LEČI VIŠE OD 10 BOLESTI: Narodni recepti od jagorčevine

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najviše se koristi za iskašljavanje, ali gotovo da nema dijagnoze kod koje se ne pominje kao alternativni i preventivni preparat.

RepublikaFoto: pixabay.com
U jednom listu jagorčevine ima do pet odsto vitamina C

agorčevina (jaglika, grmuljica, bela bukvica), jedan od najranijih vesnika proleća, od davnina je poznata kao narodni lek. Svako od nas je bar jednom u terapiji koristio čaj ili sirup od jagorčevine. Najpoznatija je kao prirodni ekspektorans, odnosno lek za iskašljavanje, ali se koristi za lečenje disajnih puteva, bolesti bubrega, reumatizma, migrene, poboljšanje cirkulacije, ublažavanje simptoma napetosti, kod neurednih ciklusa, protiv nesanice, lupanja srca, niskog pritiska... Gotovo da nema uobičajene dijagnoze kod koje se jagorčevina ne pominje kao alternativni i preventivni lek.

Gotovo svi delovi ove biljke koriste se u terapijske svrhe. Koren, listovi i cvetovi, i to u svežem i sušenom obliku. U korenu ima najviše tzv. saponozida, koji razvodnjavaju i olakšavaju razređivanje sekreta iz pluća i grla i olakšava njegovo izbacivanje iz organizma. Cvetovi su bogati flavonoidima, sastojcima koji povećavaju elastičnost krvnih sudova, čime poboljšavaju protok krvi, a deluju i kao diuretici. U listu ima karotena i vitamina C. U jednom listu ima do pet odsto vitamina C, što ga čini najbogatijim izvorom ovog vitamina. Osim toga, cvetovi i listovi ove biljke su jestivi i mogu se koristiti za pripremu salata.

RECEPTI

Sirup od jagorčevine

Sastojci:

  • 50 g cvetova jagorčevine
  • 100 g meda
  • litar vode

Priprema: Zagrejati vodu do ključanja, pa njome preliti cvetove. Ostaviti da odstoje oko pola sata. Kada se ohladi, cvetovi se ocede i doda med. Preporučuje se konzumiranje čak pet kašika sirupa na dan. Koristi se za iskašljavanje i eliminaciju sluzi.

Za energiju i bolje raspoloženje

Jedna kašičica cveta jagorčevine pomeša se sa kašičicom svežeg lišća breze i kašičicom svežeg lišća koprive. Preko toga preliti dva decilitra vrele vode. Mešavinu procediti posle minut do dva i piti u malim gutljajima tri puta na dan.

Foto: pixabay.com

Bubrežne bolesti

Čaj od korena jagorčevine pomaže kod isterivanja kamena i peska u bubregu. Dovoljno je samo da ga skuvate i pomešate sa medom. 

Miran san

Mešavinu od 50 g jagorčevine, 25 g lavandinog cveta, 10 g hmelja i 15 g kantariona. Preliti četvrtinom litra vode, pa ostaviti da odstoji tri minuta. Pije se pred spavanje sa malo meda.

Prolećno čišćenje

Napraviti čaj od 50 g jagorčevine, 50 g tek izniklih pupoljaka lišća, 15 g koprivinog lista i 15 g korena maslačka. Ovaj prolećni čaj pročišćava organizam od toksina kojih smo se nakupili tokom zime.

Vino za srčane tegobe

Flašu od dva litra napunite svežim cvetovima jagorčevine, sipajte belo vino tako da cvetovi plivaju. Zatvorite bocu i ostavite negde na sunčanom mestu dve nedelje. Pošto odstoji uzima se tri puta dnevno po kašičica.

Nizak pritisak

Cvetove i listove jagorčevine oprati i pomešati sa zelenom salatom kako bi se lakše pojelo. Dovoljna su tri lista dnevno, a najdelotvornije je koristiti ujutro, pre doručka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading