SPREMNI NA URANAK: Otkrivamo kako da prepoznate kvalitetno meso i kako da iskoristite uskršnja jaja

AUTOR: E. S. T.

utorak, 30. 4. 2019.| 05:14

0

Prvi maj će mnogi provesti uz roštilj i piće, a ako su vam ostala vaskršnja jaja, možete na brzinu od njih da napravite jelo koje možete poneti sa sobom.

pixabay.com
Meso ne sme biti lepljivo i ne sme da ima neprijatan miris

Svi dobro znaju koliko je bitno da meso koje jedemo bude sveže i kvalitetno, pa ako želite da u obroku uživate bez straha da ćete imati stomačnih problema, Srpski telegraf i Republika otkrivaju kako da napravite pravi izbor.

  • Obavezno na ambalaži proverite rok trajanja mesa ili pitajte mesara od poverenja do kada ga možete koristiti
  • Meso koje nema čvrstinu, već je pihtijasto, nije dobro
  • pixabay.com
    Ako dobije miris koji nije karakterističan za njega, ne kupujte ga
  • Pokvareno meso često dobija sluzavu teksturu zbog množenja bakterija na površini
  • Sveža piletina ne sme da bude tamna oko kostiju jer je to znak da je stara
  • Ako je grudna kost piletine mekana i savitljiva, reč je o mladoj živini
  • Crvena boja svinjskog mesa ukazuje na to da je staro, kupujte samo svetloružičasto
  • Svinjetina koja je sivkasta i lepljiva nije sveža
  • Ne kupujte izloženo mleveno meso, tražite od mesara da vam ga samelje
  • Kvalitetna junetina ima čvrstu strukturu, crvenu boju i sitne žilice, ne kupujte je ako ima primese crne ili sive
  • Kvalitetna jagnjetina je ružičaste boje, meso je čvrsto i elastično, kad ga pritisnete prstom, odmah će se vratiti u početni položaj
pixabay.com

Pripreme za prvomajski uranak su uveliko u toku, a budući da je razmak između Vaskrsa i Praznika rada ove godine svega tri dana, mnogi od vas će u frižideru imati kuvana jaja, od kojih možete da napravite, na primer, ukusan namaz, salatu ili jelo koje sa sobom možete da ponesete na praznični izlet. Srpski telegraf izdvaja recepte koji vam mogu pomoći da vaskršnja jaja iskoristite na najbolji mogući način. Jela se brzo spremaju, ukusna su i biće odličan dodatak uobičajnim specijalitetima sa roštilja.

Lep provod i prijatno!

RECEPTI

Domaći namaz

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 80 g sardine
  • 1/2 glavice crnog luka
  • kašika senfa
  • kašika peršuna
  • limun
  • kašičica soli

Priprema: Dobro izgnječiti sardine i dva kuvana jajeta, a iz preostalih šest jaja izvaditi žumanca, pa i njih ispasirati. Sve dobro promešati. Dodati nasitno iseckan peršun i crni luk, senf, sok od limuna i soli po ukusu, pa sve opet dobro promešati. Ostaviti u frižider da se namaz malo ohladi, a zatim ga konzumirati.

Mimoza

Sastojci:

  • 150 g šunke
  • 150 g kačkavalja
  • 3 kuvana jajeta
  • kisela pavlaka
  • 2 veća barena krompira
  • 150 g majoneza

Priprema: Krompir obariti u ljusci, oljuštiti ga i izrendati. Posoliti i pobiberiti. Ređati u činiji red rendane šunke, red rendanog krompira, red rendanog kačkavalja i na kraju jaja. Između svakog sloja naneti mešavinu majoneza i pavlake. Ređati dok se ne istroše sastojci, jaja bi trebalo da budu pri vrhu. Na kraju, začiniti po ukusu, odložiti mimozu i frižider da se stegne, a zatim je poslužiti.

pixabay.com

Punjena jaja

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 100 g šunke
  • nekoliko krastavčića
  • kašika pavlake
  • kašičica senfa
  • začini po ukusu

Priprema: Kuvana jaja oljuštiti, iseći na polovine i kašikom pažljivo izvaditi žumanca. Žumanca ispasirati i dodati im nasitno iseckanu šunku i krastavčiće. Dodati i pavlaku i senf, začiniti i dobro promešati. Udubljenja u belancima napuniti dobijenom smesom, po želji začiniti gotova punjena jaja i preliti ih majonezom.

Pileća salata

Sastojci:

  • 170 g zelene salate
  • 300 g obarenog belog mesa
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • ZA PRELIV:
  • 2 čaše jogurta
  • kašika senfa
  • 1/2 kašike suvog biljnog začina
  • 2 kašike majoneza

Priprema: Jogurt, senf, suvi biljni začin i majonez dobro izmešati. Oprane listove zelene salate poređati na plitki tanjir. Odozgo staviti naseckano belo meso i kolutove tvrdo kuvanih jaja. Preliti pripremljenim prelivom i dobro ohladiti pre služenja.

Rolat od mlevenog mesa sa jajima

Sastojci:

  • 700 g junećeg mlevenog mesa
  • 300 g svinjskog mlevenog mesa
  • 2 sveža jaja
  • 5 kuvanih jaja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 g prezli
  • dl ulja
  • kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašika biljnog začina

Priprema: Rernu zagrejati na 180 stepeni Celzijusa. Očistiti i nasitno iseckati crni i beli luk. U dublju posudu staviti mleveno meso, pa dodati isečen luk, prezle, dva sveža jajeta i soli, bibera i biljnog začina po ukusu. Sve dobro promešati i dobro izmesiti. Na radnu podlogu staviti foliju, a na nju sipati pripremljenu smesu i od nje napraviti spljošten valjak. Kuvana jaja oljuštiti, poređati ih po sredini mesa i zamotati rolat oko jaja. Gotov rolat staviti u odgovarajuću tepsiju, preliti ga uljem i peći u rerni oko 50 minuta. Čačkalicom povremeno proveriti da li je rolat pečen. Iseći rolat na parčad i poslužiti ga.

HOROSKOP ZA ČETVRTAK 6. 8. - Vage otkrivaju ko spletkari na poslu, Ribe neka govore šta im je na duši
HOROSKOP ZA ČETVRTAK 6. 8. - Vage otkrivaju ko spletkari na poslu, Ribe neka govore šta im je na duši
0
HOROSKOP ZA SREDU 5. 8. - Devicama se pruža velika poslovna prilika, Škorpije očekuje dugo očekivana ljubavna avantura
HOROSKOP ZA SREDU 5. 8. - Devicama se pruža velika poslovna prilika, Škorpije očekuje dugo očekivana ljubavna avantura
0

KOMENTARI 0


(RECEPT) OVO MORATE DA PROBATE: Limunada sa roštilja koja će vas opčiniti svojim ukusom!
(RECEPT) OVO MORATE DA PROBATE: Limunada sa roštilja koja će vas opčiniti svojim ukusom!
0
Vaskršnja trpeza ne sme da bude bez ovih namirnica, a evo i zašto
Vaskršnja trpeza ne sme da bude bez ovih namirnica, a evo i zašto
0
Ove namirnice NIKAKO ne zamrzavajte, OPASNO JE!
Ove namirnice NIKAKO ne zamrzavajte, OPASNO JE!
0
(SUPER TRIK) Kupili ste žilavo meso? Evo kako može da postane sočno i mekano!
(SUPER TRIK) Kupili ste žilavo meso? Evo kako može da postane sočno i mekano!
0
Moć aromaterapija: Opustite um i telo, probudite čula
0

Moć aromaterapija: Opustite um i telo, probudite čula

TERA MOLJCE, OSVEŽAVA PROSTOR!  Svaka kuća mora da ima eterično ulje OVE biljke
0
TERA MOLJCE, OSVEŽAVA PROSTOR! Svaka kuća mora da ima eterično ulje OVE biljke
JEDNOSTAVNO, A DELOTVORNO: Evo šta se dogodi vašem telu ako dnevno šetate samo 800 metara više!
0
JEDNOSTAVNO, A DELOTVORNO: Evo šta se dogodi vašem telu ako dnevno šetate samo 800 metara više!
HOROSKOP ZA ČETVRTAK 6. 8. - Vage otkrivaju ko spletkari na poslu, Ribe neka govore šta im je na duši
Horoskop

HOROSKOP ZA ČETVRTAK 6. 8. - Vage otkrivaju ko spletkari na poslu, Ribe neka govore šta im je na duši

republika

 - četvrtak, 6. 8. 2020. u 00:05 0

Dobro, vreme je da malo pogledamo i u nebo... Planeta levo, planeta desno, konstalacija ovde, konstelacija onde - toliko je toga što nam...

TRAŽE SE DOBRI LJUDI: Maca Lola čeka novi dom
Ljubimac

TRAŽE SE DOBRI LJUDI: Maca Lola čeka novi dom

E. S. T.

 - sreda, 5. 8. 2020. u 22:34 0

Malena Lola je slatka, umiljata maca koja je izbačena na ulicu i ostavljena da umre, ali je spašena zahvaljujući humanim ljudima koji joj...

6 znakova koji govore da unosite previše mesa: Telo se buni ukoliko preterujete
Ishrana

6 znakova koji govore da unosite previše mesa: Telo se buni ukoliko preterujete

Stil kurir, Republika

 - sreda, 5. 8. 2020. u 22:31 0

Meso je namirnica koja je najbogatija proteinima, belančevinama neophodnim za naše zdravlje.

POKLANJAMO RUSKI LEKAR: Saznajte koje su to pečurke koje leče rak, kako maline utiču na naše telo i kako se izboriti sa tragičnim gubitkom kod prekida trudnoće
Žena

POKLANJAMO RUSKI LEKAR: Saznajte koje su to pečurke koje leče rak, kako maline utiču na naše telo i kako se izboriti sa tragičnim gubitkom kod prekida trudnoće

Republika

 - sreda, 5. 8. 2020. u 21:15 0

Uz štampano izdanje Srpskog telegrafa našim dragim čitaocima poklanjamo magazin "Ruski lekar" u kome možete pronaći brojne korisne...

Crnogorci najavili: Uskoro otvaramo granice za zemlje regiona
Putovanja

Crnogorci najavili: Uskoro otvaramo granice za zemlje regiona

Tanjug, Republika

 - sreda, 5. 8. 2020. u 19:44 0

Zamenik direktora crnogorskog Instituta za javno zdravlje Senad Begić izjavio je danas da ta zemlja razmatra otvaranje granica i uslove za...

Fitnes instruktorka šokirana jer joj je Instagram obrisao sliku na kojoj pokazuje zgodno telo
Fitnes instruktorka šokirana jer joj je Instagram obrisao sliku na kojoj pokazuje zgodno telo
0

Gabi Alen redovno na svom Instagram profilu deli fotografije svog zgodnog tela, sa ciljem da...

Primenite ovaj trik sa sodom bikarbonom i otarasite se peruti zauvek
Primenite ovaj trik sa sodom bikarbonom i otarasite se peruti zauvek
0

Soda bikarbona je izuztno moćno jedinjenje koje ima vištestruku primenu. Koristi se u ishrani, za...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 5. 8. 2020.