Patlidžan sa kačkavaljem: Recept sa Hilandara koji se koristi generacijama

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

17.09.2020

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U knjizi Onufrija Hilandarca "Svetogorski kuvar" u izdanju Lagune nalaze se više nego zanimljive kulinarske priče o svetogorskom životu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Za vas smo izdvojili recept koji ćete sigurno čuvati - patlidžan s kačkavaljem.

Sastojci

- 1kg plavog patlidžana (uži plodovi)

- 7 čenova belog luka

- 3 zrela paradajza (oljuštena i samlevena u blender)

- kačkavalj

- 2 kašike maslinovog ulja ili maslaca

- so

- prstohvat šećera

- bosiljak (iseckan ili sušeni)

- ulje za prženje

 

Priprema

Isecite patlidžan po dužini na što tanje kriške (4-5mm). Potopite ga u posoljenu vodu da biste uklonili gorčinu. Nakon pola sata izvadite ga iz vode i nežno pritisnite urkom, da otpusti vodu iz sebe. U tiganju, na ulju, propržite svaku krišku s obe strane dok ne dobije braonkastu boju. Isecite kačkavalj na duge i uske kriške, trudeći se da budu jednake kriškama patlidžana. Takođe, neka budu tanke da bi mogle da se savijaju bez pucanja. Na svaku krišku patližana položite po jednu krišku kačkavalja.

Urolajte zajedno patlidžan i sir tako da patlidžan bude sa spoljne strane. Poređajte rolnice jednu do druge u podmazan pleh.

 

Prelijte ih rastopljenim maslacem ili zagrejanim maslinovim uljem. Prelijte ih zatim mlevenim paradajzom i pospite odozgo prostohvat šećera da biste eliminisali kiselinu paradajza.

Pospite i bosiljak, i malo soli.

Pecite u rerni na srednjoj temperaturi oko pola sata, odnosno dok tečnost ne ispari.

Servirajte dok je vruće, jer kada se sir ohladi biće žilavo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading