SPREMNI NA URANAK: Otkrivamo kako da prepoznate kvalitetno meso i kako da iskoristite uskršnja jaja

AUTOR: E. S. T.

utorak, 30. 4. 2019.| 05:14

0

Prvi maj će mnogi provesti uz roštilj i piće, a ako su vam ostala vaskršnja jaja, možete na brzinu od njih da napravite jelo koje možete poneti sa sobom.

pixabay.com
Meso ne sme biti lepljivo i ne sme da ima neprijatan miris

Svi dobro znaju koliko je bitno da meso koje jedemo bude sveže i kvalitetno, pa ako želite da u obroku uživate bez straha da ćete imati stomačnih problema, Srpski telegraf i Republika otkrivaju kako da napravite pravi izbor.

  • Obavezno na ambalaži proverite rok trajanja mesa ili pitajte mesara od poverenja do kada ga možete koristiti
  • Meso koje nema čvrstinu, već je pihtijasto, nije dobro
  • pixabay.com
    Ako dobije miris koji nije karakterističan za njega, ne kupujte ga
  • Pokvareno meso često dobija sluzavu teksturu zbog množenja bakterija na površini
  • Sveža piletina ne sme da bude tamna oko kostiju jer je to znak da je stara
  • Ako je grudna kost piletine mekana i savitljiva, reč je o mladoj živini
  • Crvena boja svinjskog mesa ukazuje na to da je staro, kupujte samo svetloružičasto
  • Svinjetina koja je sivkasta i lepljiva nije sveža
  • Ne kupujte izloženo mleveno meso, tražite od mesara da vam ga samelje
  • Kvalitetna junetina ima čvrstu strukturu, crvenu boju i sitne žilice, ne kupujte je ako ima primese crne ili sive
  • Kvalitetna jagnjetina je ružičaste boje, meso je čvrsto i elastično, kad ga pritisnete prstom, odmah će se vratiti u početni položaj
pixabay.com

Pripreme za prvomajski uranak su uveliko u toku, a budući da je razmak između Vaskrsa i Praznika rada ove godine svega tri dana, mnogi od vas će u frižideru imati kuvana jaja, od kojih možete da napravite, na primer, ukusan namaz, salatu ili jelo koje sa sobom možete da ponesete na praznični izlet. Srpski telegraf izdvaja recepte koji vam mogu pomoći da vaskršnja jaja iskoristite na najbolji mogući način. Jela se brzo spremaju, ukusna su i biće odličan dodatak uobičajnim specijalitetima sa roštilja.

Lep provod i prijatno!

RECEPTI

Domaći namaz

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 80 g sardine
  • 1/2 glavice crnog luka
  • kašika senfa
  • kašika peršuna
  • limun
  • kašičica soli

Priprema: Dobro izgnječiti sardine i dva kuvana jajeta, a iz preostalih šest jaja izvaditi žumanca, pa i njih ispasirati. Sve dobro promešati. Dodati nasitno iseckan peršun i crni luk, senf, sok od limuna i soli po ukusu, pa sve opet dobro promešati. Ostaviti u frižider da se namaz malo ohladi, a zatim ga konzumirati.

Mimoza

Sastojci:

  • 150 g šunke
  • 150 g kačkavalja
  • 3 kuvana jajeta
  • kisela pavlaka
  • 2 veća barena krompira
  • 150 g majoneza

Priprema: Krompir obariti u ljusci, oljuštiti ga i izrendati. Posoliti i pobiberiti. Ređati u činiji red rendane šunke, red rendanog krompira, red rendanog kačkavalja i na kraju jaja. Između svakog sloja naneti mešavinu majoneza i pavlake. Ređati dok se ne istroše sastojci, jaja bi trebalo da budu pri vrhu. Na kraju, začiniti po ukusu, odložiti mimozu i frižider da se stegne, a zatim je poslužiti.

pixabay.com

Punjena jaja

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 100 g šunke
  • nekoliko krastavčića
  • kašika pavlake
  • kašičica senfa
  • začini po ukusu

Priprema: Kuvana jaja oljuštiti, iseći na polovine i kašikom pažljivo izvaditi žumanca. Žumanca ispasirati i dodati im nasitno iseckanu šunku i krastavčiće. Dodati i pavlaku i senf, začiniti i dobro promešati. Udubljenja u belancima napuniti dobijenom smesom, po želji začiniti gotova punjena jaja i preliti ih majonezom.

Pileća salata

Sastojci:

  • 170 g zelene salate
  • 300 g obarenog belog mesa
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • ZA PRELIV:
  • 2 čaše jogurta
  • kašika senfa
  • 1/2 kašike suvog biljnog začina
  • 2 kašike majoneza

Priprema: Jogurt, senf, suvi biljni začin i majonez dobro izmešati. Oprane listove zelene salate poređati na plitki tanjir. Odozgo staviti naseckano belo meso i kolutove tvrdo kuvanih jaja. Preliti pripremljenim prelivom i dobro ohladiti pre služenja.

Rolat od mlevenog mesa sa jajima

Sastojci:

  • 700 g junećeg mlevenog mesa
  • 300 g svinjskog mlevenog mesa
  • 2 sveža jaja
  • 5 kuvanih jaja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 g prezli
  • dl ulja
  • kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašika biljnog začina

Priprema: Rernu zagrejati na 180 stepeni Celzijusa. Očistiti i nasitno iseckati crni i beli luk. U dublju posudu staviti mleveno meso, pa dodati isečen luk, prezle, dva sveža jajeta i soli, bibera i biljnog začina po ukusu. Sve dobro promešati i dobro izmesiti. Na radnu podlogu staviti foliju, a na nju sipati pripremljenu smesu i od nje napraviti spljošten valjak. Kuvana jaja oljuštiti, poređati ih po sredini mesa i zamotati rolat oko jaja. Gotov rolat staviti u odgovarajuću tepsiju, preliti ga uljem i peći u rerni oko 50 minuta. Čačkalicom povremeno proveriti da li je rolat pečen. Iseći rolat na parčad i poslužiti ga.

Šta je to dijeta za kosu? Primenite ove savete i samo gledajte rezultate!
Šta je to "dijeta" za kosu? Primenite ove savete i samo gledajte rezultate!
1
HOROSKOP ZA ČETVRTAK 14. 11. - Ribama se smeši sudbinska ljubav, Jarčevi da povedu računa o zdravlju!
HOROSKOP ZA ČETVRTAK 14. 11. - Ribama se smeši sudbinska ljubav, Jarčevi da povedu računa o zdravlju!
0

KOMENTARI 0


Razbijena zabluda o jajima! Treba da ih jedete SVAKI DAN, a za to postoji dobar razlog!
Razbijena zabluda o jajima! Treba da ih jedete SVAKI DAN, a za to postoji dobar razlog!
0
Lekari dali tačan spisak: Ovu hranu treba da jedete da bi se masne naslage TOPILE dok spavate - malo jaja, mocarele, lešnika...
Lekari dali tačan spisak: Ovu hranu treba da jedete da bi se masne naslage TOPILE dok spavate - malo jaja, mocarele, lešnika...
0
RAZMAZITE SVOJE ČULO UKUSA: Najbolji recept za ČOKOLADNI BRAUNI!
RAZMAZITE SVOJE ČULO UKUSA: Najbolji recept za ČOKOLADNI BRAUNI!
0
Slatkiš sa sultanovog dvora na vašem tanjiru: Napravite NAJUKUSNIJI LOKUM!
Slatkiš sa sultanovog dvora na vašem tanjiru: Napravite NAJUKUSNIJI LOKUM!
0
Tuga, plač, neverica! Posle 10 godina vlasnici psa ostavili u azilu u Kraljevu: Snimak govori koliko je Boki teško podneo rastanak
1

Tuga, plač, neverica! Posle 10 godina vlasnici psa ostavili u azilu u Kraljevu: Snimak govori koliko je Boki teško podneo rastanak

Ne smete ih ignorisati! 15 znakova da imate OZBILJNE PROBLEME sa BUBREZIMA!
0
Ne smete ih ignorisati! 15 znakova da imate OZBILJNE PROBLEME sa BUBREZIMA!
Način na koji jedete picu otkriva mnogo toga o vašoj ličnosti
0
Način na koji jedete picu otkriva mnogo toga o vašoj ličnosti
Fejsbuk ispravio bag: Kamera se uključivala bez dozvole korisnika!
Hi-tech

Fejsbuk ispravio bag: Kamera se uključivala bez dozvole korisnika!

informacija.rs

 - petak, 15. 11. 2019. u 04:30 0

Neki korisnici Facebookove aplikacije za iOS žalili su se na društvenim mrežama da aplikacija, bez njihovog znanja, aktivira kameru...

Pas vam je omiljena životinja? Evo šta to govori o vama!
Ljubimac

Pas vam je omiljena životinja? Evo šta to govori o vama!

novosti.rs, Republika

 - petak, 15. 11. 2019. u 04:13 0

Ako je pas vaša omiljena životinja, znači da ste vedrog duha, jednostavni, lako razumete druge i skloni ste da praštate. Za ljubitelje...

(FOTO) Italija spremna da proglasi vanredno stanje u Veneciji!
Putovanja

(FOTO) Italija spremna da proglasi vanredno stanje u Veneciji!

Tanjug, Republika

 - petak, 15. 11. 2019. u 03:12 0

Italija je spremna da proglasi vanredno stanje u Veneciji nakon što je visina talasa u tom gradu dostigla 1,87 metara.

Jesenja nega lica: Toplo-hladne obloge najbolji tretman za niže temperature
Lepota

Jesenja nega lica: Toplo-hladne obloge najbolji tretman za niže temperature

E. S. T.

 - petak, 15. 11. 2019. u 02:11 0

Mlada, negovana, zdrava koža zahteva puno ulaganja vremena, ali ne nužno i novca, kako većina misli. Priroda nam je darovala mnoge...

HOROSKOP ZA PETAK 15. 11. - Ljubavni krah pred Rakovima, Ribe dominiraju na poslu!
Horoskop

HOROSKOP ZA PETAK 15. 11. - Ljubavni krah pred Rakovima, Ribe dominiraju na poslu!

Republika

 - petak, 15. 11. 2019. u 01:49 0

Kako ste danas? Da li ste za akciju? Ma ne za "tu" akciju, nego za posao, druženje, obilazak rodbine? Da li vas boli nešto? Ma ne "boli me...

Ne ljutite se na njih: Ovi horoskopski znaci imaju najgore pamćenje od svih!
Ne ljutite se na njih: Ovi horoskopski znaci imaju najgore pamćenje od svih!
0

Od njih ćete najčešće čuti da su na nešto potpuno zaboravili.

Zašto parovi najčešće raskidaju? Zbog OVE osobine partnera!
Zašto parovi najčešće raskidaju? Zbog OVE osobine partnera!
0

Kada su u pitanju osobine koje se najteže podnose kod partnera, ova je zauzela prvo mesto.

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 16. 11. 2019.