Detektovani misteriozni signali iz svemira!

Autor: Republika

Razonoda

14.10.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koristeći radioteleskope, australijski istraživači otkrili su snažne talase poznate po nazivom "radioeksplozije". Signali su gotovo udvostručeni i predstavljaju najbližu i najsjajniju brzu eksploziju ikad otkrivenu, navodi časopis Nature, a prenosi B92.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Iako su snažni talasi ("brze radioeksplozije") uočeni još 2007. godine, naučnici su ovog puta uočili da je njihov broj sada duplo veći. 

- Koristeći novu tehnologiju dokazali smo da brze radioeksplozije dolaze s druge strane univerzuma, a ne iz našeg sopstvenog galaktičkog susedstva - objasnio je Rajan Šanon, profesor sa Tehnološkog univerziteta Swiburne koji je vodio istraživanje. 


- Zabeležili smo 20 brzih radio-rafala u jednoj godini, što je gotovo dvostruko više od broja koji je zabeležen širom sveta 2007. godine - dodao je. 

Brza radijska raspunuća su česta pojava, ali se smatra jednom od najmisteioznijih u svemiru. Bljeskovi neverovatne energije putuju milijardama godiae, a ekvivalenti su količini koju Sunce proizvede za osamdeset godina. Ona traju nekoliko trenutaka i dolaze iz nepoznatog izvora, te ih je veoma teško uhvatiti. Kada je reč o nastanku i emitovanju, Harvardski naučnici smatraju da bi moglo da se radi o curenju iz ogromnih odašiljača sa svemirskih brodova. Sa druge strane, neki stručnjaci sugerišu da ih emituju inteligentna bića. Među mnogim teorijama, istraživači navode da je možda reč o slučajevima poput crnih rupa ili gustih zvezda koje su se sudarile.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading