Svi smo bili ubeđeni da je tako - zdrava hrana mora da bude skupa! E, pa naučnici imaju samo JEDAN odgovor na to

Autor:

Lifestyle

26.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U moru jeftinih namirnica koje nas podstiču na prejedanje, pa nam jeftino i nezdravo uvek ide jedno s drugim, zaboravljamo da zaista postoji hrana koja može da bude zdrava, a pri tome da ne košta "kao Petra kajgana".

RepublikaFoto: Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash
Foto ilustracija

Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu za istraživanje potrošača, mnogi ljudi veruju da zdrava hrana mora da bude skuplja od nezdrave, a da po difoltu zdrave namirnice treba da imaju visoku cenu.

Međutim, istraživači su došli do zaključka da će visoka cena čak i ubediti potrošače da je određena hrana zdrava.

- Nalazi do kojih smo došli vode ka tome da cena hrane sama po sebi može da utiče na našu percepciju "zdravog" - kaže Rebeka Riček, ko-autor studije i profesorka marketinga sa Državnog univerziteta Ohaja.

 

 

Prema njenim rečima, svrha studije je bila da se ispita uvreženo mišljenje, poznato i kao "laička teorija", da jesti zdravu hranu znači trošiti više novca.

U najvećem broju slučaja to i jeste istina: Hrana bez glutena, organska hrana, morski plodovi - obično koštaju više. Međutim, kako je vreme odmicalo hranljiva vrednost ovih proizvoda ostala je ista, ali je zbog svoje popularnosti, ova hrana postajala sve skuplja..

Grupa naučnika okupljena oko profesorke Riček, tokom istraživanja, jednom delu ispitanika dala je novi proizvod pod nazivom "Granola griz", rekavši da je proizvod izuzetno zdrav. Drugi deo ispitanika dobio je isti proizvod, ali im je rečeno da namirnica ima malu hranljivu vrednost, zaključak do koga su došli je neverovatan.

Naime, učesnici kojima je rečeno da je obrok zdrav dali su mnogo veću cenu proizvodu, nego što su to učinili oni kojima su naučnici rekli da "Granola griz" nije hranljiv.

 

 

Ideja u koju svi verujemo - da zdrava hrana mora da bude skupa deluje protiv nas, tvrde autori. Sve kompanije koje se bave hranom moraju da uračunaju cenu da nas njome ubede da je nešto zdravo, čak i ako to nije garancija.

Profesorka za to ima rešenje: Kupujte pametno!

- Ne lutajte kroz prodavnicu, uporedite etikete hranljivih sastojaka, istražite po internetu pre nego što krenete u kupovinu. Koristite činjenice, a ne intuiciju – zaključila je Rebeka Riček.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading