Hakeri odlaze u prošlost: Kvantni fizičari unapredili tehnologiju

Autor: b92.net, republika.rs

Razonoda

04.09.2020

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kvantni fizičari hrvatskog Instituta "Ruđer Bošković" deo su međunarodnog tima koji je napravio kvantnu komunikacijsku mrežu sa više korisnika, koju nije moguće špijunirati. Šta to tačno znači?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Kvantne mreže i kvantna kriptografije već su zašivele. Ljudi se sve više oslanjaju na taj razvoj, reč je o sistemima koji se širom sveta prave i implementiraju - rekao je za Jutro Prve TV dr Martin Lončarić iz Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu.

Kako kaže, ključan je siguran prenos, jer tu su glavni problemi. Podaci moraju da putuju od jedne do druge strane, ili bakarnim žicama, ili vazduhom, ili na neki drugi način, i postoji mogućnost fizičkog presretanja.

Još je opasnije presretanje podataka putem operatera. Kada su u pitanju bezazleni podaci, to nije problem, ali kod mobilnog bankarstva to može biti opasno. Međutim, kako da znamo da naši podaci zaista i jesu sigurni?

- Garanciju nude prirodni zakoni. Kvantna mehanika, koja je prvo bila na nivou teorije, razvila se danas u niz kvantnih tehnologija. Morali bi da se izmene zakoni fizike u svemiru, kako ni ova tehnologija nebi radila pravilno - objasnio je Lončarić.

 

S obzirom na to kako ovo dobro zvuči, postavlja se logično pitanje - zašto to nismo imali do sada?

- Do sada je implementiran niz kvantnih linkova. U Kini postoji 2.000 km dugačka kvantna komunikacija, u bankarskim sistemima takođe postoji, na primer u Japanu - kaže Lončarić.

Ipak, kako kaže, problem je to što nije lako da se prošire kvantne mreže. Na primeru voki-tokija gde korisnici komuniciraju međusobno, za 100 korisnika bilo bi potrebno 9.900 uređaja, a sa otkrićem Instituta "Ruđer Bošković" je slučaj "jedan uređaj - jedan korisnik".

- Ulažu se ogromna sredstva u razvoj kvantne tehnologije. Mislim da se ne radi o budućnosti, već u sadašnjosti. Naše kolege naučnici širom sveta implementiraju kvantnu tehnologiju, samo je pitanje vremena kada će doći do svakodnevnih korisnika - zaključio je Lončarić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading