(VIDEO) Naučnici razvili robotizovanu "surlu" koja podiže teret kao od šale

Autor: objektiv.rs, republika.rs

Razonoda

16.11.2020

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači su u svojim poduhvatima često inspirisani životinjskim svetom. Takav primer imamo i s poslednjom inovacijom naučnika Univerziteta u Novom Južnom Velsu (Australija), koji su razvili robotizovanu “hvataljku”, nalik slonovoj surli ili pipcima hobotnice.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Čine je minijaturni hidraulični sistem i mekani materijali, a sposobna je da prihvati objekte različitih veličina i težina.

- Uređaj ima sofisticiran senzor, koji reguliše pritisak i sprečava oštećenje osetljivijih objekata. Hvataljka manipuliše objektima 220 puta težim od nje - saopštili su australijski naučnici.

Osetljivost i snaga

Tokom testiranja, hvataljka težine 8,2 grama podigla je teret od 1,8 kilograma, a trenutno se radi na njenoj implementaciji na robotizovanu “ruku”, prenosi New Atlas.

- Slonovi, zmije i hobotnice koriste složenu muskulaturu, kako bi uspostavili kontakt s različitim objektima. Slonova surla, recimo, ima 40.000 mišića, a mi želimo da repliciramo takav efekat osetljivosti i snage - rečeno je.

Naučnici se nadaju da će nova tehnologija ući u komercijalnu upotrebu za 12 do 16 meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading