Evo kako da sami spremite KEFIR

IZVOR: kuhinjica.rs

sreda, 18. 9. 2019.| 05:14

0

Da bi se pripremio ovaj čarobni napitak nije potrebno biti druid iz Asteriksa, dovoljno je malo pažnje i pridržavanja nekih osnovnih pravila.

pixabay.com

Za pripremu su potrebna kefirna zrnca, kozje, kravlje ili ovčje mleko, najbolje sveže, punomasno (može se koristiti i kokosovo ili sojino mleko), tegla, gaza, drvene ili plastične kašičice i plastična cediljka. Obavezno je koristiti staklenu teglu, nikako metalnu ili plastičnu posudu jer kiselina rastvara hemikalije iz metala i plastike, pa one prilikom konzumiranja dospevaju i u organizam. Većina autora ne preporučuje metalne kašičice i cediljke, dok neki tvrde da to ne šteti zrncima.

Ukoliko ste kefirna zrnca dobili, recimo, poštom ili su stajala u zamrzivaču, najbolje je dovesti ih do ’radne temperature’ tako što ćete ih staviti u staklenu teglu, preliti s malo mleka, poklopiti i ostaviti da odstoje na sobnoj temperaturi 24 sata. Posle toga procediti, prvi dobijeni kefir baciti i ponoviti postupak par puta.

Sveža, aktivna zrnca odmah su spremna za pripremu. Količina zrnaca varira u zavisnosti od preporuke i ukusa raznih autora – recimo da je potrebna jedna supena kašika za 5 dl mleka. Prvo sipati mleko u teglu, dodati zrnca, pokriti gazom (ili papirom za filter kafu) učvrstiti gumicom i ostaviti 24 sata (ukoliko želite jači ukus, može i duže, leti, zbog temperature, nešto kraće) da odstoji na sobnoj temperaturi. Kada se zgusne i dobije svoj prepoznatljiv kiselkasti miris pažljivo se procedi, stavlja u, naravno staklenu, teglu ili flašu i odlaže u frižider. Zrnca se vraćaju nazad u novu turu mleka i proces se ponavlja. I ovde su postoje različite preporuke – neki tvrde da posle proceđivanja zrnca treba oprati vodom, a drugi da to ne treba raditi jer se tako spira kefiran iz zrnaca, što ih oslabljuje.

Dijabetičarima i ljudima koji ne podnose laktozu preporučuje se tzv. sekundarna fermentacija. Već pripremljen kefir ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi još 48 sati, što dovodi do produžene fermentacije pri čemu mikroorganizmi nastavljaju da prerađuju preostalu laktozu u mlečnu kiselinu i ugljen-dioksid. Dok traje ovaj proces, kefir bi obavezno trebalo promešati jednom dnevno da se ne bi uhvatila plesan. Ovako ’doteran’ kefir imaće do 2% alkohola i biti veoma bogat folnom kiselinom i vitaminima B1,B6 i B9.

pixabay.com

Kefirna zrnca se brzo razmnožavaju, već posle nekoliko dana vidi se da ih je sve više, i uskoro se događa da zrnaca ima više nego što je potrebno za dnevnu proizvodnju. Višak je najbolje odvojiti, sačuvati i podeliti prijateljima i poznanicima. Moguće je čak i slati ih poštom, poštujući odreženu proceduru pakovanja. Iako zrna kefira mogu da traju gotovo večno, može im se desiti da im preterana vrućina smeta ili da zbog nemarnog rukovanja jednostavno uginu. U tom slučaju najbolje je imati zamrznutu rezervnu količinu koja u zamrzivaču može da stoji do tri, a po nekima i do šest meseci.

Kupovni kefir se naravno može koristiti, ali je zbog načina pripreme u kom se koristi hmelj i posebno odabrane kulture bakterija dobijate dobru imitaciju koja samo delimično poseduje dobra svojstva pravog, domaćeg kefira.

Ukoliko imate želje i volje od kefira se može napraviti i sir. Već pripremljen kefir se zamrzne, smesti u nekoliko slojeva gaze, okači iznad (da, staklene) posude u koju se cedi surutka, ostavi tako nekih 12 – 24 sata i dobije se sir od kefira. Surutka je takođe veoma lekovita, pa je ne treba bacati.

Usrećite telo i dušu: Ovo su 5 vrsta orgazma za koje niste znali
Usrećite telo i dušu: Ovo su 5 vrsta orgazma za koje niste znali
0
Savršeni dar prirode: Kiseli kupus je dobar za vid, poboljšava krv, a dobar je i za one stvari
Savršeni dar prirode: Kiseli kupus je dobar za vid, poboljšava krv, a dobar je i za one stvari
0

KOMENTARI 0


Ako jedete previše ovih zdravih namirnica UNIŠTIĆETE BUBREGE!
Ako jedete previše ovih zdravih namirnica UNIŠTIĆETE BUBREGE!
0
5 najprljavijih namirnica koje jedemo baš svaki dan: Izvor zaraza i opasnih bakterija!
5 najprljavijih namirnica koje jedemo baš svaki dan: Izvor zaraza i opasnih bakterija!
1
Izbegnite majstore i katastrofu u kuhinji: 10 namirnica opasnih po sudoperu, 2 često puštamo da odu kroz odvodne cevi, a ne bismo smeli
Izbegnite majstore i katastrofu u kuhinji: 10 namirnica opasnih po sudoperu, 2 često puštamo da odu kroz odvodne cevi, a ne bismo smeli
0
U organizam unesemo 20 litara ulja godišnje i to preko OVE namirnice!
U organizam unesemo 20 litara ulja godišnje i to preko OVE namirnice!
0
Napravite sami BOTOKS masku i zablistajte: Potrebna su vam samo 3 sastojka koje već IMATE U KUĆI
0

Napravite sami BOTOKS masku i zablistajte: Potrebna su vam samo 3 sastojka koje već IMATE U KUĆI

HOROSKOP ZA PONEDELJAK 9.12.- Vodolije ulaze u tajnu vezu, Ribe nižu poslovne uspehe
0
HOROSKOP ZA PONEDELJAK 9.12.- Vodolije ulaze u tajnu vezu, Ribe nižu poslovne uspehe
Horoskop drevnih Druida otkriva simboliku kog drveta nosite u svojoj duši
0
Horoskop drevnih Druida otkriva simboliku kog drveta nosite u svojoj duši
Usrećite telo i dušu: Ovo su 5 vrsta orgazma za koje niste znali
Seks

Usrećite telo i dušu: Ovo su 5 vrsta orgazma za koje niste znali

Republika

 - ponedeljak, 9. 12. 2019. u 01:18 0

Orgazam više nije tabu tema za žene. O telesnom zadovoljstvu sve se otvorenije govori, a i naučnici posvećuju veliku pažnju...

Ako ste neraspoloženi i nemate elana, imamo za vas idealno rešenje! 6 vežbi vratiće vam osmeh na lice
Žena

Ako ste neraspoloženi i nemate elana, imamo za vas idealno rešenje! 6 vežbi vratiće vam osmeh na lice

Republika

 - ponedeljak, 9. 12. 2019. u 00:47 0

Fizička aktivnost popravlja raspoloženje. Ako ste često bezvoljni i s vremena na vreme patite od bolova u mišićima i zglobovima,...

Zašto vozimo desnom stranom?
Auto

Zašto vozimo desnom stranom?

opusteno.rs, Republika

 - ponedeljak, 9. 12. 2019. u 00:16 0

Iako svi mislimo da levom stranom voze samo oni koji se prave Englezi, istorijski podaci ne pokazuju tako.

Ranjeni iscelitelj Hiron: Mesto u horoskopu koje označava karmičke rane duše, ali i mesto spasa!
Horoskop

Ranjeni iscelitelj Hiron: Mesto u horoskopu koje označava karmičke rane duše, ali i mesto spasa!

Republika

 - nedelja, 8. 12. 2019. u 21:15 0

Našim čitaocima uz štampano izdanje Srpskog telegrafa poklanjamo dodatak Astro. U ovom dodatku možete da saznate sve o tome šta nam...

(FOTO) Raj za gejmere na Beogradskom sajmu! Zavirite na najveći festival igara u regionu
Hi-tech

(FOTO) Raj za gejmere na Beogradskom sajmu! Zavirite na najveći festival igara u regionu

Republika

 - nedelja, 8. 12. 2019. u 18:14 0

Najveći festival gejminga i pop kulture u regionu Games.con i ove godine se održava na Beogradskom sajmu. Otvoren je do 8. decembra, a...

Ako imate problem sa niskim pritiskom, ova dijeta će vam pomoći
Ako imate problem sa niskim pritiskom, ova dijeta će vam pomoći
0

Česti padovi pritiska zahtevaju promenu načina života i ishrane. Za razliku od hipertenzije, ovaj...

Savršeni dar prirode: Kiseli kupus je dobar za vid, poboljšava krv, a dobar je i za one stvari
Savršeni dar prirode: Kiseli kupus je dobar za vid, poboljšava krv, a dobar je i za one stvari
0

Kiseli kupus dobija se uz pomoć nekoliko vrsta mlečnih bakterija koje u procesu fermentacije...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 9. 12. 2019.