Savršeni dar prirode: Kiseli kupus je dobar za vid, poboljšava krv, a dobar je i za one stvari

Autor:

Lifestyle

08.12.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kiseli kupus dobija se uz pomoć nekoliko vrsta mlečnih bakterija koje u procesu fermentacije razlažu šećer iz kupusa. Ova namirnica ima dug rok trajanja i zbog velikog broja mikroorganizama koje sadrži, poseduje neverovatna lekovita svojstva.

RepublikaFoto: youtube.com/ Bokina kuhinja
Foto: Ilustracija

Proces fermentacije hrane je poznat od davnina, a finalni proizvod koji se dobija ovim postupkom daje hranu koja je laka za varenje i čije hranljive sastoje telo brzo iskorišćava. Kiseo kupus je bogat brojnim hranljivim bakterijama. U njemu su u velikim količinama prisutni antioksidansi lutein i zeoksantin.

Lutein se u velikoj količini nalazi i u žumancetu zbog čega ono ima karakterističnu žutu boju. Brojne naučne studije potvrdile su benefite od korišćenja luteina u ishrani. Ovaj antioksidans apsorbuje plavu svetlost pa je koristan za vid. Studije su pokazale da osobe koje ga često konzumiraju imaju manji rizik da obole od katarakte.

Zeoksantin se nalazi u paprici i kukuruzu kojima daje boju. Ovaj antioksidans je izuzetno koristan u prevenciji i lečenju bolesti očiju. Naročito je efektivan u prevenciji molekularne degradacije oka i gubitka vida. Zato stručnjaci preporučuju da osobe koje imaju problema sa očima konzumiraju kupus u što većim količinama.

Pored antioksidanasa kiseli kupus sadrži i velike količine mineralnih materija kao što su kalcijum, kalijum i magnezijum. Kiseli kupus na 100 grama sadrži 30mg kalcijuma, što je izuzetno velika količina koja pomaže telu da pokrene ciklus gvanitalne ciklaze.

Opušta telo i poboljšava krv

Gvanitalna ciklaza je ciklus koji uz prisustvo velike količine kalcijuma sintetiše proteine koji su blagotvorni za funkcionisanje organizma.

Sintetisani proteini putuju do mozga, a zatim se ka telu prenosi poruka da se ono opusti. Tako konzumacija kiselog kupusa može dovesti do relaksacije mišića, relaksacije respiratornih puteva i opuštanja krvnih sudova.

Osobe koje imaju problema sa cirkulacijom, prehladom, astmom, trebalo bi često da koriste kiseli kupus u ishrani jer visok sadržaj kalcijuma trenutno može da im poboljša stanje. Takođe, oni koji imaju lošu krvnu sliku ne bi trebalo da preskaču ovu namirnicu jer usled boljeg protoka krvi, njen kvalitet se poboljšava.

Sportisti i oni koji drže dijetu, kiseli kupus mogu konzumirati u neograničenim količinama jer sadrži samo 18 kalorija na 100 grama. Sportistima ova namirnica takođe može pomoći i u neutralisanju upale mišića i brzog oporavka nakon teških fizičkih napora.

Kiseli kupus bolji od Vijagre

Zbog gvanitalne ciklaze koja opušta telo, kiseli kupus je odličan i u povećanju libida. 

Kada se pojavi želja, mozak ka penisu šalje signale da se krvni sudovi opuste kako bi primili nadolazeću krv. Usled gvanitalne ciklaze, proteini koji se sintetišu šalju signal da se nervne ćelije još više rašire i time u penis može dospeti više krvi. Ovo će učiniti da erekcija bude čvršća, kao i da se poveća obim penisa.

Najbolji probiotik

Zbog odlčne bakteriološke kulture ni u jednoj apoteci ne može da se pronađe bolji i efikasniji probiotik od kiselog kupusa. 

Ukoliko pijete antibiotike, za obnavljanje crevne flore koristite kiseli kupus kako bi ste se sačuvali od razornog uticaja ovih lekova.

Takođe, idu hladni dani i sezona slava je u jeku, tako da je kiseli kupus najbolja i najzdravija salata uz pečenje tešku hranu koju konzumiramo u ovom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading