođendan!
Auto

OGROMAN JUBILEJ: Jugo 45 slavi 40. rođendan!

b92.net, Republika

 - ponedeljak, 30. 11. 2020. u 19:36 0

Ovih dana Jugo 45 slavi veliki jubilej – 28. novembra 1980. godine zvanično je započela serijska proizvodnja automobila koji je...

Čelična odbrana od virusa i bakterija: Recept za narodni melem od dva sastojka je spas za vaša pluća!
Žena

Čelična odbrana od virusa i bakterija: Recept za narodni melem od dva sastojka je spas za vaša pluća!

stil.kurir.rs

 - ponedeljak, 30. 11. 2020. u 18:53 0

Idealan za jačanje imuniteta, ali i za čišćenje bronhija i pluća, kao i gornjih respiratornih puteva.

MI MAŠTAMO DA ODEMO KOD NJIH, A ONI HRLE KOD NAS! Nećete verovati iz koje države nam je stiglo najviše turista u oktobru
Putovanja

MI MAŠTAMO DA ODEMO KOD NJIH, A ONI HRLE KOD NAS! Nećete verovati iz koje države nam je stiglo najviše turista u oktobru

Tanjug,Republika

 - ponedeljak, 30. 11. 2020. u 14:00 0

Tokom oktobra ove godine bilo je 49,3 procenta manje turističkih dolazaka u Srbiju nego u istom mesecu lane, a broj noćenja bio je manji...

POKORILI SE AMERICI: Britanci zabranili Huavejovu 5G mrežu!
POKORILI SE AMERICI: Britanci zabranili "Huavejovu" 5G mrežu!
0

Bežičnim operaterima u Velikoj Britaniji neće biti dozvoljeno da instaliraju "Huavej" 5G mrežu...

(RECEPT) OVO CRVENKASTO ČUDO TOPI KAMENJE U BUBREGU: Napitak se pije 2 puta dnevno 2 nedelje!
(RECEPT) OVO CRVENKASTO ČUDO TOPI KAMENJE U BUBREGU: Napitak se pije 2 puta dnevno 2 nedelje!
1

Veoma je efikasan!

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim novinama

    Naslovna za 1. 12. 2020.