SPREMNI NA URANAK: Otkrivamo kako da prepoznate kvalitetno meso i kako da iskoristite uskršnja jaja

AUTOR: E. S. T.

utorak, 30. 4. 2019.| 05:14

0

Prvi maj će mnogi provesti uz roštilj i piće, a ako su vam ostala vaskršnja jaja, možete na brzinu od njih da napravite jelo koje možete poneti sa sobom.

pixabay.com
Meso ne sme biti lepljivo i ne sme da ima neprijatan miris

Svi dobro znaju koliko je bitno da meso koje jedemo bude sveže i kvalitetno, pa ako želite da u obroku uživate bez straha da ćete imati stomačnih problema, Srpski telegraf i Republika otkrivaju kako da napravite pravi izbor.

  • Obavezno na ambalaži proverite rok trajanja mesa ili pitajte mesara od poverenja do kada ga možete koristiti
  • Meso koje nema čvrstinu, već je pihtijasto, nije dobro
  • pixabay.com
    Ako dobije miris koji nije karakterističan za njega, ne kupujte ga
  • Pokvareno meso često dobija sluzavu teksturu zbog množenja bakterija na površini
  • Sveža piletina ne sme da bude tamna oko kostiju jer je to znak da je stara
  • Ako je grudna kost piletine mekana i savitljiva, reč je o mladoj živini
  • Crvena boja svinjskog mesa ukazuje na to da je staro, kupujte samo svetloružičasto
  • Svinjetina koja je sivkasta i lepljiva nije sveža
  • Ne kupujte izloženo mleveno meso, tražite od mesara da vam ga samelje
  • Kvalitetna junetina ima čvrstu strukturu, crvenu boju i sitne žilice, ne kupujte je ako ima primese crne ili sive
  • Kvalitetna jagnjetina je ružičaste boje, meso je čvrsto i elastično, kad ga pritisnete prstom, odmah će se vratiti u početni položaj
pixabay.com

Pripreme za prvomajski uranak su uveliko u toku, a budući da je razmak između Vaskrsa i Praznika rada ove godine svega tri dana, mnogi od vas će u frižideru imati kuvana jaja, od kojih možete da napravite, na primer, ukusan namaz, salatu ili jelo koje sa sobom možete da ponesete na praznični izlet. Srpski telegraf izdvaja recepte koji vam mogu pomoći da vaskršnja jaja iskoristite na najbolji mogući način. Jela se brzo spremaju, ukusna su i biće odličan dodatak uobičajnim specijalitetima sa roštilja.

Lep provod i prijatno!

RECEPTI

Domaći namaz

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 80 g sardine
  • 1/2 glavice crnog luka
  • kašika senfa
  • kašika peršuna
  • limun
  • kašičica soli

Priprema: Dobro izgnječiti sardine i dva kuvana jajeta, a iz preostalih šest jaja izvaditi žumanca, pa i njih ispasirati. Sve dobro promešati. Dodati nasitno iseckan peršun i crni luk, senf, sok od limuna i soli po ukusu, pa sve opet dobro promešati. Ostaviti u frižider da se namaz malo ohladi, a zatim ga konzumirati.

Mimoza

Sastojci:

  • 150 g šunke
  • 150 g kačkavalja
  • 3 kuvana jajeta
  • kisela pavlaka
  • 2 veća barena krompira
  • 150 g majoneza

Priprema: Krompir obariti u ljusci, oljuštiti ga i izrendati. Posoliti i pobiberiti. Ređati u činiji red rendane šunke, red rendanog krompira, red rendanog kačkavalja i na kraju jaja. Između svakog sloja naneti mešavinu majoneza i pavlake. Ređati dok se ne istroše sastojci, jaja bi trebalo da budu pri vrhu. Na kraju, začiniti po ukusu, odložiti mimozu i frižider da se stegne, a zatim je poslužiti.

pixabay.com

Punjena jaja

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 100 g šunke
  • nekoliko krastavčića
  • kašika pavlake
  • kašičica senfa
  • začini po ukusu

Priprema: Kuvana jaja oljuštiti, iseći na polovine i kašikom pažljivo izvaditi žumanca. Žumanca ispasirati i dodati im nasitno iseckanu šunku i krastavčiće. Dodati i pavlaku i senf, začiniti i dobro promešati. Udubljenja u belancima napuniti dobijenom smesom, po želji začiniti gotova punjena jaja i preliti ih majonezom.

Pileća salata

Sastojci:

  • 170 g zelene salate
  • 300 g obarenog belog mesa
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • ZA PRELIV:
  • 2 čaše jogurta
  • kašika senfa
  • 1/2 kašike suvog biljnog začina
  • 2 kašike majoneza

Priprema: Jogurt, senf, suvi biljni začin i majonez dobro izmešati. Oprane listove zelene salate poređati na plitki tanjir. Odozgo staviti naseckano belo meso i kolutove tvrdo kuvanih jaja. Preliti pripremljenim prelivom i dobro ohladiti pre služenja.

Rolat od mlevenog mesa sa jajima

Sastojci:

  • 700 g junećeg mlevenog mesa
  • 300 g svinjskog mlevenog mesa
  • 2 sveža jaja
  • 5 kuvanih jaja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 g prezli
  • dl ulja
  • kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašika biljnog začina

Priprema: Rernu zagrejati na 180 stepeni Celzijusa. Očistiti i nasitno iseckati crni i beli luk. U dublju posudu staviti mleveno meso, pa dodati isečen luk, prezle, dva sveža jajeta i soli, bibera i biljnog začina po ukusu. Sve dobro promešati i dobro izmesiti. Na radnu podlogu staviti foliju, a na nju sipati pripremljenu smesu i od nje napraviti spljošten valjak. Kuvana jaja oljuštiti, poređati ih po sredini mesa i zamotati rolat oko jaja. Gotov rolat staviti u odgovarajuću tepsiju, preliti ga uljem i peći u rerni oko 50 minuta. Čačkalicom povremeno proveriti da li je rolat pečen. Iseći rolat na parčad i poslužiti ga.

Bojana Stefanović kuva za Vas: Ova hrana je KLJUČ VITKE LINIJE
Bojana Stefanović kuva za Vas: Ova hrana je KLJUČ VITKE LINIJE
0
Kako da gubite 500 kalorija dnevno bez vežbanja?
Kako da gubite 500 kalorija dnevno bez vežbanja?
0

KOMENTARI 0


BEZ GMO SIROVINA: Srpska delegacija na studijskoj poseti o izradi hrane za kućne ljubimce u Americi
BEZ GMO SIROVINA: Srpska delegacija na studijskoj poseti o izradi hrane za kućne ljubimce u Americi
0
Evo zašto nije dobro kombinovati gazirane sokove i roštilj
Evo zašto nije dobro kombinovati gazirane sokove i roštilj
0
(VIDEO) Slavska trpeza očas posla: Slana tost torta za Đurđevdan fasciniraće sve goste!
(VIDEO) Slavska trpeza očas posla: Slana tost torta za Đurđevdan fasciniraće sve goste!
0
Živite sami? Ovim savetima uštedite novac i sačuvajte hranu
Živite sami? Ovim savetima uštedite novac i sačuvajte hranu
0
Bojana Stefanović kuva za Vas: Ova hrana je KLJUČ VITKE LINIJE
0

Bojana Stefanović kuva za Vas: Ova hrana je KLJUČ VITKE LINIJE

Huavei ima PLAN B: Ne treba im Gugl
0
Huavei ima PLAN B: Ne treba im Gugl
NAJLEPŠI ARAPSKI KONJI NA KOSMAJU: Posetite izložbu gracioznih životinja na poznatom izletištu
0
NAJLEPŠI ARAPSKI KONJI NA KOSMAJU: Posetite izložbu gracioznih životinja na poznatom izletištu
TRUDNICE, NIKAKO NE UZIMAJTE LEKOVE, pogotovo ove...
Zdravlje

TRUDNICE, NIKAKO NE UZIMAJTE LEKOVE, pogotovo ove...

radiosarajevo.ba

 - četvrtak, 23. 5. 2019. u 06:15 0

Najbolje bi bilo da dok ste trudni ne pijete nikakve lekove. Kako to često nije moguće, na neke posebno treba da obratite pažnju.

Kako da gubite 500 kalorija dnevno bez vežbanja?
Ishrana

Kako da gubite 500 kalorija dnevno bez vežbanja?

lepotaizdravlje, Republika

 - četvrtak, 23. 5. 2019. u 05:14 0

Proleće je poslednji voz da se krene na dijetu pred leto, što čini da se mnogi uspaniče i podlegnu brzim dijetama koje obećavaju brže...

Šta će biti sa prodatim Huawei i HONOR telefonima
Hi-tech

Šta će biti sa prodatim Huawei i HONOR telefonima

mondo.rs

 - četvrtak, 23. 5. 2019. u 04:30 0

U Londonu je predstavljena nova HONOR 20 serija, koja ima HONOR 20, HONOR 20 Pro i HONOR 20 Lite telefone, a na prezentaciji nije bilo...

Stepski soko opet na slobodi!
Ljubimac

Stepski soko opet na slobodi!

b92.net

 - četvrtak, 23. 5. 2019. u 04:13 0

Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Vojvodine, posle destomesečnog lečenja i...

BISERI ZAGORJA: Lepote Hrvatske koje nikako ne bi trebalo da propustite (GALERIJA)
Putovanja

BISERI ZAGORJA: Lepote Hrvatske koje nikako ne bi trebalo da propustite (GALERIJA)

Aleksandra MALUŠEV

 - četvrtak, 23. 5. 2019. u 03:12 0

Bilo da tragate za istorijskim turizmom, aktivnim odmorom, dobrom hranom, porodičnom pribežištu ili sa saradnicima, Zagorje ima sve.

(FOTO) Da li je ovo vrhunac neukusa i neudobnosti? Pogledajte bikini sa PVC trakama
(FOTO) Da li je ovo vrhunac neukusa i neudobnosti? Pogledajte bikini sa PVC trakama
0

U modi danas svašta prolazi.

HOROSKOP ZA 23. 5. - Rakovi su napeti, Vage se spremaju za sastanke
HOROSKOP ZA 23. 5. - Rakovi su napeti, Vage se spremaju za sastanke
0

Kako ste danas? Da li ste za akciju? Ma ne za "tu" akciju, nego za posao, druženje, obilazak...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 24. 5. 2019.