Korona izazvala nestašicu kafe! Cene rastu, a plantaže puste

Autor: Tanjug

Lifestyle

18.04.2020

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemija virusa korona u Južžnoj Americi možže da dovede do nestašice kafe, upozorava agencija Blumberg.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako navodi, zbog smanjenog radnog vremena, zatvaranja banaka, poteškoća sa prevozom i straha zaposlenih od zaraze, možže da se dogodi da nema radnika za berbu zrna kafe. S posebno velikim pritiskom suočavaju sa Kolumbija, Brazil i Peru, koji čine skoro dve trećine svetske proizvodnje zrna kafe arabike.

Berba bi trebalo da počne sledećeg meseca, mada mnogi radnici napuštaju plantažže zbog velike verovatnoće zaraze virusom korona i, istovremeno, male plate.

Ranije se predviđalo da obim proizvodnje neće biti u stanju da zadovolji potražnju, i da će morati da se iskoriste prošlogodišnje rezerve. Međutim, porast potražžnje za kafom širom sveta doveo je do toga da su zalihe gotovo iscrpljene.

Na tržižštu se već očekuju veće cene kafe, prenosi Sputnjik.

Vrednost fjučersa arabike skočila je je prošlog meseca za 16 odsto — do 130 dolara za vreću kafe od 100 funti (oko 45 kilograma).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading