SPREMNI NA URANAK: Otkrivamo kako da prepoznate kvalitetno meso i kako da iskoristite uskršnja jaja

AUTOR: E. S. T.

utorak, 30. 4. 2019.| 05:14

0

Prvi maj će mnogi provesti uz roštilj i piće, a ako su vam ostala vaskršnja jaja, možete na brzinu od njih da napravite jelo koje možete poneti sa sobom.

pixabay.com
Meso ne sme biti lepljivo i ne sme da ima neprijatan miris

Svi dobro znaju koliko je bitno da meso koje jedemo bude sveže i kvalitetno, pa ako želite da u obroku uživate bez straha da ćete imati stomačnih problema, Srpski telegraf i Republika otkrivaju kako da napravite pravi izbor.

  • Obavezno na ambalaži proverite rok trajanja mesa ili pitajte mesara od poverenja do kada ga možete koristiti
  • Meso koje nema čvrstinu, već je pihtijasto, nije dobro
  • pixabay.com
    Ako dobije miris koji nije karakterističan za njega, ne kupujte ga
  • Pokvareno meso često dobija sluzavu teksturu zbog množenja bakterija na površini
  • Sveža piletina ne sme da bude tamna oko kostiju jer je to znak da je stara
  • Ako je grudna kost piletine mekana i savitljiva, reč je o mladoj živini
  • Crvena boja svinjskog mesa ukazuje na to da je staro, kupujte samo svetloružičasto
  • Svinjetina koja je sivkasta i lepljiva nije sveža
  • Ne kupujte izloženo mleveno meso, tražite od mesara da vam ga samelje
  • Kvalitetna junetina ima čvrstu strukturu, crvenu boju i sitne žilice, ne kupujte je ako ima primese crne ili sive
  • Kvalitetna jagnjetina je ružičaste boje, meso je čvrsto i elastično, kad ga pritisnete prstom, odmah će se vratiti u početni položaj
pixabay.com

Pripreme za prvomajski uranak su uveliko u toku, a budući da je razmak između Vaskrsa i Praznika rada ove godine svega tri dana, mnogi od vas će u frižideru imati kuvana jaja, od kojih možete da napravite, na primer, ukusan namaz, salatu ili jelo koje sa sobom možete da ponesete na praznični izlet. Srpski telegraf izdvaja recepte koji vam mogu pomoći da vaskršnja jaja iskoristite na najbolji mogući način. Jela se brzo spremaju, ukusna su i biće odličan dodatak uobičajnim specijalitetima sa roštilja.

Lep provod i prijatno!

RECEPTI

Domaći namaz

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 80 g sardine
  • 1/2 glavice crnog luka
  • kašika senfa
  • kašika peršuna
  • limun
  • kašičica soli

Priprema: Dobro izgnječiti sardine i dva kuvana jajeta, a iz preostalih šest jaja izvaditi žumanca, pa i njih ispasirati. Sve dobro promešati. Dodati nasitno iseckan peršun i crni luk, senf, sok od limuna i soli po ukusu, pa sve opet dobro promešati. Ostaviti u frižider da se namaz malo ohladi, a zatim ga konzumirati.

Mimoza

Sastojci:

  • 150 g šunke
  • 150 g kačkavalja
  • 3 kuvana jajeta
  • kisela pavlaka
  • 2 veća barena krompira
  • 150 g majoneza

Priprema: Krompir obariti u ljusci, oljuštiti ga i izrendati. Posoliti i pobiberiti. Ređati u činiji red rendane šunke, red rendanog krompira, red rendanog kačkavalja i na kraju jaja. Između svakog sloja naneti mešavinu majoneza i pavlake. Ređati dok se ne istroše sastojci, jaja bi trebalo da budu pri vrhu. Na kraju, začiniti po ukusu, odložiti mimozu i frižider da se stegne, a zatim je poslužiti.

pixabay.com

Punjena jaja

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 100 g šunke
  • nekoliko krastavčića
  • kašika pavlake
  • kašičica senfa
  • začini po ukusu

Priprema: Kuvana jaja oljuštiti, iseći na polovine i kašikom pažljivo izvaditi žumanca. Žumanca ispasirati i dodati im nasitno iseckanu šunku i krastavčiće. Dodati i pavlaku i senf, začiniti i dobro promešati. Udubljenja u belancima napuniti dobijenom smesom, po želji začiniti gotova punjena jaja i preliti ih majonezom.

Pileća salata

Sastojci:

  • 170 g zelene salate
  • 300 g obarenog belog mesa
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • ZA PRELIV:
  • 2 čaše jogurta
  • kašika senfa
  • 1/2 kašike suvog biljnog začina
  • 2 kašike majoneza

Priprema: Jogurt, senf, suvi biljni začin i majonez dobro izmešati. Oprane listove zelene salate poređati na plitki tanjir. Odozgo staviti naseckano belo meso i kolutove tvrdo kuvanih jaja. Preliti pripremljenim prelivom i dobro ohladiti pre služenja.

Rolat od mlevenog mesa sa jajima

Sastojci:

  • 700 g junećeg mlevenog mesa
  • 300 g svinjskog mlevenog mesa
  • 2 sveža jaja
  • 5 kuvanih jaja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 g prezli
  • dl ulja
  • kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašika biljnog začina

Priprema: Rernu zagrejati na 180 stepeni Celzijusa. Očistiti i nasitno iseckati crni i beli luk. U dublju posudu staviti mleveno meso, pa dodati isečen luk, prezle, dva sveža jajeta i soli, bibera i biljnog začina po ukusu. Sve dobro promešati i dobro izmesiti. Na radnu podlogu staviti foliju, a na nju sipati pripremljenu smesu i od nje napraviti spljošten valjak. Kuvana jaja oljuštiti, poređati ih po sredini mesa i zamotati rolat oko jaja. Gotov rolat staviti u odgovarajuću tepsiju, preliti ga uljem i peći u rerni oko 50 minuta. Čačkalicom povremeno proveriti da li je rolat pečen. Iseći rolat na parčad i poslužiti ga.

DEJAN BRINE O 600 PASA: Heroj iz Kragujevca daje sve za životinje
DEJAN BRINE O 600 PASA: Heroj iz Kragujevca daje sve za životinje
0
Žene otkrivaju: Ovo su najčuvanije seksi tajne
Žene otkrivaju: Ovo su najčuvanije seksi tajne
0

KOMENTARI 0


(VIDEO) Evo kako da vam se meso i riba ne lepe na roštilju
(VIDEO) Evo kako da vam se meso i riba ne lepe na roštilju
0
PROBUDIĆE SVA VAŠA ČULA: Torta sa plazmom i čokoladom
PROBUDIĆE SVA VAŠA ČULA: Torta sa plazmom i čokoladom
0
NE MOŽE BOLJE: Sočna torta koja se ne peče, gotova za 15 minuta!
NE MOŽE BOLJE: Sočna torta koja se ne peče, gotova za 15 minuta!
0
(RECEPT) Brz i zdrav obrok: Španska salata spremna za 20 minuta!
(RECEPT) Brz i zdrav obrok: Španska salata spremna za 20 minuta!
0
(FOTO) Džesika Bil se fotkala bez trunke šminke i poslala važnu poruku svim ženama
0

(FOTO) Džesika Bil se fotkala bez trunke šminke i poslala važnu poruku svim ženama

Oni štrče u odnosu na druge: Genijalci se rađaju u ovim horoskopskim znacima
0
Oni štrče u odnosu na druge: Genijalci se rađaju u ovim horoskopskim znacima
HOROSKOP ZA 24. 8. - Vodolije prevazilaze krizu, Škoprije se raduju avanturama
0
HOROSKOP ZA 24. 8. - Vodolije prevazilaze krizu, Škoprije se raduju avanturama
Koristite emotikone tokom dopisivanja? Evo šta to konktretno znači
Seks

Koristite emotikone tokom dopisivanja? Evo šta to konktretno znači

Telegraf, Republika

 - subota, 24. 8. 2019. u 01:18 0

Ljudi koji koriste emotikone u toku dopisivanja preko interneta češće imaju seks i uživaju u aktivnom životu dejtinga, istraživanje je...

Ovo voće čini čudo u razvoju bebinog mozga tokom trudnoće
Žena

Ovo voće čini čudo u razvoju bebinog mozga tokom trudnoće

superzena.b92.net

 - subota, 24. 8. 2019. u 00:47 0

Postoji mnogo toga što trudnica može da uradi da utiče na razvoj bebe u stomaku.

KO BI REKAO: Ford Fokus je ponovo najprodavaniji polovnjak u Rusiji
Auto

KO BI REKAO: Ford Fokus je ponovo najprodavaniji polovnjak u Rusiji

b92.net

 - subota, 24. 8. 2019. u 00:16 0

Iako bi se možda očekivalo da to bude neka Lada, najprodavaniji polovni automobil u Rusiji trenutno je Ford Fokus.

Lekovite pečurke: Ako ih jedete svaki dan smanjićete rizik od OVIH OPAKIH bolesti!
Zdravlje

Lekovite pečurke: Ako ih jedete svaki dan smanjićete rizik od OVIH OPAKIH bolesti!

plusinfo.mk, Republika

 - petak, 23. 8. 2019. u 06:15 0

Pečurke su jedna od najhranljivijih namirnica i predstavljaju prevenciju od mnogih bolesti, pa i malignih. Efekat će biti još veći ako...

Ljudi širom sveta se oblizuju na pomen Srbije: To je zbog OVIH naših 9 jela!
Ishrana

Ljudi širom sveta se oblizuju na pomen Srbije: To je zbog OVIH naših 9 jela!

telegraf.rs, Republika

 - petak, 23. 8. 2019. u 05:14 0

Mnogim lepotama Srbija ima da se pohvali, a jedna od njih je svakako hrana po kojoj smo naširoko poznati u svetu.

YouTube uklanja video sadržaje koji prikazuju borbe robota
YouTube uklanja video sadržaje koji prikazuju borbe robota
0

Budući da roboti polako ulaze u sve pore čovečanstva i robotske borbe su postale disciplina koja...

DEJAN BRINE O 600 PASA: Heroj iz Kragujevca daje sve za životinje
DEJAN BRINE O 600 PASA: Heroj iz Kragujevca daje sve za životinje
0

Kada bih napustio kuce o kojima se brinem i ostavio ih na cedilu, ne bih mogao da zaspim do kraja...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 24. 8. 2019.

anketa