SPREMNI NA URANAK: Otkrivamo kako da prepoznate kvalitetno meso i kako da iskoristite uskršnja jaja

AUTOR: E. S. T.

utorak, 30. 4. 2019.| 05:14

0

Prvi maj će mnogi provesti uz roštilj i piće, a ako su vam ostala vaskršnja jaja, možete na brzinu od njih da napravite jelo koje možete poneti sa sobom.

pixabay.com
Meso ne sme biti lepljivo i ne sme da ima neprijatan miris

Svi dobro znaju koliko je bitno da meso koje jedemo bude sveže i kvalitetno, pa ako želite da u obroku uživate bez straha da ćete imati stomačnih problema, Srpski telegraf i Republika otkrivaju kako da napravite pravi izbor.

  • Obavezno na ambalaži proverite rok trajanja mesa ili pitajte mesara od poverenja do kada ga možete koristiti
  • Meso koje nema čvrstinu, već je pihtijasto, nije dobro
  • pixabay.com
    Ako dobije miris koji nije karakterističan za njega, ne kupujte ga
  • Pokvareno meso često dobija sluzavu teksturu zbog množenja bakterija na površini
  • Sveža piletina ne sme da bude tamna oko kostiju jer je to znak da je stara
  • Ako je grudna kost piletine mekana i savitljiva, reč je o mladoj živini
  • Crvena boja svinjskog mesa ukazuje na to da je staro, kupujte samo svetloružičasto
  • Svinjetina koja je sivkasta i lepljiva nije sveža
  • Ne kupujte izloženo mleveno meso, tražite od mesara da vam ga samelje
  • Kvalitetna junetina ima čvrstu strukturu, crvenu boju i sitne žilice, ne kupujte je ako ima primese crne ili sive
  • Kvalitetna jagnjetina je ružičaste boje, meso je čvrsto i elastično, kad ga pritisnete prstom, odmah će se vratiti u početni položaj
pixabay.com

Pripreme za prvomajski uranak su uveliko u toku, a budući da je razmak između Vaskrsa i Praznika rada ove godine svega tri dana, mnogi od vas će u frižideru imati kuvana jaja, od kojih možete da napravite, na primer, ukusan namaz, salatu ili jelo koje sa sobom možete da ponesete na praznični izlet. Srpski telegraf izdvaja recepte koji vam mogu pomoći da vaskršnja jaja iskoristite na najbolji mogući način. Jela se brzo spremaju, ukusna su i biće odličan dodatak uobičajnim specijalitetima sa roštilja.

Lep provod i prijatno!

RECEPTI

Domaći namaz

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 80 g sardine
  • 1/2 glavice crnog luka
  • kašika senfa
  • kašika peršuna
  • limun
  • kašičica soli

Priprema: Dobro izgnječiti sardine i dva kuvana jajeta, a iz preostalih šest jaja izvaditi žumanca, pa i njih ispasirati. Sve dobro promešati. Dodati nasitno iseckan peršun i crni luk, senf, sok od limuna i soli po ukusu, pa sve opet dobro promešati. Ostaviti u frižider da se namaz malo ohladi, a zatim ga konzumirati.

Mimoza

Sastojci:

  • 150 g šunke
  • 150 g kačkavalja
  • 3 kuvana jajeta
  • kisela pavlaka
  • 2 veća barena krompira
  • 150 g majoneza

Priprema: Krompir obariti u ljusci, oljuštiti ga i izrendati. Posoliti i pobiberiti. Ređati u činiji red rendane šunke, red rendanog krompira, red rendanog kačkavalja i na kraju jaja. Između svakog sloja naneti mešavinu majoneza i pavlake. Ređati dok se ne istroše sastojci, jaja bi trebalo da budu pri vrhu. Na kraju, začiniti po ukusu, odložiti mimozu i frižider da se stegne, a zatim je poslužiti.

pixabay.com

Punjena jaja

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 100 g šunke
  • nekoliko krastavčića
  • kašika pavlake
  • kašičica senfa
  • začini po ukusu

Priprema: Kuvana jaja oljuštiti, iseći na polovine i kašikom pažljivo izvaditi žumanca. Žumanca ispasirati i dodati im nasitno iseckanu šunku i krastavčiće. Dodati i pavlaku i senf, začiniti i dobro promešati. Udubljenja u belancima napuniti dobijenom smesom, po želji začiniti gotova punjena jaja i preliti ih majonezom.

Pileća salata

Sastojci:

  • 170 g zelene salate
  • 300 g obarenog belog mesa
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • ZA PRELIV:
  • 2 čaše jogurta
  • kašika senfa
  • 1/2 kašike suvog biljnog začina
  • 2 kašike majoneza

Priprema: Jogurt, senf, suvi biljni začin i majonez dobro izmešati. Oprane listove zelene salate poređati na plitki tanjir. Odozgo staviti naseckano belo meso i kolutove tvrdo kuvanih jaja. Preliti pripremljenim prelivom i dobro ohladiti pre služenja.

Rolat od mlevenog mesa sa jajima

Sastojci:

  • 700 g junećeg mlevenog mesa
  • 300 g svinjskog mlevenog mesa
  • 2 sveža jaja
  • 5 kuvanih jaja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 g prezli
  • dl ulja
  • kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašika biljnog začina

Priprema: Rernu zagrejati na 180 stepeni Celzijusa. Očistiti i nasitno iseckati crni i beli luk. U dublju posudu staviti mleveno meso, pa dodati isečen luk, prezle, dva sveža jajeta i soli, bibera i biljnog začina po ukusu. Sve dobro promešati i dobro izmesiti. Na radnu podlogu staviti foliju, a na nju sipati pripremljenu smesu i od nje napraviti spljošten valjak. Kuvana jaja oljuštiti, poređati ih po sredini mesa i zamotati rolat oko jaja. Gotov rolat staviti u odgovarajuću tepsiju, preliti ga uljem i peći u rerni oko 50 minuta. Čačkalicom povremeno proveriti da li je rolat pečen. Iseći rolat na parčad i poslužiti ga.

Stručnjaci otkrili kako životinje doživljavaju vreme
Stručnjaci otkrili kako životinje doživljavaju vreme
0
NE RADITE OVO: Ove navike samo pogoršavaju prehladu!
NE RADITE OVO: Ove navike samo pogoršavaju prehladu!
0

KOMENTARI 0


Brzo se sprema, a još brže smaže: Pita za 10 minuta!
Brzo se sprema, a još brže smaže: Pita za 10 minuta!
0
(RECEPT) SNEŽNE KUGLICE: Slatki zalogaji koje će vaši gosti obožavati!
(RECEPT) SNEŽNE KUGLICE: Slatki zalogaji koje će vaši gosti obožavati!
0
Slatkiš sa sultanovog dvora na vašem tanjiru: Napravite NAJUKUSNIJI LOKUM!
Slatkiš sa sultanovog dvora na vašem tanjiru: Napravite NAJUKUSNIJI LOKUM!
0
Svi će tražiti repete! Evo kako se prave GRČKE ĆUFTE
Svi će tražiti repete! Evo kako se prave GRČKE ĆUFTE
0
Ovih 5 namirnica pobeđuju RAK! Malo belog pasulja, ribe, zelenog čaja...
0

Ovih 5 namirnica pobeđuju RAK! Malo belog pasulja, ribe, zelenog čaja...

(VIDEO) Da se najedeš ko čovek: Piletina s prezlama i sosom od belog luka
0
(VIDEO) Da se najedeš ko čovek: Piletina s prezlama i sosom od belog luka
WhatsApp nenormalno brzo troši bateriju, postoji samo jedno rešenje za to
0
WhatsApp nenormalno brzo troši bateriju, postoji samo jedno rešenje za to
Stručnjaci otkrili kako životinje doživljavaju vreme
Ljubimac

Stručnjaci otkrili kako životinje doživljavaju vreme

Republika

 - utorak, 19. 11. 2019. u 04:13 0

Jasno je da životinje imaju osećaj za vreme, ali sasvim je drugačije pitanje kako one doživljavaju proticanje vremena.

(FOTO, VIDEO) Jedino mesto na Zemlji gde ne postoji organski život
Putovanja

(FOTO, VIDEO) Jedino mesto na Zemlji gde ne postoji organski život

nationalgeographic

 - utorak, 19. 11. 2019. u 03:12 0

Francuski naučnici otkrili su u kakvim uslovima ne može da se razvije organski život na Zemlji, a da bi to otkrili, zaputili su se u...

Deset eksкluzivnih brendova korejske kozmetke u Lilly drogerijama
Lepota

Deset eksкluzivnih brendova korejske kozmetke u Lilly drogerijama

Republika

 - utorak, 19. 11. 2019. u 02:11 0

Lepota i nega korejske žene - večna inspiracija i izazov u kozmetičkoj industriji čitavog sveta

HOROSKOP ZA UTORAK 19. 11. - Izvanredna poslovna saradnja sa novim saradnicima za Bikove, slobodne Vodolije očekuje izlazak sa veoma zanimljivom osobom u znaku Lava
Horoskop

HOROSKOP ZA UTORAK 19. 11. - Izvanredna poslovna saradnja sa novim saradnicima za Bikove, slobodne Vodolije očekuje izlazak sa veoma zanimljivom osobom u znaku Lava

Republika

 - utorak, 19. 11. 2019. u 01:49 0

Kako ste danas? Da li ste za akciju? Ma ne za "tu" akciju, nego za posao, druženje, obilazak rodbine? Da li vas boli nešto? Ma ne "boli me...

Oni preteruju s trošenjem novca: Jedni ga troše detinjasto, drugi iracionalno, treći ga pozajmljuju...
Horoskop

Oni preteruju s trošenjem novca: Jedni ga troše detinjasto, drugi iracionalno, treći ga pozajmljuju...

superzena.b92.net

 - utorak, 19. 11. 2019. u 01:49 0

Oni neprestano bacaju novac na gluposti i ne mogu da se zaustave.

Ne dozvolite da vam ljubavni život upadne u kolotečinu: Uz ove savete raspalite strasti i doživite odnos kakav nikad niste
Ne dozvolite da vam ljubavni život upadne u kolotečinu: Uz ove savete raspalite strasti i doživite odnos kakav nikad niste
0

Parovi često znajau da zapadnu u "ljubavnu rutinu" koja ume da se prenese i poremeti međusobne...

Žene su često zavisne od slatkiša: Ovaj problem javlja se iz 2 razloga, a jedan jednostavan narodni recept će vas osloboditi ove loše navike
Žene su često zavisne od slatkiša: Ovaj problem javlja se iz 2 razloga, a jedan jednostavan narodni recept će vas osloboditi ove loše navike
0

Žene često imaju problema sa zavisnošću od slatkiša. Koliko ste se puta susreli sa tim da...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 19. 11. 2019.