PREKO DVA MILIONA GODINA RAZGOVORA DO SADA: Vajber slavi 10. rođendan

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

03.12.2020

14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aplikacija Vajber za besplatne međunarodne pozive mobilnim telefonima putem interneta (VoIP) i za razmenu poruka obeležava 10 godina postojanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Viber (Ilustracija)

Uticaj koji je Vajber imao na globalno tržište telekomunikacija najbolje ilustruje podatak da je tokom protekle decenije preko te aplikacije ostvareno više od jednog triliona besplatnih minuta glasovnih poziva što, na primer, odgovara jednom telefonskom pozivu u trajanju više od dva miliona godina, navodi Ðamel Agaoua, generalni direktor Vajbera.

Ubrzo nakon lansiranja VoIP-a, Vajber se pretvorio u džinovsku platformu za razmenu poruka, preko koje se redodno razmenjuju trilioni poruka, navodi se u saopštenju.


Tokom godina, kreativni tim Vajbera, koji broji 800 članova, unapređivao je bezbednosni aspekt aplikacije štiteći privatnost korisnika, a 2016. je uveo i enkripciju s kraja-na-kraj u svim privatnim četovima i pozivima kao standard.

Taj standard podrazumeva da je potpuna enkripcija uvek aktivirana, što znači da ako četujete na Vajberu, samo vi i vaši sagovornici možete da čitate razmenjene poruke, pri čemu čak ni Vajberovi inženjeri nisu u mogućnosti da pristupe sadržaju vaših četova i poziva.

Tokom 2020. su dodatno pojačali aspekt privatnosti na aplikaciji, dodavši funkciju nestajuće poruke u svim četovima jedan-na-jedan, odnosno samouništavanje poruka u četovima nakon slanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading