ANA ĆUBELA PREDLAŽE HRONO OBROKE: Hrskave lepinje sa paprikom, junetina i šampinjoni punjeni spanaćem

Autor:

Lifestyle

19.10.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ana Ćubela predlaže hrono obroke za jedan dan...

RepublikaFoto: Telegraf/Đ. KOJADINOVIĆ
Ana Ćubela

Ovako može da izgleda vaš jelovnik na dnevnom nivou, a da u potpunosti ispoštujete hrono pravila.

Osnovni postulati

1. Najvažnije je da imate redovne obroke na pet sati i da ne unosite namirnice poput grickalica, sokova, mleka, soje, brzih šećera i transmasti

2. Doručak treba da bude najjači i da sadrži pre svega masti, pa proteine i ugljene hidrate

3. Ručak treba da se sastoji od kvalitetnog proteina i povrća

4. Užina se jede samo po podne i treba da se sastoji od voća i orašastih plodova

5. Večera treba da bude lagana, da se jedu laki proteini i isključivo neskrobno povrće

6. Hrana treba da bude što izvornija i što manje prerađena

7. Mleko se ne pije i soja se ne jede

8. Nema grickanja između obroka

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

DORUČAK

Hrskave lepinje s paprikom

Sastojci:

  • 200 g raženog brašna
  • 2-3 kašičice suncokreta
  • 2 prstohvata belog luka u prahu
  • 2 prstohvata tucane paprike
  • manja kašika čia semenki
  • manja crvena paprika (ili polovina veće)
  • prstohvat morske soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • kašika maslinovog ulja
  • malo putera

Priprema:

Uveče zamesiti brašno, beli luk u prahu, tucanu papriku, čia seme i suncokret sa vodom. Sve lepo umešati i pokriti do jutra. Ujutro sipati toplu vodu sa par kapi limuna i dovršiti testo. Papriku oprati, očistiti od semenki i naseckati što sitnije. U testo dodati so, prašak za pecivo, ulje, a zatim i papriku. Kašikom vaditi smesu i stavljati je na pek papir. Mokrim rukama ih zagladiti i na sredinu svake staviti na vrh kašičice putera. Sve staviti u rernu, zagrejanu na 220 stepeni Celzijusa. Proveravati čačkalicom da li su lepinje gotove. Kada se ispeku, ostaviti ih da se malo izduvaju i ohlade. Preseći ih na pola, staviti maslinovo ulje i napuniti ih prilozima po želji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

RUČAK

Junetina sa paprikom i susamom

Sastojci:

  • 200 g junetine (isečena na trake)
  • 1/3 crvene paprike
  • 1/3 zelene paprike
  • 1/3 ljute paprike
  • 1/2 kašike susama
  • malo malisnovog ulja
  • malo susamovog ulja
  • malo crnog vina
  • so
  • biber
  • kumin
  • beli luk u prahu

Priprema:

Junetinu nauljiti, utrljati začine, i ostaviti je u crnom vinu da se marinira preko noći. U marinadu ne stavljati so, jer ona izvlači vodu iz mesa, već je dodati na kraju pripreme jela. Zagrejati tiganj i u njega naliti malo maslinovog ulja, trake junetine i susam. Ubrzo ubaciti i naseckane paprike i voditi računa da se sve peče na jakoj vatri, zato što povrće ne treba da se kuva, već da dobije koricu. Kada meso i povrće dobiju koricu, izvaditi ih iz tiganja i posuti sa malo susamovog ulja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

VEČERA

Šampinjoni punjeni spanaćem

Sastojci:

  • 400 g šampinjona
  • 3-4 kocke smrznutog spanaća
  • manja glavica crnog luka
  • veći čen belog luka
  • so
  • biber
  • malo belog luka u prahu (za dekoraciju)

Priprema:

Očistiti pečurke i odvojiti drške. Drške naseckati na sitno. Iseckati crni i beli luk. Staviti crni luk u tiganj da se dinsta. Kada se malo prodinsta, ubaciti beli luk, iseckane drške, spanać i začine. Sve još malo prodinstati, a zatim napuniti šampinjone. Staviti ih da se peku 30 minuta u rerni, zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Kada se pečurke ispeku, ukrasiti ih belim lukom u prahu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading