TEKTONSKE PROMENE: Vikipedija uvodi velike novine, biće neprepoznatljiva

Autor: PCpress, Republika

Razonoda

30.09.2020

18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spremite se za novo doba – Wikipedia je objavila da radi na redizajnu svoje platforme, i to prvi put nakon deset punih godina. Jedna od najkorišćenijih stranica na Internetu sa očiglednom i najvećim informativnim resursima, dobiće kompletno novi izgled.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vikipedija

Po prvi put posle 10 godina, Wikipedia će pristupiti promeni svog vizuelnog identiteta i korisničkog interfejsa. Redizajn radne površine Wikipedia-e nije rađen u poslednjoj dekadi, i zbog toga su neki elementi navigacije ostali neprilagođeni i nedovoljno optimizovani za današnje standarde i korisničke navike. Od pokretanja 2001. godine, mrežna enciklopedija je objavila više od 50 miliona članaka i dostupna je na skoro 300 jezika. Unos informacija vrše volonteri, a web lokacija Wikipedia je u vlasništvu Wikimedia Foundation, neprofitne organizacije.

Glavna svrha sajta jeste stvaranje, učenje i uređivanje sadržaja, a imajući to na umu, navigacija treba da bude jednostavna i pregledna, kako bti iskustvo korisnika bilo kvalitetnije. Među promenama koje će korisnici videti mogu se očekivati sledeće:

1. Redizajnirani logotip

2. Poboljšana funkcionalnost pretraživanja
3. Sklopiva bočna traka
4. Pojednostavljeno menjanje jezika

Redizajn sajta jeste višegodišnji projekat koji se fokusira na poboljšanje kvaliteta radne površine, sa sveobuhvatnim ciljem da stvori iskustvo koje je jednostavno i intuitivno za ljude. Wikipedia je najavila da korisnici mogu očekivati greške, prilagođavanja i ponavljanja, jer će proces redizajna biti dug i nimalo jednostavan. Novi redizajn pojaviće se kao podrazumevani tek u 2021. godini na svim Wikipedia zvaničnim stranama po jezicima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading